Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Februar 2022

Test Samsung Galaxy S21 FE

Malce premalo, veliko prepozno, bi lahko rekli. Novi Galaxy S21 FE bi lahko bil telefon, ki se bi zelo dobro prodajal, kot se je pred njim tisti s številko 20, pa verjetno ne bo tako. Telefon je resda zelo dober, vendar je zamudil vsaj pol leta …

Povzemimo, Samsungovi telefoni z oznako FE (Fan edition) so mišljeni kot nekoliko cenejša alternativa premijskim »pravim« modelom Galaxy S21. Uporabnik naj bi z njimi dobil skoraj vse tisto, kar lahko dobi v modelih S21, vendar za okoli stotak manj. Prvi del drži tudi letos.

Gre za odličen telefon, ki ga poganja še vrhunski Snapdragon 888. Da, Snapdragon, čeprav evropske »prave« modele S21 sicer poganjajo Samsungovi procesorji Exynos. Priloženo je 6 GB pomnilnika, kar je 2 GB manj od pomnilnika v Galaxy S21, vendar razlike v praksi nismo opazili – delo z aplikacijami je bliskovito, preklop med njimi ravno tako. Shrambe je 128 GB, kar je ravno tako več kot dovolj, če le vanjo ne nameravate trajno shranjevati množice video posnetkov.

Zaslon je vrhunski OLED z diagonalo 6,4 palca in ločljivostjo 1.080 × 2.400 pik – omogoča osveževanje s 120 herci, zaradi česar je prikaz izredno mehak in zvezen. Res pa je, da osveževanje ni prilagodljivo, kar pomeni, da s 120 Hz deluje vedno, zaradi tega pa tudi troši več električne energije (beri: baterije). A vendar je vgrajena baterija res velika (4.500 mAh), tako da to v resnici ni težava. Tudi oblikovanje telefona okoli zaslona je zelo lepo. Telefon deluje resno in profesionalno, oblikovanje sklopa s kamerami na zadnji strani je na ravni »pravih« modelov S21.

Telefoto objektiv je tu malo manj zmogljiv kot pri S21, a še vedno telefon ponudi odlične fotografije.

Ko smo že pri kamerah – telefon izdeluje res odlične fotografije, od modela Galaxy S21 se foto sklop razlikuje le v tem, da je kamera telefoto nekoliko manj zmogljiva. Za to kamero ima namreč na voljo tipalo 64 MP, medtem ko je v S21 FE vgrajena 8 megapikna. Še vedno pa je na voljo trikratni zum in verjamemo, da bodo tudi približani izdelki za veliko večino uporabnikov videti odlični.

Zakaj bi dali enako velik kupček denarja za nekaj, kar je vendarle malce slabše in manj?

Odličen telefon torej, ki mu ne manjka skorajda nič. Razen tega, da na tržišče ni prišel hkrati z »originalom« ali le nekaj mesecev kasneje, ampak je zamudil za skorajda cel razvojni cikel. Ko to pišemo, je konec januarja, govorice pa pravijo, da bo že v začetku februarja na voljo nova vrhunska serija S22. In da, serija S21 je na voljo že skorajda eno leto. Pri Samsungovih telefonih (v nasprotju z, denimo, Applovimi) to pomeni, da so »pravi« modeli S21 že na voljo tudi v raznih akcijah s precejšnjimi popusti, kar pomeni – da model S21 FE v resnici nikakor ni poceni. Stane namreč kar 750 evrov, kar ni niti sto evrov manj od polne cene modela S21. Če tukaj vključimo prej omenjene popuste, je cena »cenejšega S21« v resnici enaka ceni tistega »pravega«. Zakaj bi torej dali enako velik kupček denarja za nekaj, kar je vendarle malce slabše in manj? Sploh pa – tisti, ki so si zaželeli serije S21, so si jo v teh 11 mesecih, ki so minili od predstavitve, že omislili. Tisti, ki tega koraka še niso naredili, bodo počakali še en mesec in mora skočili na najnovejšo serijo S22. Koliko pa bo tistih, ki se bodo vseeno odločili za vmesno različico, model S21 FE, pa bomo še videli …

Samsung Galaxy S21 FE

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 750 EUR (6 GB/128 GB)

Za: Odličen telefon v vseh pogledih.

Proti: V primerjavi s serijo S21 visoka cena, nekoliko slabši zum objektiv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji