Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2021

Test Panasonic Lumix G100

Fotografska podjetja se že nekaj časa trudijo poiskati dodatne niše, kjer bi lahko ponudili svoje naprave, ena večjih pa so domači snemalci videa, tako imenovani vlogerji. Na te meri tudi novi Panasonicov Lumix G100, sploh v tokrat preizkušenem paketu z oznako G100V, kjer zadnja črka poudarja zajem videa. V praksi gre za vključitev manjšega držala, s katerim je olajšano predvsem snemanje samega sebe.

Aparat na prvi pogled deluje kot nekoliko večji kompaktni model, čeprav je iz serije Micro 4/3, torej je brezzrcalni aparat z izmenljivimi objektivi. Pri tem gre za enega najmanjših tovrstnih modelov, kar je glede na namembnost nedvomno prednost. Kljub razmeroma majhnemu in lahkemu (345 gramov z baterijo, a brez objektiva) ohišju pa so pri Panasonicu poskrbeli za dobre možnosti upravljanja, tudi ergonomija je solidna. Tipke na zadnji strani so sicer razmeroma majhne, enako velja za večsmerno tipko zadaj, okoli katere je postavljeno tanko funkcijsko kolesce.

Kakovost ohišja je odlična, na zgornji strani je tudi zelo dober digitalni okular. Nad njim je klasični vmesnik Hot Shoe za bliskavice ali druge dodatke, denimo mikrofone, pred njim pa majhna poklopna bliskavica. Zaslon je nameščen na vrtljiv tečaj, kot je sicer navada tudi pri video kamerah, to pomeni, da ga brez težav obrnemo za snemanje samega sebe. Pri vmesnikih ni posebnih presenečenj. Glavni podatkovni vmesnik je MicroUSB (tu bi si morda želeli USB-C), na voljo sta miniHDMI in klasični vhod 3,5 mm za mikrofon, žal pa ni namenskega vhoda za slušalke. Vgrajena pa sta tudi Wi-Fi in bluetooth (konkretno 4.2 BLE).

Njegova največja konkurenca so pravzaprav zmogljivi pametni telefoni.

Kakovost fotografij in videa je dobra – vgrajeno je tipalo z dobrimi 20 milijoni svetlobnih pik brez filtra za glajenje, kar nekoliko dvigne ostrino. Občutljivost gre do ISO 25600, po našem mnenju je šuma dovolj malo do ISO 1600, za manj zahtevne (oziroma za objavo na družabnih omrežjih) pa do ISO 6400. Pri video posnetkih smo pogrešali optično stabilizacijo tipala – stabilizacija je sicer na voljo v objektivu, a pri aparatu, namenjenem snemanju videa, bi bila bolj koristna stabilizacija samega tipala, saj bi v tem primeru delovala z vsemi objektivi. Vgrajena je sicer digitalna stabilizacija, ki deluje v navezi s stabilizacijo, vgrajeno v objektive, a nam ta zmanjša vidni kot zajema.

Aparat dobimo v kompletu z objektivom 12–32 milimetrov. Ta je širši, kot smo sicer vajeni pri t. i. »kit« objektivih pri brezzrcalnikih in aparatih DSLR. Izbira je smiselna, saj je širši kot pri video posnetkih še bolj uporaben kot pri fotografiji, sploh pa pri snemanju samih sebe na dosegu roke. Ob aparatu dobimo tudi video držalo. Ta se prek majhnega kabla MicroUSB poveže z aparatom, na držalu sta tipki za zagon snemanja in fotografijo. Držalo ima vrtljivo glavo za nastavitev kota aparata, spodnji del pa se razširi v tri noge, torej deluje kot majhen stativ za postavitev na ravne površine. Po našem mnenju bi bila koristna samodejna povezava, denimo prek bluetootha, pa tudi kakšna možnost nadzora več bi bila dobrodošla, denimo upravljanje zuma.

Lumix G100 je soliden aparat, njegova največja prednost pa je dobro razmerje med majhnim in lahkim ohišjem ter zmogljivostjo. Njegova največja konkurenca so pravzaprav zmogljivi pametni telefoni. V primerjavi z njimi ponuja veliko fleksibilnosti, sploh če si omislimo še dodaten objektiv, boljšo ergonomijo in tudi več potenciala pri kakovosti fotografij, denimo z obdelavo RAW, in video posnetkov. A vprašanje, če bo to pretehtalo univerzalnost telefonov, širok izbor potencialnih aplikacij in neprestano povezavo s spletom in družabnimi omrežji.

Panasonic Lumix G100

brezzrcalni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 5.184 × 3.888.

Tipalo: Efektivno 20 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 700 EUR (ohišje, objektiv 12–32 mm, držalo Video Mount)

Za: Kakovost ohišja, upravljanje, funkcije za zajem videa.

Proti: Cena, nima stabilizacije slike v ohišju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji