Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2022

Test preklopnega telefona Huawei - Poltelefon

Najprej so bili prototipi, čeprav so bili v redni prodaji. Druga generacija je bila že bolj podobna končnemu izdelku. Zadnje pol leta pa v roke dobivamo naprave, ki so, vsaj strojno, dovršene in jim skoraj nič manjka. Telefoni na pregib, torej.

Najprej osnove – pregibne telefone zares prodajata le dve podjetji, Samsung in Huawei, omenimo še Motorolo, nekateri drugi (»kitajci«) jih bolj ali manj le prototipno razkazujejo. Pri čemer jih pri nas prav zares prodaja le Samsung. No, sedaj se bo v tej smeri potrudil tudi Huawei.

Nadalje – spomnimo, da Huawei še vedno nima »Googla«. Google Play Services je tisti del Androida, ki ga na zahodu naredi uporabnega. Omogoča Gmail, Google Zemljevide, Youtube, Trgovini Play in še paleto drugih reči, ki jih je po več kot desetletju razvoja mobilnih operacijskih sistemov res težko nadomestiti. Zaradi (izberite eno možnost ali več) zunanje politike, trgovinske vojne, (upravičenih?) skrbi o prisluškovanju, Trumpa, kitajskega režima ali korejske konkurence Huaweijeve naprave zaradi ameriških sankcij tega nimajo. Nimajo niti podpore za omrežja 5G. Zadnje zaenkrat še ni takšna katastrofa, vendar počasi bo.

Huawei se sicer trudi in v svojo lastno trgovino privablja aplikacije, a tam še vedno ni vseh. So pa oglasi. Da, v trgovini z aplikacijami, celostranski. Seveda obstaja kar nekaj »hekerskih« obvodov, ki uspejo na telefon spraviti celo večino Googlovih storitev, a zahtevajo namestitev datotek .apk, navideznih strojev in/ali vmesnih postaj med nami in našim Googlovim računom. Ker je na Googlov račun vezanih toliko reči (od spletne pošte do lokacije in Youtuba itd.), je nemogoče svetovati, naj se odloči, da bo med sebe in Google dal neki tretji strežnik.

Huawei torej s programskega vidika v Evropi (oz. »na zahodu«) težko kaj resnega stori. Toda, strojna oprema!

Stroj

P50 Pocket stane 1.300 evrov in sodi v tisto kategorijo telefonov, ki strojno nikakor ne razočarajo. Zaslon je 6,9-palčni OLED živih barv, ki se odlično poklopi - med ploskvama ne ostane skorajda nič prostora! Da, »grbo« na pregibu se čuti, ko po zaslonu drsamo s prstom, a jo res hitro odmislimo. Tudi videli je nismo več, že po prvem dnevu uporabe. Te gube so tako kot nekoč zareze za kamero. Ko so jih prvič predstavili, smo se vsi ukvarjali z njimi, potem smo pa vsi hitro pozabili nanje.

Zunanjost Pocketa nadaljuje Huaweijevo pot v modne vode. Začelo se je s slušalkami, ki jih spravimo v ohišje oblike šminke. Zdaj pa je tu telefon, ki ga je mogoče dobiti tudi v nagubanem ohišju zlate barve.

Nas sicer bolj zanima notranjost - procesor je Snapdragon 888, ki je narejen v procesu 5 nm in - nima modema 5G. Pomnilnika je 8 ali 12 GB, odvisno od shrambe, ki sega od 256 do 512 GB. Android je tekoč, preobleka EMUI še vedno preveč kopira iOS, a ima dovolj svoje »duše«, da je »plonkanje« manj očitno kot pri prvih različicah.

Na zunanji strani sta dva kroga. Prvi je skupek kamer, drugi pa zunanji zaslon OLED. Na njem je na voljo nekaj klasičnih gradnikov: kamera, ogledalo, vreme, urnik in koledar. Seveda se tam pokažejo tudi opozorila, a je krog res neposrečena oblika za branje besedila. Četudi je uradni odgovor Huweia, da so s tem poskušali posnemati uporabniški vmesnik svojih pametnih ur. Zaslona pri modelih Motorola Razr in Samsung Z Flip3 sta po našem mnenju veliko bolj uporabna. Prav zanimivo bo spremljati, ali bo Huawei obdržal dizajn kroga ali bo naslednja različica spet imela obliko klasičnega zunanjega zaslona.

Sicer pa ima P50 Pocket resnega aduta, in to je fotoaparat. Tri leče na zadnji strani izdelujejo zelo dobre slike. Še vedno niso na ravni najboljših, a do zdaj smo pri telefonih na pregib imeli res slabe (Motorola) in dovolj dobre fotoaparate (Samsung Z Flip3). P50 Pocket pa je v tej konkurenci stopnico više. Predvsem v slabših svetlobnih pogojih se je odrezal dovolj dobro, da smo bili navdušeni.

Filozofske dileme o uporabnosti telefonov so seveda še vedno na mestu. Je res treba, da se telefon »pomanjša«, ko ga damo v žep/torbico? Zaslon je res bolj varen pred praskami, ampak ali to odtehta dodano kompleksnost pregiba? Zakaj bi morali telefon sploh odpirati, če nam ga do zdaj ni bilo treba? Legitimnih dilem je še nekaj, a nekako izginejo, ko imamo te telefone v roki. Sploh pa - med uporabo je prisotnega nekaj duha »živim v prihodnosti«, ker se nekaj, kar je bilo dolga leta statično, prepogne.

Malo možnosti

Huawei s P50 Pocket znova dokazuje, da so v vrhu proizvajalcev telefonov, ker je strojni opremi in izdelavi res težko karkoli očitati. Ne moremo pa mimo dejstva, da so računalniki sprega strojne in programske opreme, in ko je zadnja okrnjena, »trpi« celotna naprava.

Tudi na Kitajskem je prodajni delež Huaweija upadel in letos videvamo boj tamkajšnjih znamk, da bi prevzele čim večji del vrzeli, ki je nastala zaradi ameriških sankcij. Konkurence vzhodnih proizvajalcev zato ne bo zmanjkalo, saj bodo ti telefoni, tudi pregibni, prišli tudi do nas. Huawei pa je tako še vedno obsojen na to, da dela strojno izjemne naprave, ki brez Googla, vsaj na zahodu, nimajo možnosti.

Huawei P50 Pocket

Hitrost delovanja: 9

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Operaterji.

Cena: 1.300 EUR

Za: Strojno izjemen.

Proti: Saj veste – drag. Pa »gugla« nima.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji