Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2012 | Teme: android

Televizija na telefonu

Mož s pivom v eni in s sendvičem v drugi roki stopi v dnevno sobo in vidi na kavču ženo, ki z nasmeškom na obrazu bolšči v zaslon z velikanskim napisom Esmeralda. Televizija je zasedena, na svetovnem prvenstvu pa nogometaši že potijo krvavi pot. Vname se prepir. Takšnih prizorov je na srečo iz dneva v dan manj, vendar tega ne gre pripisovati cenejšim televizorjem, pametnejšim televizijcem ali strpnejšim zakoncem. Večina zaslug gre spletni televiziji in njenemu pohodu na vedno bolj priljubljene mobilne naprave.

Razcvet mobilnih naprav je povzročil poplavo ponudnikov zabavnih vsebin zanje. Vsak bi rad zaslužil kakšen cent na račun priljubljenosti pametnih telefonov in tablic. V tujini so spletne televizije in video na zahtevo že lep čas med najbolj uporabljanimi aplikacijami na mobilnih napravah. Invazija se pripravlja tudi pri nas. Pričujoči članek se je začel kot predstavitev mobilne televizije enega vidnejših spletnih ponudnikov pri nas. Ni bil prvi, a se je stvari lotil resneje kot konkurenca pred njim. In glej ga zlomka, z napovedjo svojega programa na operacijskih sistemih Android in iOS so sprožili plaz tovrstne ponudbe pri nas. Z vseh strani smo bili bombardirani z informacijami o novih aplikacijah, nadgradnjah storitve ali popolnoma novih igralcih na področju mobilne televizije. Prispevek smo razširili in nastal je pregled stanja na področju mobilne oziroma spletne televizije pri nas.

Mobilna televizija je nadgradnja spletne. Aplikacije za mobilne naprave poskrbijo, da so uporabniki vedno dobro založeni z zabavno vsebino, ki se pretaka iz ponudnikovih strežnikov. Nekatere se zadovoljijo s prenosom rednega televizijskega programa, druge mu dodajo svoje začimbe v obliki naprednejših zmožnosti, medtem ko tretje marajo zgolj za video na zahtevo, ki ga računajo na različne načine, odvisno od izbranega poslovnega modela. Osnova je splet, zato so vmesniki, ki so dostopni prek spletnega brskalnika, največkrat zmogljivejši od mobilnih odjemalcev. Nekateri imajo v ta namen spletne strani prilagojene mobilnim obiskom, a se žal izkaže, da le dobre želje niso dovolj, saj z njimi ni mogoče početi vsega, kar ponuja klasični prikaz strani na računalniku.

TViN

Sicer spodoben elektronski programski vodič pokvari vtis z nerodnim prikazom predvidenih oddaj. Če je njihov časovni okvir prekratek, imen zaradi pomanjkanja prostora sploh ni mogoče prebrati.

SiOL ni bil prvi ponudnik mobilne televizije na našem trgu, a se je stvari lotil bolj širokopotezno od konkurence. TViN nadgradi njihovo ponudbo televizije in videa na zahtevo z možnostjo gledanja izbranih televizijskih kanalov na računalniku, tablici ali telefonu. Storitev je na voljo vsem njihovim naročnikom, tisti z osnovnimi paketi si vsebine le izposojajo, bogatejšim pa je na voljo tudi ogled televizije v živo. Za uporabo TViNa je potrebna registracija računa v Moj Telekom. Spletni vmesnik se od mobilnega precej razlikuje. Poleg gledanja televizije in video kataloga sta uporabnikom na voljo zavihka DKino in HBO GO. Zadnja dva bomo predstavili v drugi polovici članka, ko se bomo posebej posvetili storitvam, imenovanim video na zahtevo, zato nas trenutno bolj zanima delovanje televizije. Spremljamo lahko dobrih 50 programov, med katerimi najdemo TV Slovenijo, POP in Kanal A, Pink.si in lep nabor športnih ter otroških programov. Sčasoma naj bi programsko shemo še razširili.

Mobilni del storitve je zanimiva zmes televizijskega sporeda in dejanskega predvajanja izbranega programa. Če izbrane oddaje še ni na sporedu, si zanjo nastavimo opomnik, ki je v obliki opozorila na telefonu in žal deluje le ob prižgani aplikaciji. V opomin si lahko pošljemo še sporočilo po elektronski pošti. Prehajanje med sporedom in ogledom televizijskih vsebin je sicer učinkovito, a je programski vodič na žalost precej dovzeten za težave pri osveževanju in prikazu informacij. Pripomba leti tudi na kakovost slike, ki je pri nizki ločljivosti porazna, kar je najbrž posledica radodarnih zahtev po hitrosti spletne povezave, saj TViN za delovanje zahteva le 300 Kb/s. Ker storitev nima dinamičnega prilagajanja kakovosti slike glede na pretočnost interneta, je najbolje, če nam povezava to omogoča takoj preklopiti na ločljivost HQ. TViN je zanimiv za uporabnike mobilnega interneta, saj ga je moč uporabljati vsepovsod. Ozko grlo pri taki aktivnosti bosta hitrost in omejenost izbranega paketa. Naročniki mobilne telefonije Mobitel (in SiOLove televizije) imajo prenos podatkov do 31. 5. brezplačen, kasneje pa bo treba s prenesenimi paketi ravnati precej varčneje, saj zakupljena kvota podatkov ob ogledu slike v visoki ločljivosti hitro kopni. Mobilni SiOL TViN trenutno podpira naprave z operacijskim sistemom Android, različice od 2.1 do 3.2 (deluje tudi 4.0, čeprav tega ne oglašujejo), jabolčni navdušenci pa bodo prišli na svoj račun takoj, ko Apple odobri še aplikacijo za njihove naprave (morda je ob tisku pričujočega prispevka to že storil).

SiOL TViN

Spletna/Mobilna televizija.

Prodaja: Telekom Slovenije

Cena: Brezplačno za naročnike Siol TV (Standard/Mega).

ZA: Dostop v vseh omrežjih, poljubno število naprav.

PROTI: Ni dinamičnega prilagajanja kakovosti zvoka in slike, težave s sporedom.

SiOL in video na zahtevo

DKino ima spletno stran, prilagojeno mobilnim napravam, a se video vsebin zaradi uporabe tehnologije Silverlight na tablici Galaxy kljub vsemu ne da gledati.

DKino je s SiOLom povezana storitev videa na zahtevo, za katero lastniki (TSmedia, oz. Telekom) zagotavljajo, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo znašla v mobilni aplikaciji TViN. Uporabniki storitve izbirajo izmed več kot tisoč filmi, ki si jih proti plačilu izposodijo za 24 ur. Pri uporabniškem vmesniku izstopata seznama najnovejših in najbolj gledanih vsebin. Slednjega smo zelo pogrešali pri konkurenčnih storitvah. Spletni vmesnik je prilagojen mobilnim napravam, a na žalost ne zmore predvajati video vsebin, kot je to mogoče v primeru podobne storitve Voyo.si, s katero smo se do nedavnega z lahkoto zabavali kar v mobilnem spletnem brskalniku tablice Galaxy Tab (dokler ni prišla namenska aplikacija za naprave z Androidom). Razlog tiči v uporabi vtičnika Microsoft Silverlight, ki ga za našo tablico seveda ni.

D3go

Podjetje Telemach je v deželi pod Alpami prebilo led na področju mobilne televizije, saj je kot prvo ponudilo ogled televizijskih programov v živo s pomočjo mobilnih naprav. Sprva je bil tak luksuz namenjen zgolj uporabnikom jabolčnih izdelkov, pred kratkim pa s(m)o se jim na vlaku prihodnosti pridružili tudi lastniki naprav z Androidom. Najnižja podprta različica Googlovega operacijskega sistema je 2.2. Glavna težava Telemachove spletne in mobilne televizije je zaklenjenost v lastno omrežje. Seveda takšna nesmiselnost v celoti pokvari namembnost storitve. Kaj nam bo mobilna televizija, ki deluje le znotraj štirih sten našega doma? Bojda so problemi bolj poslovne narave kot tehnične, zato v podjetju upajo, da se jim bo kmalu uspelo osvoboditi pravniških spon, ki jim ne pustijo zadihati s polnimi pljuči. Do takrat so si zamislili sistem Telemach bar WiFi, v katerega vključujejo gostilniške objekte po Sloveniji. Doslej je v projekt vključenih že več kot sto in v njih deluje D3go brez vsakršnih težav.

D3go je namenjena naročnikom Telemachove televizije in je za zdaj brezplačna. Po akcijskem obdobju bo mesečna naročnina tri evre. Uporabniki si storitev na spletnem naslovu d3go.si aktivirajo sami, nato jim je na voljo 60 različnih programov (podobna programska shema kot pri TViNu), do katerih pridejo prek treh različnih naprav. Podprti operacijski sistemi so Windows, OS X, iOS in Android. Dodatna omejitev je hitrost prenosa, za katero priporočajo vsaj 512 Kb/s (čeprav deluje že na 256 Kb/s). Na srečo se kakovost slike dinamično prilagaja pasovni širini interneta, tako da je nihanje prepustnosti za uporabnika skoraj nemoteče. Med gledanjem lahko sliko kadarkoli ustavimo in kasneje predvajamo naprej, kar je dobrodošla zmožnost, ki jo nameravajo v podjetju še nadgraditi. V aplikacijo je zajet všečen pregled televizijskega sporeda.

D3go

Spletna/Mobilna televizija.

Prodaja: Telemach.

Cena: 3 EUR/mesec.

ZA: Dinamično prilagajanje kakovosti slike, možnost začasne zaustavitve predvajanja.

PROTI: Zaklenjenost v lastno omrežje, (v prihodnje) plačljiva storitev.

Voyo

Video na zahtevo Voyo se trudi z ekskluzivnimi vsebinami. Njegovi naročniki prvi v Sloveniji spremljajo resničnostni šov X Factor, med snemalnim odmorom pa so kot edini v državi nadalje predvajali limonado Larina izbira, kar je povzročilo, da so nam tablice zaplenile žene.

Voyo je nedvomno najbolj priljubljen slovenski video na zahtevo. S petimi evri na mesec je cenovno privlačen, z bogato knjižnico serij, filmov, risank, športa in informativnih oddaj domače produkcije pa zanimiv za široko ciljno občinstvo. Skeptikom je na voljo štirinajstdnevni preizkus brez obvez. Vsebine lahko spremljamo na računalniku, tablici, telefonu ali televizorju (na nekaterih pametnih napravah ali s pomočjo kabelskega/IP operaterja). Z enim uporabniškim računom se je moč prijaviti v neomejeno število naštetih naprav, zato si podjetje pridržuje pravico do blokade, če se radodarnost zlorabi. Vmesnik je všečen in pregleden, vidi se mu, da gre za preizkušeno rešitev iz tujine. Videoteka Voyo deluje po načelu dinamične zakladnice video vsebin, kar pomeni, da ima konstanten dotok novosti, starejši vnosi pa počasi izginjajo s seznama. S športnimi prenosi v živo, informativnimi oddajami in celo risankami ob določenem času predstavlja Voyo vmesni člen med spletno (mobilno) televizijo in videom na zahtevo.

Različica za operacijski sistem iOS deluje gladko (bolj kot na računalniku) in omogoča tudi plačevanje naročnine z Applovim uporabniškim imenom in geslom. Cena je kljub dacarjem iz Cupertina, ki pristavijo svoj piskrček, enaka. Nerodno je morda le obnavljanje, ki je samodejno, prekinitev naročnine pa preveč skrita. Odjavimo se prek tržnice App Store, kjer izberemo zavihek Featured. Na dnu prikazane strani se s prstom dotaknemo svoje Apple ID prijave in izberemo View Apple ID. Naročnine upravljamo pod Subscriptions/Manage. Če se odjavimo pred potekom plačanega obdobja, nam je storitev do takrat kljub temu na voljo. Voyo se od nedavnega udinja tudi uporabnikom Googlovega operacijskega sistema Android. Aplikacija je vizualno podobna sestri iz konkurenčnega sistema, a deluje počasneje in z velikimi težavami. Android 4.0 je zanjo nerešljiva uganka, medtem ko je na drugih napravah spočetka delovala spodobno, čeprav leseno, nato pa je predvajanje postalo neodzivno. Upamo, da razvijalci nevšečnosti čim prej odpravijo, če jih do izida revije še niso.

Voyo

Video na zahtevo.

Prodaja: Pro Plus.

Cena: 5 EUR/mesec.

ZA: Bogata vsebina, neomejena raba, odlično delovanje na sistemu iOS.

PROTI: Slaba aplikacija za Android, samodejno obnavljanje naročnine.

HBO GO

HBO GO ima všečen vmesnik, ki funkcionira tudi na manjših zaslonih. Žal ima težave z Androidovo pisanostjo, zato ga na primer na Galaxy Nexus (Android 4.0 in višja ločljivost) ali na Galaxy Note (neobičajna velikost) ni moč dobiti. Zaslonska slika je tako nastala na telefonu Galaxy S2.

Svetovna video zakladnica je v Slovenijo prispela pozno. Najprej je pohod do naših src začela v obliki plačljivih televizijskih kanalov, nato se jim je pridružil še video na zahtevo. Slednji je že nekaj časa na voljo za jabolčne tablice in telefone, od pred kratkim pa tudi na napravah z Androidom. HBO GO je na voljo siceršnjim naročnikom HBOja, katerim omogoča nepretrgan dostop do kataloga filmov, serij in dokumentarcev. Vse našteto si je moč ogledovati na treh napravah naenkrat, pri katerih storitev dovoljuje registracijo enega računalnika, ene tablice in enega telefona. Zaradi čudnega načina omejevanja je spremljanje na različnih napravah oteženo. Če želimo registracijo iz iPada prestaviti na Galaxy Tab, moramo najprej na spletni vmesnik, se prijaviti, izbrisati Applovo tablico in čakati. Zaradi varnostnega mehanizma izbris ni hipen, temveč je odvisen od posameznega operaterja in njegovega osveževanja podatkov. Nakup je težaven, saj se HBO prodaja samo prek pobratenih poslovnih partnerjev. Tako ga lahko kupimo le pri Telemachu ali SiOLu. Na srečo je kasneje dostopen v vseh omrežjih in deluje odlično, androidna različica celo prek podatkovne (3G) povezave. Minimalna hitrost za storitev je 500 Kb/s, za dobro kakovost slike pa je priporočena pipica s širino 2 Mb/s. Dobro sliko in zvok zagotavlja tako imenovani Smooth Streaming, ki njuno kakovost samodejno prilagaja glede na razpoložljivo pasovno širino. Za preverjanje ustreznosti domače pipice lahko uporabimo vgrajena orodja, ki omrežje testirajo in izmerijo hitrost internetne povezave. Za konec moramo pohvaliti odlično starostno politiko, saj so vse vsebine primerno označene, za nameček pa jih z vgrajenim starševskim nadzorom lahko tudi poljubno zaklenemo.

HBO GO

Video na zahtevo.

Prodaja: Home Box Office.

Cena: Brezplačno za naročnike HBO.

ZA: Smooth Streaming, odlična kakovost slike in zvoka, starševski nadzor.

PROTI: Prodaja prek operaterjev, nerodna zaščita s pravilom treh namensko različnih naprav.

Konkurenca: Tudi drugi ne spijo

Da drugi ponudniki spleta in televizije ne počivajo, je pokazala napoved mobilne televizije mariborskega podjetja T-2. Njihova aplikacija za operacijski sistem Android (kasneje tudi za iOS) bo podpirala tako tablice kot telefone. Na trg pride aprila in bo vsebovala kar nekaj bonbončkov, ki jih pri konkurenčnih izdelkih pogrešamo. Poleg dinamičnega prilagajanja kakovosti prikazane slike bodo velik poudarek namenili funkciji Time Shift, ki bo omogočala sprehajanje po časovnem traku določenega programa, kar pomeni, da si bomo na izbranem kanalu lahko ogledali tisto, kar se je tam predvajalo na primer pred tremi urami, ne da bi bili pri tem primorani izbrati točno določeno vsebino.

Uporabniški vmesnik mobilne televizije T-2 deluje sveže in omogoča naprednejše načine interakcije. Na sliki prikazano menjavanje kanalov, ki je možno tudi s potegom prsta gor ali dol.

Time Shift bo omogočen za preteklih 48 ur. Zastavljeno bodo izvajali s pomočjo pretočnega protokola HLS (ang. HTTP Live Streaming) in z lastnimi strežniki, ki naj bi zagotavljali nadmočno kakovost storitve. Aplikacija bo plod domače pameti, saj jo je razvilo isto podjetje kot njihov tv vmesnik (Fora), zato je videti precej drugače kot vmesniki konkurenčnih mobilnih programov. Kako se zadeva obnese v praksi, bomo videli kmalu. Pri drugem velikem ponudniku spleta in televizije, Amisu, so bolj molčeči. Vse, kar že nekaj časa vemo, je, da se vsekakor nekaj kuha. Mobilna Amis TV naj bi bila v fazi razvoja, vendar še vedno na stopnji, neprimerni za testiranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji