Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Thomas Bergant | Monitor Marec 2015

Termostat za 3 milijarde

Podjetje Nest sta ustanovila dva nekdanja applovca. Ko je razvilo uporaben »pametni« termostat, pa jih je odkupil Google za nekaj več kot 3 milijarde dolarjev. Pa je termostat res lahko vreden toliko zelencev? Poglejmo.

Nest prikazuje temperaturo in odstotek vlage v prostoru, pa tudi zunanjo temperaturo, za katero izve iz interneta.

Nest prikazuje temperaturo in odstotek vlage v prostoru, pa tudi zunanjo temperaturo, za katero izve iz interneta.

Nest smo kupili prek angleške Applove spletne trgovine, saj pri nas seveda ni naprodaj, pa še tako smo si morali pomagati s posrednikom – stranjo cheaperandmore.com, ki ponudi angleški naslov in prejeto pošiljko posreduje na naslov v Sloveniji.

Evropska različica termostata Nest se razlikuje od ameriške po tem, da ji je priložena škatlico z imenom Heat Link, ki jo namestimo v bližino peči in poskrbi za žično ali brezžično povezavo s termostatom, ki je nameščen v dnevni sobi. Termostat je lepo oblikovan in na prvi pogled spominja na pločevinko paštete, Heat Link pa je zgolj bela škatlica z zaobljenimi robovi, ki jo na sredini krasi gumb in na zgornjem delu lučka, ki signalizira trenutno stanje povezave. Heat Link sicer skrbi za to, da zažene obtočno črpalko, ki toplo vodo črpa po ceveh radiatorjev, ko voda v kotlu doseže določeno temperaturo in ko v prostoru s termostatom še ni dovolj toplo.

Pregled porabe na iPadu

Pregled porabe na iPadu

Pregled urnika na iPhonu

Pregled urnika na iPhonu

Ob vklopu Nesta nas je pričakal namestitveni čarovnik, ki nas je vodil po korakih ob prvem zagonu. Treba je bilo izbrati jezik vmesnika (slovenščino boste zaman iskali), nastaviti povezavo do omrežja WiFi, vzpostaviti povezave do Heat Linka, izbrati vrsto peči (olje, elektrika …) in način ogrevanja (radiatorji, talno ogrevanje  …), izbrati lokacijo in se vpisati v spletni račun, ki smo ga že prej ustvarili prek spletne strani www.nest.com/account. Nato je Nest pripravljen za učenje. Potrebuje namreč približno teden dni, da se priuči našega vedenja in s tem prilagaja ogrevanje glede na to, ali je kdo doma in kakšno temperaturo želimo imeti nastavljeno v svojem domu ob različnih urah dneva. Ko je ta faza učenja končana, Nest sam uravnava temperaturo, prilagaja pa jo tudi glede na zunanjo temperaturo, za katero izve iz spleta. Seveda lahko vselej enostavno popravimo temperaturo, če se nam zdi, da je prehladno ali pretoplo, Nest pa vse to pridno pomni in se prilagaja našim navadam.

S termostatom se lahko povežemo tudi prek mobilnika ali računalnika od koderkoli, kjer imamo na voljo povezavo v internet. Enostavno se prijavimo in že imamo na voljo pregled nad trenutno nastavljeno in dejansko temperaturo v prostoru, kjer je nameščen termostat, lahko pa seveda tudi spreminjamo nastavljeno temperaturo ali urnik delovanja. Na voljo so namenske aplikacije za mobilnike z operacijskim sistemom iOS ali Android, lahko pa do spletne aplikacije dostopamo prek katerekoli naprave, ki omogoča brskanje po spletu.

Termostat zna tudi sam zaznati, če ni nikogar doma, in takrat samodejno zniža temperaturo. S tem lahko prihranimo pri stroških ogrevanja. Poleg tega na zaslonu prikaže zelen list (Nest Leaf), če zmanjšamo nastavljeno temperaturo, kar pomeni, da bomo tudi s tem zmanjšali stroške ogrevanja. Če, recimo,  temperaturo zvišamo za dve stopinji, bomo na zaslonu videli, koliko časa bo približno treba, da bo dosežena nastavljena temperatura.

Termostat Nest lahko uporabimo tudi v bolj kompleksnih okoljih, kjer imamo recimo na voljo več vej za ogrevanje, in po besedah avtorjev lahko povežemo do 10 termostatov v enem objektu.  

Nest

Pametni termostat.

Kje: www.nest.com

Kdo: store.apple.com/uk

Cena: 180 GBP (okoli 240 EUR) + poštnina (18 EUR).

✓    Lepa oblika, odlična podpora, enostavna montaža.

✗    Dokaj visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji