Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2022

Test vrhunskih telefonov - Na vrhu je lepo

Stvarnost ostaja enaka, telefonski trg je dozorel, pretresov je vse manj. Telefoni so si tako podobni, da lahko odločata le še izbira operacijskega sistema in oblikovanje. Vsaj takrat, ko cena ni odločilni dejavnik.

Premočnih vzporednic z avtomobilskim trgom raje ne bi vlekli, ker ga vsaj podpisani ne pozna dovolj dobro. Pa vendar. Povprečnemu vozniku pokazati toyoto in volkswagna istega (cenovnega) razreda in pričakovati, da se ne bo odločal le na podlagi videza (tudi notranjosti), je utopija. Bolj malo ljudi bo zares zanimalo, ali 1,6-litrski motor enega ali drugega avtomobila proizvede kakšnega konja več. Telefoni sicer še niso čisto tam, saj nekaj razlik še vedno obstaja, vendar jih je vedno manj, še posebej v vrhunskem razredu.

Še najbolj nehvaležna za primerjave je strojna oprema, saj na strani Androida vsi uporabljajo praktično enako, z izjemo fotoaparata in zaslona (kjer je razlik vedno manj). Pogled na bero letošnjih težkokategornikov z Androidom pač navrže procesor Snapdragon 8 Gen 1. Res dobra procesorska enota, a imajo jo pač vsi. Toyota in VW izdelujeta vsaj svoje motorje, bi si upali reči, proizvajalci Androidov pa še to ne. Zasloni večinoma podpirajo več stopenj osveževanja, 128 GB velika najmanjša mogoča shramba je praktično standard. Da, pomnilnik bo pri različnih modelih morda odstopal, vendar ga je v resnici povsod dovolj. Tudi baterija se večinoma suče nekje okoli 4.500 mAh, vsaj pri modelih s primerljivo velikimi zasloni. Kaj torej sploh še ostane?

Fotoaparat

Apple, Google in Samsung so kredibilnost pri fotografiji nabirali dolga leta, zato stojijo za svojim imenom, ob njihovih lečah ni logotipov fotografskih znamk. Tisti, ki na tem področju zaostajajo, pa za »imensko podporo« z veseljem plačujejo Zeissu, Leici in Hasselbladu. Da vsaj na papirju vlijejo nekaj več zaupanja.

Vsi proizvajalci seveda vedo, da se veliko odločitev za nakup telefona lomi prav ob fotoaparatu. To je še posebej prisotno v najdražjem cenovnem razredu, kjer se od telefona za okoli 1.100 evrov pričakuje, da z zajemanjem fotografij (vsaj) ne bo zaostajal za konkurenco.

Jabolka

Žični vmesnik Lightning je v novih iphonih še vedno prisoten. Obstaja racionalna razlaga, najbrž izgovor, da ima tovrstne kable ogromno število uporabnikov, ki jih Apple s prehodom na standard USB-C pač noče razjeziti. Vseeno pa je bizarno, da telefon, ki lahko zajema slike v formatu RAW in video 4K, te na računalnik pošilja prek res zelo prepočasnega standarda USB 2.0.

Sicer pa je Applov trg svet zase. Ob vseh predstavitvah pri Applu predstavijo vsaj dve »novosti«, ki jih Androidova stran pozna že leta, a to ni bistveno, saj je to namenjeno uporabnikom, ki so že del njihovega ekosistema. Tudi naša priporočila zato že nekaj časa niso napisana tako, da bi na koncu izbrali »najboljši telefon«. Vedno okronamo najboljšega sadjarja in najboljšega robota. Debata Android vs. iOS je že leta preživeta. In prav je tako.

Samsung in vsi ostali

Z vsakim letom so telefoni s preklopnimi zasloni vedno bolj legitimna kategorija. Na začetku smo še pisali, da jih pri preboju ovira visoka cena, a odkar je Samsungov flip celo uradno zlezel pod tisočak (v nekaterih spletnih trgovinah je model Flip3 na voljo celo za 600 evrov), tudi ta argument izgublja veter v jadrih. Tovrstne naprave imajo tudi že nekaj let realne uporabe in zgodb, kjer bi pregibalni mehanizmi kar razpadali, je relativno malo. A vendar, naš testni Z Fold3 ima po letu in pol redne uporabe težave s pregibom, saj je pri gubi na zgornjem delu zaslona pol centimetra zaslona že skoraj odstopilo. Tako da … neuničljivi vendarle niso.

Težava tržišča vrhunskih telefonov Android je, da je edini resen igralec zgolj Samsung. Ta si kategorijo dobesedno lasti. Da, tudi kitajske znamke imajo svoje tekmovalec, a jih pri nas ni prav veliko na voljo, pa tudi redkim kaže, da bi lahko presegli Samsungove naprave. Če nič drugega, imajo slabše fotoaparate. Kljub Zeissu, Leici in Hasselbladu.

Sledi pregled oziroma izbor telefonov v najdražjem cenovnem razredu. Kot vedno je bera omejena na tiste, ki smo jih v Monitorju preizkušali. Nekaj bolj relevantnih je povzetih iz prejšnjih številk, Apple iPhone 14, Sony Xperia 1 IV, Xiaomi 12T PRo in Asus ROG Phone 6 pa smo tokrat v roke dobili prvič. Seveda pa so v tabeli vsi, ki so kadarkoli videli naš laboratorij in so še v prodaji. Opazili boste, da smo tokrat iz podrobnih opisov izpustili Huaweijeve modele. Verjetno ni treba posebej in ponovno poudarjati, zakaj ...

Sony Xperia 5 IV

Sony od nekdaj hodi po svoji poti in Xperia 5 IV je še eden v seriji telefonov, ki so namenjeni bolj specifičnim publikam. Začnimo s tem, da so Xperie od vsega začetka zelo ozke in visoke naprave. V primerjavi s konkurenco so res nekaj posebnega in tudi med uporabo so (sploh za manjše roke) zelo ergonomske. Zaslon se osvežuje pri 120 Hz, procesor pa je seveda Snapdragon 8 Gen 1, ki z 8 GB pomnilnika nima težav s skoraj golim Androidom.

Xperie imejo še eno odliko in to je oblikovanje. O izgledu telefonov ne pišemo veliko, ker so okusi pač zelo različni. Vendarle pa je vredno omeniti, da ima Sony svojo estetiko, ki je dovršena - gre za ene lepših telefonov na tržišču, vsaj če vprašate avtorja tega besedila. Črne opeke znajo delati vsi, elegantne pa redki. Sony jih zna. Letošnji model petice še nadaljuje tradicijo všečnih Sonyjevih potez, kot so prisotnost analognega izhoda za slušalke, odsotnost zareze in namenski gumb za proženje fotoaparata.

Xperie od ostalih telefonov najbolj ločuje prav fotoaparat. V petici sicer ni tako napreden kot v Xperiji 1, a že privzeta aplikacija za fotografiranje se imenuje Photo Pro in nagovarja uporabnike, ki se s fotografijo resneje ukvarjajo. Ali pa z videom, saj tudi aplikaciji Video Pro in Cinema Pro dajeta vedeti, da sta »napredni«. Seveda bomo tudi laiki z aplikacijo Photo Pro znali fotografirati, le uporabili ne bomo vseh možnosti, ki jih omogoča.

Sony svoje telefone dejansko dela le še za »profesionalce«, zato ima med množico proizvajalcev še največ razlogov za uporabo oznak »Pro«. Pa vendar - če se nimate za »profesionalca«, bo bolje, če pogledate h konkurenci.

Sony Xperia 5 IV

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 10

Cena: 1.050 EUR

Za: Fotoaparat, zaslon.

Proti: Cena.

Asus ROG Phone 6

Asus je večino svojih moči usmeril v igričarske telefone, kar bržkone ni slaba ideja, saj imajo na tem področju veliko izkušenj. Strojno je zato Republic of gaming šesti telefon v vrhu ponudbe. Snapdragon 8+ Gen 1 z vsaj 8 GB pomnilnika in s shrambo UFS 3.1 se začne pri 128 GB. Bateriji sta spet dve, skupaj veliki 6.000 mAh in vsaka ima svoj vhod USB C, tako da lahko polnimo obe hkrati. Na ohišju so še dodatni gumbi na dotik za igranje, Asusova preobleka pa kriči »gejming«. Na žalost tudi z barvami, ki so v igričarskem svetu še vedno kičaste. A ciljna publika to ceni, tako da to niti ni minus.

Strojno je ROG Phone super, grafika je zelo hitra, res pa je, da se telefon pri večji obremenitvi kljub urejenemu hlajenju zelo greje. Vrhunskost pokvari le fotoaparat, ki ni na ravni najdražjih telefonov. Za 1.230 evrov bi moral zajemati lepše fotografije. Igranje gor ali dol.

Asus ROG Phone 6

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Cena: 1.230 EUR

Za: Super za igranje, baterija.

Proti: Fotoaparat.

Xiaomi 12T Pro

Xiaomi se najbolje počuti, ko za manj denarja ponudi karseda največ. Model 12T Pro s procesorjem sodi v najvišji cenovni razred, saj je vgrajen Snapdragon 8+ Gen 1. Nekaj varčevanja je opaziti pri pomnilniku, ki ga je »le« 8 GB, a je to povsem dovolj. 6,7-palčni OLED ni med najboljšimi, a ne zaostaja preveč za samsungi in appli. Največja hitrost osveževanja je sicer 120 Hz, a preklaplja bolj grobo kot konkurenca, ki ima zaslone LTPO. Nekje je pač treba varčevati. Xiaomi tudi s tem modelom poskuša navdušiti z 200 MP velikim osrednjim tipalom. Privzeto sicer telefon fotografira (beri: sestavlja pike) z 12,5 MP, a se da v nastavitvah ločljivost zvišati na 50 ali 100 MP. Izdelki niso slabi in nasploh telefon ne zaostaja veliko za dražjo konkurenco. Xiaomi iz leta v leto napreduje in slej ko prej bo vsaj ujel težkokategornike.

Zunanjost je pri 12T Pro sicer všečna, a je zaslon po robovih spet nekako ukrivljen, tako da bo ovitek nuja, sicer bo hitro zdrsnil iz rok. Ovitek priporočamo tudi zaradi fotoaparata na zadnji stranici, ki res res izdatno štrli iz ohišja. 200 megapik ima pač prostorsko ceno. Žal 12T Pro nima brezžičnega polnjenja, kar je naravnost bizarno za telefon tega cenovnega razreda. Zakaj so pri Xiaomiju varčevali ravno tu, vedo le oni.

Še vedno pa je najslabša plat tega telefona MiUi, Android vmesnik, ki oblikovne ideje krade pri iOS. To še ni največja zamera, a v svetu, ko ima že Sony skoraj goli Android, v svetu, kjer je Samsung že davno nehal lišpati svoje vmesnike, in v svetu, ker Googlovi Pixli še vedno obstajajo, Xiaomi enostavno mora vložiti več truda v svoj uporabniški vmesnik. Najprej, da bodo telefoni imeli svojo dušo, potem pa še lepo oblikovanje. Če bi MiUi bil bliže običajnemu Androidu ali pa tako dovršen kot Samsungov One Ui, bi bili Xiaomijevi telefoni takoj stopnjo više. Tako pa smo priče najgršemu in najbolj nadležnemu vmesniku v tokratni konkurenci. Ni neuporaben, pa vendar v izdelku za 300 evrov je lahko super, v napravi za 850 pa pač ni.

Xiaomi 12T Pro

Hitrost delovanja: 9,5

Kakovost izdelave: 8,5

Cena: 850 EUR

Za: Strojna oprema, fotoaparat je spet napredoval.

Proti: Uporabniški vmesnik.

Samsung Galaxy Z Fold4

Zapisali smo že in ponovili bomo, Fold je res odlična in priročna tablica, ki je vedno z nami, kot telefon pa je še vedno predebel in neroden ter hkrati preozek, zato se nikakor nismo mogli sprijazniti, da bi bil naš primarni. Po drugi strani dopuščamo možnost, da je Slovenija za tovrstne telefone svojevrsten mehurček, saj se ljudje v svetovnih velemestih v službo vozijo s podzemnimi železnicami, kjer bi žepna tablica bržkone odtehtala slabosti ozkega in debelega telefona.

Ostajata le še dve težavi, bolje rečeno vprašanji – ali smo pripravljeni za telefon odšteti kar 1.800 evrov in ali bo pregibanje zaslona AMOLED zdržalo dve leti, tri ali štiri. Naš Fold3 je star eno leto in na pregibu že kaže majhne razpoke in odstopanje zaščitnega »stekla«, ki so posledica 10–20 razpiranj na dan, ki jih je deležen. Hkrati je zunanji zaslon (Gorilla Glass) že kar pošteno popraskan, ker je fold največkrat v uporabi kot tablica, zato ta zaslon služi kot podlaga, ki se drgne ob mizo. Po drugi strani po enem letu na tečaju pregiba ni težav s prahom, na katerega uradno ni odporen.

Samsung Galaxy Z Fold4

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 9,5

Cena: 1.800 EUR

Za: Odlična uporabnost v razprti tablični obliki, tudi za več aplikacij hkrati. Odličen zaslon, odzivnost, dober fotografski sklop.

Proti: Telefon je v zaprti obliki debel in težak, zaslon je takrat še vedno moteče ozek. Cena!

Samsung Galaxy Z Flip4

Telefon z zaslonom diagonale 6,7 palca, ki se sicer preklopi in postane debelejši, vendar zato veliko manjši in gre zlahka v žep ali v torbico, kjer bo zaslon zaščiten tudi brez dodatne zaščite in ovitka.

Po naših opažanjih je »v divjini« videti že kar nekaj primerkov lanskega modela Flip3 in menimo, da se bo podoben trend nadaljeval tudi z modelom 4, čeprav v resnici ne prinaša skoraj nič novega. Zaslon modela Flip4 je nekoliko širši, ker ima telefon manj roba, vgrajena je nekoliko večja baterija (3.700 namesto 3.330 mAh kot v modelu Flip3), nekoliko hitrejše je tudi brezžično polnjenje.

Res je nenavadno, da je fotografski sklop ostal enak kot pri lanskem modelu, saj so telefoni brez kakršnegakoli optičnega zuma danes res že redkost. Še posebej v telefonih, za katere zahtevajo evrski tisočak. Vseeno pa je Flip4 še boljša različica najboljšega in najbolje prodajanega telefona na pregib. Samsung je tu enostavno brez konkurence.

Samsung Galaxy Z Flip4

Hitrost delovanja: 9,5

Kakovost izdelave: 9,5

Cena: 1.000 EUR

Za: Preklop je odlična rešitev za zaščito telefona. Odličen zaslon in odzivnost.

Proti: Slabši fotografski sklop.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Modela Flip in Fold (3 in 4) imata na naši spletni strani tudi podrobnejše opise. Tudi Galaxy S22 ga ima, enako najmočnejši model Ultra. Za začetek bomo od tam prepisali zadnji stavek: »Če povzamemo – S22 Ultra je velik (6,8-palca!), izredno hiter in z vsemi novostmi naphan telefon, ki je povrh vsega še eden najboljših telefonskih fotoaparatov. Predvsem zuma, ki zmore kar 10×, bo vesel marsikdo.« In dodali še, da ima vgrajeno pero, torej gre v resnici za Galaxy Note, kot so bili taki telefoni imenovani nekoč. Ali pero zares potrebujete, je seveda vprašanje, moti pa v resnici ne.

Tokrat pa še nekaj v kontekstu cen, ki smo jim priče ob koncu leta. Ultra stane 1.250 evrov, kar ni malo, vendar jih Apple za svoj model iPhone 14 Pro letos brez sramu zaračunava 1.400. Dejanska primerjava med Applom in Androidom je pogosto umetna, ker se ljudje držijo enega tabora, a teh 150 evrov razlike je pomenljivih. Če se ozremo še po iPhonu 14 Pro Max, razlika naraste na 300, kar je v resnici že 25 odstotkov cene naprave! V optimalnem scenariju bo Samsung ostal zvest svojim cenam in bo naslednji Ultra (S23) ostal pri ceni 1.250 evrov, a ker v takšne pravljice vedno težje verjamemo, utegne biti letošnji S22 zadnji, ki bo bliže 1.000 kot 1.500 evrom. Prav zato se zdi kot še kar ugoden nakup.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Cena: 1.250 EUR

Za: Vrhunska hitrost delovanja, odličen zaslon, odlična fotografija, dovolj zmogljiva baterija, napredek pri nočnem videu.

Proti: Visoka cena.

Vivo X 80 Pro

Kitajsko podjetje BBK Electronics Corporation je lastnik blagovnih znamk Oppo, OnePlus, Realme in Vivo. Zadnja je končno bolj resno prisotna tudi pri nas, zato mimo njihovega težkokategornika ne moremo.

Pri Vivu so se res zelo potrudili in lahko rečemo, da gre za trenutno enega najboljših fotografskih telefonov. Glavna kamera je primerljiva z drugimi telefoni tega segmenta, ponudi odlično kakovost fotografij tako podnevi kot pri uporabi nočnega načina. Večjo prednost v primerjavi s konkurenco pa predstavljajo ostali objektivi. Dvakratni zum, ki ga Vivo hvali predvsem za portrete, ponudi boljšo kakovost, kot smo je pri takih objektivih sicer vajeni, predvsem malenkost boljšo ločljivost in svetlejšo zaslonko, boljša kot pri primerljivih telefonih je tudi stabilizacija slike. Podobna zgodba je pri periskopskem petkratnem zumu – po goli goriščni razdalji resda zaostaja za Samsungom (in Huaweijem), kjer dobimo tudi že desetkratni optični zum, a je spet boljša zaslonka, toda malenkost slabše tipalo.

Strojno je X80 Pro bolj ali manj enak kot drugi telefoni tega cenovnega razreda. To pomeni uporabo Snapdragona 8 Gen1 ter 12 GB pomnilnika (in 256 GB prostora za podatke).

Novi Vivo X80 Pro je eden najboljših Android telefonov tega trenutka. Ponudi zmogljivo strojno opremo in odličen fotografski sklop ob kakovostni izdelavi ter dobro avtonomijo baterije. Cena pa je temu primerna – očitno so minili časi, ko so nas s ceno (prijetno) presenetili vsaj manj znani proizvajalci ...

Vivo X 80 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 9,5

Cena: 1.200 EUR

Za: Zmogljivost fotografskega sklopa, hitrost, zmogljivost akumulatorja, hitrost napajanja.

Proti: Vmesnik, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji