Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2013 | Teme: pametni telefon

Telefon za zimo

Nokia je poslala na trg drugo generacijo Lumij. Vlogo glavnega finskega telefona je prevzela Lumia 920, ki je nasledila model 800. Po novem sodi v zgornji srednji razred. Finci pa se niso ukvarjali le z novo strojno opremo, temveč so se konkretno lotili tudi programja za mobilna Okna.

Z Lumio 820 smo hodili naokoli po februarskem mrazu in prvo, kar smo odkrili po naključju, je delovanje zaslona na dotik tudi ob uporabi rokavic. Nekaj brskanja po spletu je navrglo nastavitev, ki je sicer vklopljena privzeto, s katero nastavimo občutljivost zaslona na »visoko«. Sistem se odlično obnese in po operacijskem sistemu je resnično mogoče navigirati z volnenimi rokavicami. Tudi tipkanje po tipkovnici ne predstavlja težav. Gre za prvi uporaben zaslon na dotik v zimskih časih. Edini izdelovalec, ki je poskušal nekaj podobnega, je bil Sony s tehnologijo Floating touch, vgrajeno v Xperio Sola, a je bilo vse skupaj bolj za okras. Fincem se pač pozna, da živijo na hladnem, ta funkcionalnost pa bo zagotovo prišla prav tudi v Sloveniji.

Drugače je prvo, kar opazimo na novi Lumii serije 800, to, da ni več iz enega kosa. Tako je mogoče zadnjo stranico odstraniti, a za to ni očitnega znaka na telefonu. V Monitorjevem laboratoriju sva bila za razvozlanje sistema odprtja potrebna dva sodelavca, a ko enkrat vemo, da je treba na zgornjih dveh robovih hrbet dobesedno odtrgati dol, kasneje ni več težav. Z odstranitvijo zadnje stranice lahko za razliko od prejšnje Lumie zamenjamo baterijo in obenem vidimo, da se reži za kartici SIM in mikro SD skrivata v notranjosti telefona. Uporaba kartice MicroSD bo za marsikoga nujna, saj je vgrajenega pomnilnika le osem gigabajtov. Prav tako je mogoče spremeniti barvo telefona z menjavo zadnje stranice, saj ta objema celoten telefon, tako da ostane črna prednja stran z zaslonom.

Prav zaslon pušča mešane občutke, saj gre za AMOLED, ki je s svojo barvno nasičenostjo kakor nalašč za žive barve ploščic mobilnih Oken. Razočara pa ločljivost, ki je le 480 x 800, in to na 4,3- palčnem zaslonu tudi opazimo. Očitno se prav v slabšem zaslonu in manjši shrambi pozna razlika 100 evrov med modeloma 820 in 920, saj gre za strojno zelo podobna izdelka. Oba poganja 1,5- gigaherčni dvojedrni procesor, ki operira z gigabajtom pomnilnika. To v kombinaciji z razmeroma nizko ločljivostjo zaslona pomeni, da ni zatikanja. Gladko delovanje ostaja ena glavnih odlik redmondskega operacijskega sistema.

Strojno impresivna je tudi kamera na zadnji strani, ki z osemmegatočkovnim tipalom med drugim zmore tudi snemanje videa v polni visoki ločljivosti. Kot je v navadi pri Nokiah, gre za optiko Carl Zeiss in slike so zelo dobre. Dodaten skok v uporabnosti fotoaparata pa pomenijo še Nokiine aplikacije, ki s pridom uporabljajo sistem »leč« (angl. lenses), ki jih je Microsoft vgradil v operacijski sistem. Gre za samostoječe programe, ki nadgradijo obstoječi program za slikanje in Nokia je v te funkconalnosti vložila veliko truda. Tako sta na voljo leči Cinemagraph in Smart shoot. Prva omogoča ustvarjanje animiranih gifov, druga pa olajša slikanje skupinskih fotografij.

Nokia je očitno ujela ritem ustvarjanja svoje programske opreme, saj je priboljškov veliko in med njimi najbolj izstopa navigacija Drive, ki omogoča brezplačno nalaganje zemljevidov celotnih držav. Slovenija nas stane le 100 megabajtov in Finci so lepo začeli uporabljati zbirke podatkov, ki so jih nabirali še v časih največje slave.

Pohvaliti gre tudi rabo slovenščine, ki je bila na Lumii 800 obljubljena, a je telefon nikoli ni videl. Na splošno so mobilna Okna napredovala in tudi pogled v trgovino s programi ni več tako brezupen kot na začetku, a je do resne rabe besedne zveze »legitimen ekosistem« še zelo daleč. Tako sta na voljo uradna odjemalca za Facebook in Twitter, ki sta sicer zelo osnovna, a sta vsaj na voljo. Prav tako so tu Jezni ptiči in Jetpack Joyride, kar vsaj malo poteši željo po igranju in ohranja upanje, da bodo na platformo prišle še kakšne druge težkokategorne igre.

Lumia 820 je zanimiv telefon, ki z dobrimi strojnimi specifikacijami in malce slabšim zaslonom daje čutiti, da je bil narejen le zato, da se pokrije določen cenovni rang. In če bi bila naprava od Lumie 920 ali HTCejevega modela 8X cenejša več kot 50 oziroma 100 evrov, bi šlo za odličen telefon srednjega razreda. Tako pa je prej omenjena telefona težko spregledati, saj za majhno razliko v ceni dobimo boljši zaslon in več shrambe. Je pa res, da se s količino priloženih programov Nokie tehtnica med okenskimi konkurenti prevesi na stran Fincev. HTC in Samsung imata manj pokazati na programski strani. Na koncu pa še obvezen povzetek recenzij naprav z mobilnimi Okni – programov je še vedno premalo.

Nokia Lumia 820

Pametni telefon.

Prodaja: www.mobitel.si.

Cena: Redna cena 500 EUR. Pri Mobitelu akcijska cena 360 EUR.

✓ Uporaba v rokavicah, finsko programje.

✗ Nizka ločljivost zaslona, še vedno premalo programov v trgovini.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji