Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2021

Test HP ZBook Firefly 14

Zmogljivi poslovni prenosniki se v grobem delijo na ultralahke modele ter na delovne postaje. Te ponujajo predvsem več zmogljivosti in so primerne tudi za urejanje video posnetkov, fotografij in drugih večpredstavnih vsebin. Linija HP teh zmogljivih prenosnikov se imenuje ZBook, novi model Firefly pa zmogljivo strojno opremo ponudi v razmeroma majhnem in tankem ohišju.

Gre za izredno kakovosten prenosnik z zelo kakovostnim aluminijastim ohišjem. Na sivem pokrovu je namesto logotipa HP lično predstavljena črka »Z«, oblikovanje sledi trendu čistih, enostavnih linij. Kakovost izdelave je zelo dobra, tečaj zaslona je solidno trden, le na sredini tipkovnice opazimo malo upogibanja. Prenosnik je sicer ravno nekje na meji »ultrabookov«, torej ni ravno ultratanek, je pa vseeno lažji in tanjši, kot bi pričakovali. Delovne postaje so tradicionalno namreč debelejše, podobno kot igričarski prenosniki. Preizkušeni Firefly meri v debelino 1,79 centimetra, tehta pa 1,35 kilograma.

Kot pove že ime, je v uporabi 14-palčni zaslon. Preizkušeni model je imel vgrajen zaslon ločljivosti 1.920 × 1.080, na voljo so sicer tudi sestave z zaslonom 4K in celo zaslonom, občutljivim na dotik. Gre sicer za kakovostno matriko IPS, ki ponudi dobre barve in dovolj močno osvetlitev, prekriva pa jo matirana prevleka. Tipkovnica je zelo kakovostna, tipke imajo malenkost več hoda, kot smo vajeni pri tanjših modelih, kot že rečeno, pa se na sredini tudi malenkost upogiba. Vseeno je slepo tipkanje nanjo odlično, predvsem zaradi kombinacije prijetnega materiala tipk in dobrega povratnega odziva. Poleg sledilne ploščice je na sredini tipkovnice postavljena tudi krmilna paličica, spodaj, pod presledkom pa sta dve fizični tipki, ki ju lahko uporabimo v navezi s sledilno ploščico ali z omenjeno paličico. Ta je v zadnjem desetletju prisotna le še pri nekaterih poslovnih prenosnikih. Tisti, ki so je vajeni, cenijo to, da ni treba umikati rok s tipkovnice.

Novi ZBook Firefly 14 je odličen prenosnik z dobrim razmerjem med zmogljivostjo in prenosljivostjo.

Pri vmesnikih ni večjih presenečenj – na desni strani sta dva USB-C (prek njiju lahko tudi napajamo prenosnik), na levi dva USB-A (po standardu 3.1). Zraven je tudi izhod HDMI, na voljo je bralnik pametnih kartic, ne pa tudi pomnilniških kartic SD. Na vrhu zaslona je seveda spletna kamera, ki ima tudi možnost fizičnega zaklopa, ob njej pa tudi tipalo za biometrično odklepanje s prepoznavo obraza. Pod tipkovnico je tudi bralnik prstnih odtisov. Zahtevnejši uporabniki bodo morda pogrešali klasični omrežni vmesnik (oziroma se bodo sprijaznili z adapterjem), snemalci videa in fotografi pa bodo pogrešali prej omenjeni bralnik kartic SD.

Strojna oprema je solidno izbrana, glavno vlogo ima Intelov procesor zadnje generacije i5-1135G7. Ta ponuja štiri jedra in večnitno tehnologijo, osnovna frekvenca je 2,4 GHz. Vgrajenih je 16 GB pomnilnika, podatke shranjujemo na pogon SSD, velik 512 GB. Za grafiko sta vgrajeni dve kartici – Intelova Iris XE in Nvidia Quadro T500. Zadnjo so predstavili pred dobrim letom, namenjena pa je profesionalni rabi, denimo delu v programih CAD in urejanju večpredstavnih vsebin. Tako po specifikacijah kot po hitrostnih preizkusih je primerljiva z namizno GTX 1650, torej ne gre za vrhunec, je pa več kot dovolj zmogljiva, da bodo izvozi videa in podobna opravila dobili resen pospešek v primerjavi z zgolj vgrajeno rešitvijo.

Kljub solidni strojni zasnovi zna biti prenosnik tudi dovolj energijsko varčen – na našem preizkusu je zdržal dobrih pet ur. Ob tem velja poudariti, da bi lahko pri bolj mirnem, pisarniškem delu vztrajal tudi deset ur in več. Med zahtevnim in intenzivnim delom se sicer še kar sliši ventilator (denimo med poganjanjem naših grafičnih preizkusov), tudi ohišje se segreje, a v pričakovanih mejah. Med navadnim pisarniškim delom pa ostane prenosnik bolj ali manj neslišen.

Novi ZBook Firefly 14 je odličen prenosnik z dobrim razmerjem med zmogljivostjo in prenosljivostjo. S strojno zmogljivostjo se sicer težko primerja z večjimi delovnimi postajami, a je to pač kompromis, ki ga zahtevata tanko ohišje in energijska varčnost. Edina ovira je nekoliko višja cena, ki pa je v segmentu poslovnih prenosnikov (kamor se seveda tudi ta uvršča) sprejemljivejša.

HP ZBook Firefly 14

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 3.202

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 1.334

Trajanje delovanja: 5 ur, 12 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 8

Mere: 32,3 × 22,8 × 1,5 cm, 1,3 kg

Značilnosti: Intel i5-1135G7 2,4 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.628 EUR

Prodaja: www.avtera.si

Za: Velikost in teža, kakovost izdelave, zmogljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji