Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, LG, pametni telefon

Telefoniranje s stilom

Pred dvema letoma je korejski LG prvič predstavil mobilni telefon, ki ga je zasnoval v sodelovanju z italijansko modno hišo Prada. Čeprav se nam danes ne zdi nič posebnega, je bila naprava napredna, saj smo jo lahko upravljali s prsti prek zaslona, občutljivega za dotik. Danes tako opevani iPhone je prišel na trg šele dobrega pol leta kasneje. Preverili smo, kaj po dveh letih prinaša naslednik, imenovan Prada II.

Prvo srečanje s telefonom nas ni posebej navdušilo, saj se na prvi pogled ne razlikuje veliko od predhodnika. Najprej opazimo nekoliko debelejše ohišje, manj zaobljene linije in večjo težo. Naprava ima namreč pod zaslonom pravo mehansko tipkovnico QWERTY. To, da je bilo, je bil eden večjih minusov prvotne Prade. Oblika je dodelana, na sprednji strani bomo pod zaslonom našli tri gumbe za upravljanje, nad njim pa manjšo kamero za video klice. Ob straneh so pričakovani gumbi za glasnost, zaklepanje naprave, prostor za pomnilniško kartico MicroSD, fotoaparat na zadnji strani ima namesto prejšnjih dveh milijonov točk ločljivost kar pet milijonov. Fotografije žal niso nič posebnega. Vgrajena bliskavica sicer zadovoljivo osvetli bližnjo okolico v temnejših razmerah, a kakovost zajetih slik je, v primerjavi s tistimi, zajetimi z na primer novejšimi Nokiami, slaba. Pri opisu zunanjosti ne moremo mimo vmesnika Micro USB (ta se zadnje čase uveljavlja kot standard pri mobilnih napravah), ki je na zgornji strani naprave.

Danes se boj za kupce ne konča le pri sami napravi, temveč se vedno več podjetij zaveda pomembnosti dodatkov in same embalaže. Vse skupaj je pospravljeno v lično kockasto škatlo, v kateri najdemo poleg aparata tudi pomnilniško kartico MicroSD velikosti 1 GB, slušalke z upravljalnikom, usnjen etui in celo krpico za čiščenje zaslona.

A na tokratni preizkus nismo dobili le ene takšne škatle, temveč kar dve. V drugi je ura LG z imenom LBA-T950 z vsemi pripadajočimi dodatki. Nekateri srečni prvi kupci so uro ob nakupu telefona prejeli brezplačno, drugi bodo morali zanjo odšteti kar nekaj denarja. Če to seveda želijo. Ure, sposobne povezovanja z mobilnimi telefoni, niso nič novega (nekaj kitajskih primerkov smo preizkusili tudi v Monitorju (MonitorTV). Kljub temu je tak dodatek zaenkrat še nekaj posebnega. Kot zanimivost lahko navedemo to, da so priložena navodila za uporabo ure obsežnejša od tistih za uporabo telefona. Kaj nam takšna kombinacija sploh ponuja? V osnovi je ročna ura povsem navadna digitalna ura, z vgrajenim vmesnikom bluetooth, ki omogoča povezavo z mobilnim telefonom. Ko je povezava vzpostavljena, nas ura z vibracijami opozarja na klice, nova sporočila, opomnike in podobno. Upravljanje je preprosto, na voljo so le trije gumbi, uporaba pa povsem intuitivna. Brskamo lahko med zadnjimi klicanimi številkami, utišamo ali zavrnemo klice in na zaslonu OLED preberemo sporočila SMS, brez potrebe po jemanju telefona iz žepa. Uro polnimo s priklopom na posebni podstavek, ki ga v električno omrežje priključimo prek enakega polnilca USB kot telefon. Ura je torej zanimiv dodatek, nismo pa prepričani, da ji bo s ceno uspelo prepričati veliko kupcev.

Čas je, da se posvetimo še glavnemu delu preizkusa, delovanju mobilnega telefona. V notranjosti naprave je AMDjev procesor Imageon, namenjen mobilnim napravam, ki poganja LGjev operacijski sistem. Zaslon ponuja zmožnost večtočkovnega dotika, podobno kot iPhone ter Blackberryjev Storm, kar pomeni lažje upravljanje, predvsem pri brskanju po spletu ter pregledovanju slik. Sam uporabniški vmesnik ponuja veliko prilagajanja, tako lahko na uvodnem zaslonu spreminjamo položaj in število ikon, ki jih enostavno povlečemo na svoje mesto. Kot pri LG Cookie lahko napravo enostavno potresemo in s tem se ikone same uredijo. Vgrajeni merilec pospeška je dober, njegove reakcije pa dovolj hitre, po naših izkušnjah celo hitrejše kot v nekaterih drugih modelih istega izdelovalca. Seveda je danes že povsem običajno, da vsak nov pametni telefon vsebuje tudi kakšno (novo) igro, prirejeno za delovanje z merilcem pospeška. In nič drugače ni pri Pradi, zabavate se lahko z metanjem kock ali premikanjem kače. Nihče si danes skoraj ne predstavlja telefona, ki ne premore predvajalnika zvočnih datotek mp3, LG Prada zmore poleg teh predvajati tudi večino trenutno prisotnih video kodekov, vgrajen je celo radijski sprejemnik. Poslovni uporabniki, ki jim je telefon vendarle predvsem namenjen, bodo veseli pregledovalnika dokumentov, ki žal ne omogoča urejanja. Z njim lahko odpiramo dokumente zbirke MS Office, besedilne datoteke in datoteke PDF. Spletni brskalnik je na trenutke nekoliko počasen, predvsem pri spreminjanju velikosti pogleda, a kljub temu zadovoljivo opravlja svojo nalogo.

Z napravo se zlahka povežete v vsa mobilna omrežja drugega in tretjega rodu, krajevno pa prek vmesnikov bluetooth, WiFi in USB. Pogrešali smo le vgrajeni sprejemnik GPS, ki smo se ga v novejših telefonih višjega cenovnega razreda že nekako navadili. To je tudi ena redkih večjih slabosti te naprave, poleg razmeroma visoke cene.

LG KF900 Prada II

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: LG OS.

Procesor: AMD Imageon.

Pomnilnik: Ni podatka.

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena velikosti 1 GB.

Ločljivost zaslona: 240 × 400 pik (400 × 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: LG, www.lgmobile.com.

Prodaja: Vama Trade Povšič &Co.

Cena: 619 EUR, Simobil od 1 EUR dalje, Mobitel od 129 EUR dalje. Cena ure 299 EUR.

Za: Tipkovnica QWERTY, povezava bluetooth s posebno uro, kakovostna izdelava.

Proti: Cena, ni vgrajenega sprejemnika GPS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji