Objavljeno: 31.3.2020 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2020

Test Samsung Z Flip - Ko iz velikega nastane majhno

Zasloni OLED so tanki, zaslone OLED je mogoče ukriviti, zaslone OLED je mogoče celo zviti v zvitek. Vse to vemo že dolgo, vendar smo šele lani na to temo začeli videvati konkretne izdelke. Pridružil se jim je tudi preklopni Samsung Galaxy Flip Z, ki smo ga preizkusili tokrat.

V nasprotju s preklopnimi telefoni Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate X (in Mate Xs), ki so zasnovani tako, da se razprejo v tablico, je Flip Z klasičen pametni telefon, ki se zapre. In s tem postane pol manjši. Taka rešitev je namenjena popolnoma drugim uporabnikom kot omenjeni telefoni/tablice, po našem mnenju pa ima zato tudi več možnosti za uspeh na tržišču.

Ob pogledu na Flip Z se bo verjetno marsikateremu starejšemu uporabniku, ki je pred davnimi leti uporabljal (takrat še »neumne«) tedaj zelo priljubljene preklope telefone, orosilo oko. Ideja preklopnih telefonov je bila že takrat in je še danes – telefon je v zloženem stanju dovolj majhen, da sede v žep, v razprtem pa premore dovolj površine, da ga lahko normalno uporabljamo. Včasih je to pomenilo, da ima tipkovnico in zaslon, danes pomeni, da ima veeeelik zaslon. Tisti pravi, v enem kosu, kot smo jih vajenih pri vseh današnjih pametnih telefoni.

Flip Z ima 6,7-palčni zaslon AMOLED in je nekoliko ožji (bolj pokončnega formata), zaslon pa ne sega od roba do roba, kot smo pri pametnjakovičih sicer vajeni. Ta seveda ni prekrit s trdim steklom, toda videti (in čutiti) je, da tudi za navadno plastiko ne gre. Občutek drsenja s prstom je zelo dober, edino majhna izboklina na sredini zaslona, kjer se telefon pregiba, malce moti. Vendar se je hitro privadimo, tudi oči jo počasi začnejo ignorirati. Še posebej, ker je ob ogledu kakšnega video posnetka komaj še vidna. Tečaji, ki skrbijo za preklop, so videti zelo robustni in tako se tudi obnašajo. Kar po eni strani pomeni, da bodo najverjetneje dolgo zdržali (čeprav telefon seveda ni odporen proti vodi/vlagi in prahu, to je treba opozoriti!), po drugi pa, da je telefon bolj ali manj nemogoče odpreti in zapreti z eno samo roko. Kar je v resnici zelo škoda, ravno to je bila namreč privlačna lastnost starih preklopnežev – telefon smo potegnili iz žepa, ga z eno roko odprli in na koncu pogovora spet z eno roko »poklopili«. Za to pri Flipu potrebujemo obe roki.

Ko je telefon zaprt, je tudi precej debelejši kot nekdanji preklopneži, očitno zato, ker so za dokaj zahtevno (čeprav ne vrhunsko) opremo morali vpreči dva zmogljiva akumulatorja. Brez težav nas pripeljeta do konca dneva. Telefon vseeno lepo sede v žep, vsekakor veliko bolje kot običajen (pre)velik pametni telefon. Ko je tako zaprt, je uporaben dodaten zaslonček OLED, ki (po dvojnem dotiku) prikazuje uro in opozorila oziroma sliko iz kamere, s katero lahko naredimo selfi, če dvakrat kliknemo stranski gumb. Uporabno, vendar kakovost posnetkov žal ne dosega tiste, ki jo zmorejo vrhunski modeli. Na voljo pa je tudi ultraširoki objektiv, kar lahko le pohvalimo.

Flip Z lahko uporabljamo tudi, ko je nekaj vmes – ni niti zaprt niti popolnoma odprt – in je v t. i. načinu Flip mode. Ko je zaslon prepognjen pod približno pravim kotom, se aplikacija za fotoaparat obnaša nekoliko drugače – zgornja polovica prikazuje sliko iz kamere, spodnja pa je na voljo za upravljanje. Telefon lahko tako postavimo na ravno podlago in se fotografiramo s časovnikom, nastavimo dolgotrajno snemanje videa ali morda časovnih posnetkov (t. i. hyperlapse).

Flip Z je drugačen telefon. Tako kot je zastavljen zdaj (vključujoč barve), je bržkone namenjen predvsem ženskemu delu populacije, navsezadnje se Samsung pohvali, da njegov dizajn temelji na oblikovanju klasične pudrnice Lancome. Nekoliko je počasnejši kot vrhunski pametni telefoni, vendar to izmerijo le testni programi, človeško oko pa nikakor ne. Deluje zvezno in tekoče, njegovo upravljanje je užitek. Nas je pri njem motilo le to, po čemer se v resnici odlikuje – da ga je treba pred uporabo vedno odpreti. Z obema rokama. V časih, ko smo vajeni, da v telefon gledamo skorajda vsako minuto, je to moteče. Dopuščamo pa seveda, da s telefoni niso vsi tako zelo obsedeni, kot smo mi. ;)

Pa še to – 1.550 evrov za telefon nikakor ni malo. Privoščili si ga bodo torej le največji navdušenci.

Samsung Galaxy Flip Z

preklopni telefon

Cena: 1.550 EUR.

Za: Odličen zaslon, praktičen format za prenašanje v žepu.

Proti: Odpiranje in zapiranje telefona je mogoče le z obema rokama.

  

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji