Objavljeno: 26.9.2023 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2023

Test Samsung Galaxy Z Flip5 - Najboljši ta hip

Samsungov Galaxy Z Flip5 je najboljši preklopni telefon ta hip, o tem ni dvoma. Res je sicer, da prav veliko konkurence ni, toda pustimo podrobnosti.

Preklopni in/ali prepogljivi telefoni so z nami že kar nekaj let, pa vendar je verjetno vsem jasno, da hudega preboja na tržišču mobilnih telefonov niso naredili. Navsezadnje le redkokdaj v javnosti vidimo koga, ki ga uporablja.

Čeprav se mobilnik, ki se razpre v tablico ali zloži v manjši telefon, sliši futuristično, so današnje izvedbe še vedno daleč od tistega, kar so nam že pred desetletji ponujali v Hollywoodu. Današnji preklopni telefoni so še vedno debeli in nerodni, povrh vsega pa še dragi, toda zadnja izvedba Samsungovega Flipa je korak v pravo smer.

Z Flip 5 je zelo dober (vendar ne odličen) telefon, ki se lepo zloži (in s tem zaščiti glavni zaslon) ter lepo sede v žensko torbico, malce manj pa v hlačni žep. Zloži se bolj popolno kot starejši lip (ali fold, ki se razpre v tablico), brez reže med polovicama, vendar je končni rezultat še vedno kar zajeten.

Ključna letošnja novost, poleg boljše zložljivosti, je večji zunanji zaslon, ki je aktiven in uporaben, ko je telefon zložen. 3,4-palčni zaslon OLED ločljivosti 720 × 748 pik je 3,5-krat večji kot zaslon pri lanskem modelu, zato je tudi njegova uporabnost veliko večja. Tudi če telefona ne razpremo, lahko na njem kadarkoli pogledamo koledar z opravki, navigacijo, oprezamo za obvestili in celo odgovarjamo na sporočila, saj je na voljo miniaturna navidezna tipkovnica. Na tem zaslonu v osnovi deluje le nekaj Samsungovih aplikacij, vendar se da njihovo število z nekaj truda povečati. Seveda pa je uporabnost zaradi majhnosti omejena.

Zunanji zaslon je stalno vključen, kot bi od njega tudi pričakovali, vendar zato trpi zmogljivost že tako ne največje baterije. 3.700 mAh se ne sliši veliko, če se spomnimo, da imajo današnji veliki telefoni (skorajda neodvisno od cene!) vgrajene različice 5.000 mAh, in to se pozna. Z nekaj truda boste s flipom sicer prilezli do konca delovnega dne, zato varnostni polnilnik v bližini ne bo odveč.

V razprti obliki je telefon skorajda enakovreden večjim in »resnim«, denimo Samsungovi seriji S. Vgrajen je enak najnovejši Qualcommov procesor, pomnilnika in shrambe je več kot dovolj. 6,7-palčni in 120-herčni zaslon OLED je odličen in svetel, telefon je celo vodoodporen (ni pa odporen na prah), omogočeno je tudi brezžično polnjenje. Po drugi strani vgrajeni fotoaparat ni nič posebnega. Zahtevni uporabniki bodo pogrešali tudi večkratni zum, ki ga pri Samsungu najverjetneje zaradi že tako pretirane debeline v zloženi različici niso vgradili.

Flip5 se po zmogljivosti baterije in fotoaparata težko kosa z običajnimi telefoni z enako ceno, kot jo nosi sam, vendar ima svoje prednosti. Prepričani smo, da bi zložljivost in s tem majhnost in zaščita zaslona marsikomu prišle prav.

Samsung Galaxy Z Flip5

prepogljivi telefon

Cena: 1.300 EUR

Za: Odličen in dovolj velik zunanji zaslon, v zloženi obliki dobra zaščita glavnega zaslona. Hitro in mehko delovanje.

Proti: Visoka cena, ne najbolj vzdržljiva baterija, fotografski del ni v samem vrhu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji