Objavljeno: 16.6.2020 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2020

Telefoni: Google ali Apple - temeljne razlike

Pametni telefoni so zreli trg. To je opis stanja, ki ga začnejo uporabljati analitiki, ko se rast začne umirjati in začnejo cene spodobnih naprav upadati ter cene »premium« naprav rastejo.

Zreli trgi so za uporabnike dobra novica, saj so v srednjem in spodnjem cenovnem razredu na voljo dobre naprave. Po več kot desetletju sta pri pametnih telefonih na prizorišču ostali podjetji, ki z operacijskim sistemom zalagata vse (no, ne čisto vseh, a ostali so tako zanemarljivi, da si upamo reči kar »vse«) telefone na svetu. Apple s svojim iOS in Google z Androidom, ki predstavlja levji delež vseh naprav. Android pač teče na vsem mogočem. Ni niti važno, ali gre za uradni Googlov Android, dejstvo ostaja, če nekdo naredi mobilno napravo, bo na njej tekel Android. Izjema so seveda vse Applove naprave, ki jih žene iOS in ga ni nikjer drugje.

Ko se odločamo za telefon, je tako prva odločitev, ki jo moramo sprejeti, ali bomo kupili iOS ali Android napravo. Odločitev je v resnici lahka, saj gre za tako različni filozofiji obeh podjetij, da se hitro določimo, če si odgovorimo na nekaj osnovnih vprašanj.

1. Ali znamo angleško oziroma hrvaško, je že prvo vprašanje, ki je ključnega pomena, ko se odločamo med Androidom in iOS. Zadnji namreč slovensko ne zna, tako da si bomo vmesnik na telefonu nastavili na enega večjih svetovnih jezikov ali na hrvaščino. Če znamo le slovensko, kupimo telefon z Androidom. Še enkrat bomo napisali - neverjeten škandal je, da Apple še vedno ne podpira slovenščine in po 13 letih od prvega iPhona je težko pričakovati, da jo sploh kdaj bo.

2. Koliko naprav, ki jih napaja USB C/lightning, imate doma? Morda smešno vprašanje oziroma navidezno manj pomembno. A če živimo z ljudmi, ki imajo naprave USB C, je nadležno biti tisti, ki bo moral svoj iphone polniti s kablom lightning. Enako nadležno je biti edini s kablom USB C nekje kjer so same Applove naprave.

3. Koliko uporabljamo Googlove storitve? Google sicer res vse svoje storitve omogoča tudi z aplikacijami na iOS, a tam ne morejo biti privzete. Tudi to se morda sliši kot malenkost, a če bi radi na telefonu uporabljali Chrome, je to na iOS sicer mogoče, a ko boste v pošti recimo odprli neko povezavo, se bo ta privzeto odprla v Safariju. Tako jo je treba vsakič znova prekopirati v Chrome. Enako je s privzeto aplikacijo za pošto. Če bi radi uporabljali Gmail, ga seveda lahko, a iOS bo kot privzeto aplikacijo vedno ponujal Apple Mail. Enako je pri galeriji in Google Photos. Pa pri koledarju. Vsaka zase je to sicer majhna reč, a se naberejo in potem ljudje pač uporabljajo Applove aplikacije ali pa gredo na Android. Če je to le majhna nadležnost, lahko preživimo na iOS, sicer pa je bolje pogledati kaj iz Android sveta. Tu naj omenimo, da je pri Applu izkušnja super, če pač uporabljamo njihove aplikacije.

4. Koliko cenimo zasebnost, je preveč preprosto vprašanje, a gre za dobro miselno igro, kjer se razkrije kar nekaj pomembnih razlik med platformama. Google je Android naredil zato, da bo na čim več napravah in ga nudi proizvajalcem zastonj. Tako z njim neposredno nič ne zasluži, ker je cilj čim več kupcem dostaviti napravo z Androidom in potem služiti s podatki, ki jih dobi od teh naprav. To se sicer sliši zelo konspirativno, a ni. Dejstvo pa je, da je Google oglaševalsko podjetje in služi z oglasi, ki jih kaže na podlagi pridobljenih podatkov. Če smo s tem seznanjeni in nas ne moti, so Googlove storitve lahko fer kupčija. Le zavedati se moramo, da jih plačujemo, a ne z denarjem, temveč s podatki.

Apple je zadnjih nekaj let veliko stavil na zasebnost in varnost svojih naprav. To si lahko privoščijo tudi zato, ker svoj denar (večinoma) zaslužijo s prodajo strojne opreme in niso odvisni od tega, da bi morali naknadno pobirati podatke in jih potem uporabljati za prodajo oglasov.

Zadnje vprašanje pokaže temeljno razliko med Googlom in Applom ter je najbrž najpomembnejše vprašanje, na katero si moramo odgovoriti. Lažje bi bilo napisati nekaj bolj v stilu: Apple je z letošnjimi telefoni spet na vrhu, kar se tiče fotografije, Android ima več izbire med napravami, Applovi telefoni so lepši, Android ima boljše upravljanje opozoril, Apple je boljši za snemanje videa, Android ima boljši način urejanja domačih zaslonov ... Te debate se ne nehajo, a so na koncu bolj odvisne od osebnih preferenc uporabnika in tega, na kaj vse je navajen.

Medtem pa so zgornja vprašanja veliko pomembnejša in bliže temeljnim razlikam med platformama. Te razlike so toliko bolj pomembne, ker je trg, kot smo zapisali na začetku, zrel in so telefoni dobri. Seveda ne čisto vsi in zato jih bomo v Monitorju še vedno z veseljem opisovali. Ko pa gre za vprašanje, ali naj kupim Android telefon ali iphone, pa je veliko bolj pomembno iskreno odgovoriti na ta vprašanja in se šele potem ubadati s strojno opremo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji