Objavljeno: 27.10.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2020

Test Nokia 2.4

Nokia se je v zadnjih letih vzpostavila kot solidni ponudnik telefonov Android, sploh v srednjem in nižjem razredu. Njihova prednost je enostavno, a lepo oblikovanje, še bolj pa uporaba sistema Android One, zaradi katerega so telefoni programsko manj obremenjeni. Tako na njih ni podvajajočih se aplikacij, vse je tako, kot si je zamislil Google. Dodatna prednost tega so tudi hitre in redne posodobitve sistema.

V tej maniri smo pred nekaj meseci preizkusili Nokio 5.3, telefon za dobrih 200 evrov, zdaj pa še cenejšega brata, model 2.4. Glavna posebnost tega telefona je nizka cena, pri nas je zanj treba v prosti prodaji odšteti 119 evrov. To velja za vstopni model z 2 GB pomnilnika in s 32 GB shrambe. Na voljo je tudi malenkost dražja alternativa s 3 GB pomnilnika in 64 GB prostora.

Telefon ne preseneča z omembe vredno strojno zmogljivostjo – v uporabi je sicer osemjedrni procesor Mediatek MT6762. Gre za tri leta star procesor s štirimi hitrimi in štirimi počasnejšimi/varčnimi jedri, primerljiv s Snapdragonom 625 izpred štirih let. Naprava pač ni hitra, a vseeno je delo z njo dovolj udobno.

Telefon je med bolj varčnimi, za kar poskrbi kombinacija varčnega procesorja, akumulatorja 4.500 mAh (!) in zaslona ločljivost 1.600 × 720 pik. Nezahtevni uporabniki, ki jim je tudi namenjen, bodo lahko brez težav zdržali nekaj dni, v nekaterih primerih pa tudi več.

Ohišje je plastično, a za ta cenovni razred zelo všečno. Na preizkusu smo imeli model temno sive barve. Zadnji pokrov ima prijetno, rahlo hrapavo teksturo. Telefon lepo stoji v roki, čeprav ni med najmanjšimi, diagonala klasičnega zaslona LCD meri 6,5 palca. Rob je dovolj tanek, spodaj je malo širši rob z napisom Nokia, zgoraj pa v majhni zarezi postavljena prednja kamera. Telefon ima klasični izhod za slušalke, na žalost še vedno vztraja pri vmesniku MicroUSB. Zadaj je pod kamero (ta ima poleg enega objektiva še tipalo za globino) tudi bralnik prstnih odtisov.

Nova Nokia 2.4 je nevpadljiv telefon, ki ima v svojem cenovnem razredu kar veliko konkurence. Je povsem korektno zastavljen, njegovi glavni prednosti sta Android One (telefon bo dobil tudi nadgradnjo na Android 11) in solidna vzdržljivost akumulatorja. Da ni ravno hiter, ne preseneča, a hitrost delovanja je popolnoma korektna.

Nokia 2.4

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 6

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 119 EUR

Za: Vzdržljivost akumulatorja, Android One.

Proti: Povprečne zmogljivosti, MicroUSB.

Citat: Nova Nokia 2.4 je nevpadljiv telefon, ki ima v svojem cenovnem razredu kar veliko konkurence.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji