Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2017

Test Dell XPS 13

Dell s svojo serijo prenosnikov XPS že dlje časa uspešno nastopa na trgu tankih, mobilnih prenosnikov. Model XPS 13 je pri tem znan že dlje časa, kot pove ime, gre za trinajst- (oziroma 13,3-) palčni prenosnik, letošnji model je doživel prenovo pri vgrajenih procesorjih - gre za najnovejše Intelove modele iz družine Kaby Lake R.

XPS 13 je zelo kakovostno narejen prenosnik presenetljivo majhnih mer, tudi glede na druge trinajstpalčne modele. Tu je predvsem zelo malo roba okoli zaslona, namerili smo 5 milimetrov roba na okoliških treh stranicah (spletna kamera je postavljena pod zaslon), obenem gre za zelo tanek prenosnik (1,5 centimetra). Tudi teža je solidna, velja 1,26 kg. Oba pokrova prenosnika sta iz brušenega aluminija, notranjost pa je iz karbonskih vlaken, te so zelo prijetne na otip. Tečaj zaslona je razmeroma močan, to pomeni, da je vibriranja zelo malo, obenem pa potrebujemo dve roki, da ga odpremo. Težišče je dobro umeščeno, prenosnik se med rabo na kolenih ne nagiba nazaj.

Glede na velikost je tudi vgrajena strojna oprema presenetljivo zmogljiva. Osnovo predstavlja Intelov novi procesor i7-8550U. Po tehnološki plati so ti novi procesorji le majhna nadgradnja svojih predhodnikov iz družine Kaby Lake (torej procesorjev z oznakami i7-7xxx), so pa dobili dodatna jedra. Tokrat preizkušeni model ima tako štiri jedra (in dvonitno delovanje). Procesor se dobro obnese, obenem ostane razmeroma varčen, tudi s segrevanjem nismo imeli težav. Vgrajenih je 16 GB pomnilnika ter pogon SSD, velik 512 GB. Prenosnik se je dobro obnesel tudi na preizkusu akumulatorja, kot smo že večkrat poudarili, pa so tu v zadnjih nekaj letih velika nihanja, odvisna pač od načina rabe.

Glede na velikost oziroma tankost nad izbiro vmesnikov nismo presenečeni. Na voljo sta dva klasična vmesnika USB, oba po standardu USB 3.0, po eden na vsaki strani ohišja. Zraven je še vmesnik USB-C, ki je koristen tudi za priklop razširitvenih modulov oziroma postaj (denimo za priklop mreže, izhod za video itd). Drugih vmesnikov (denimo HDMIja) tu ni, a kot rečeno, glede na debelino je to pričakovati.

Zaslon je odličen, v uporabi je matrika IPS z dobrimi vidnimi koti in solidnimi barvami, hkrati premore presenetljivo visoko ločljivost 3200 × 1800 pik. Preseneti tudi to, da je zaslon občutljiv za dotik (se pa ob tem ne zavrti naokoli, torej gre za klasični prenosnik, ne hibrid). Glede na velikost ohišja je tipkovnica dovolj velika za udobno tipkanje, enako velja za sledno ploščico. Tipkovnica je tudi osvetljena od zadaj.

Dellov novi XPS 13 je eden izmed najboljših tankih prenosnikov ta hip. Edina ovira je cena, a ne bi bili bistveno na slabšem z nekoliko počasnejšim procesorjem (ali s procesorjem prejšnje generacije). Ohišje je namreč ostalo enako, kar je vsekakor dobro, saj je kakovostno, lahko in tanko.

Dell XPS 13 P54G

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1608.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1762.

Trajanje delovanja: 6 ur 19 minut.

Mere: 30 × 20 × 1,5 cm, 1,26 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 3200 × 1800 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 2189 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Velikost in teža, kakovost izdelave, oblikovanje, zmogljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji