Objavljeno: 25.9.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2023

Test prenosnika Asus ROG Strix G614j

Asus ima kar širok nabor igričarskih prenosnih računalnikov različnih sestav in zmogljivost, seveda pa tudi cenovnih razredov. Preizkusili smo model ROG Strix G, ki se v njihovem portfelju uvršča med prenosnike linije ROG Strix Scar. Polna oznaka preizkušenega modela je G14JV-N3180. Na voljo je namreč nekaj različnih strojnih izvedb, seveda z enakim ohišjem.

Če začnemo kar tu, torej z ohišjem … Gre za razmeroma velik in težek prenosnik, kar je tipično za igričarske modele. Je tudi med debelejšimi, tudi če upoštevamo njegovo igričarsko naravnanost (na ravni podlagi moramo v račun vzeti tudi nogice, ki ga dvignejo s podlage, s čimer je poskrbljeno za boljše hlajenje). Kakovost ohišja je solidna, daje dober, trden občutek, tečaja zaslona sta dovolj trdna, da ni opaziti tresenja zaslona kljub intenzivnejšemu tipkanju (in seveda igranju). Všeč nam je značilna igričarska pojava, sploh trak RGB, ki je nameščen spodaj, pod sprednjim robom in osvetljuje prostor pred prenosnikom. Ta osvetlitev seveda deluje v navezi z osvetlitvijo tipkovnice, ki je prav tako v polnem barvnem spektru RGB.

Tipkovnica je med boljšimi, saj ponuja dober hod in odličen povratni odziv. Omenili smo že osvetlitev od zadaj. Nekaj tipk (predvsem igričarske a-w-s-d ter presledek) je prozornih, da pride osvetlitev še bolj do izraza. Tudi sledilna ploščica je zelo dobra, gladka in tekoča ter razmeroma velika. Zvok je zgolj povprečen, predvsem mu manjka nekaj pri globokih tonih. Zaslon nas ni ravno prepričal. Sicer ima odlično hitrost osveževanja (do 165 Hz.) ob tehnologiji Nvidia Gsync za sinhronizacijo osveževanja zaslona z grafično kartico. Gre za 16-palčni zaslon razmerja 16 : 10, ločljivosti 1.920 × 1.200, razočaral pa nas je zaradi omejene svetlosti. Pri tem se hitro zgodi, da nas zmoti kakšen odsev, tudi delo zunaj je oteženo, barve in kontrasti pa so podpovprečni.

Asusov ROG Strix serije G je zelo dober igričarski računalnik z uravnovešeno strojno opremo.

Nabor vmesnikov je zelo klasičen. Na levi strani sta dva vmesnika USB-C (eden po standardu Thunderbolt), zraven pa še izhod HDMI in klasični omrežni vmesnik. Tam najdemo tudi namenski vhod za (razmeroma velik in težek) napajalnik. Na desni se zvrstita še dva vmesnika USB-A. Za večino uporabnikov bo tak nabor dovolj, čeprav bi si marsikdo želel še kak vmesnik več, mogoče tudi bralnik pomnilniških kartic, sploh glede na velikost ohišja.

Pri igričarskih prenosnikih je ključnega pomena seveda grafična kartica. V preizkušenem je bila vgrajena Nvidijina kartica RTX 4060. Gre za kartico srednjega razreda, namenjeno igranju pri ločljivosti 1.080p ali 1.440p pri nekoliko manj zahtevnih igrah (ali nižjih stopnjah podrobnosti). Pri igranju na vgrajenem zaslonu (torej ločljivosti FullHD) se odlično izkaže, pri igranju na večjih zunanjih zaslonih pa bo veliko odvisno od izbrane igre, ločljivosti zaslona, nastavitev ter tudi od naših želja po »FPS-jih«. Ob nezahtevnih opravilih se preklopi na vgrajeno Intelovo rešitev, s čimer se varčuje pri porabi energije.

Procesor je Intelov i7-13650HX, zmogljiv model, ki sicer že nekaj časa ne predstavlja več Intelovega vrha (ta titula gre procesorjem i9), a je zato tudi malenkost varčnejši. Hkrati je tudi dober sopotnik za vgrajeno grafično kartico. Pomnilnika je 16 GB, za podatke je na voljo SSD velikosti 1 TB. Prenosnik se zelo dobro izkaže na vseh preizkusih, tako poslovnih kot igričarskih. Med navadnim delom je dovolj tih, med igranjem pa so slušalke bolj ali manj obvezne, saj se ga kar sliši. Vzdržljivost akumulatorja je presenetljivo dobra, vsaj v primerjavi z drugimi igričarskimi modeli. Na našem preizkusu je zdržal skoraj štiri ure, pri zelo varčni rabi (ob ogledu filmov ali brskanju po spletu) ocenjujemo, da bi lahko prišli tudi do sedem ur ali več.

Asusov ROG Strix serije G je zelo dober igričarski računalnik z uravnovešeno strojno opremo. Cena ni ravno nizka. Ob tem velja omeniti, da je zabeležena cena brez operacijskega sistema, preizkusni model pa je imel nameščene Windows 11 Home. Sami bi si želeli predvsem boljši zaslon.

Asus ROG Strix G614JV-N3180

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 9601.

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 7988.

Trajanje delovanja: 3 ure, 44 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 6.

Mere: 35,4 × 26,4 × 2,3 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-13650HX, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, Bluetooth.

Zaslon: 16-palčni, 1920 × 1200 pik.

Operacijski sistem: Windows 11 Home.

Cena: 1.720 EUR (brez operacijskega sistema).

Posodil: www.asusplus.si

Za: Zmogljivost, grafična zmogljivost, videz, solidna vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Cena, velikost in teža, zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji