Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2014 | Teme: mobilna aplikacija

Telefon kot Chromecast

Chromecast je zanimiv Googlov ključek HDMI, ki vsebine z mobilne naprave prenese na večji zaslon družinskega televizorja. Inovativna zasnova, preprosta raba in predvsem nizka cena so ga ustoličili za kralja predvajalnih naprav. Njegovo čarovnijo lahko izvedemo tudi brez njega, potrebujemo le odvečen telefon z operacijskim sistemom Android, ustrezen kabel (HDMI ali MHL) in aplikacijo Cast Receiver.

Cast Receiver deluje v ozadju in nima nadzornega uporabniškega vmesnika v obliki običajne mobilne aplikacije.

Cast Receiver deluje v ozadju in nima nadzornega uporabniškega vmesnika v obliki običajne mobilne aplikacije.

Cast Receiver je siva aplikacija, ki je ni mogoče dobiti na uradni tržnici operacijskega sistema Android. Odrešilno mesto je največkrat spletišče XDA Developers, kjer najdemo tudi Cast Receiver, zvito aplikacijo, ki telefon z Androidom KitKat v hipu spremeni v sprejemnik Chromecast.

Na voljo imamo dve različici. Osnovna ne potrebuje korenskega dostopa, a zaradi Googlovih omejitev (podpisi aplikacij) ne zmore pošiljati slike z ene androidne naprave na drugo. Popolno preobrazbo telefona dosežemo z uporabo korenskega dostopa. V spletu mrgoli takih in drugačnih navodil, ki včasih sporno početje približajo prav vsakomur. Telefon Samsung Galaxy S5 na primer do korenskega dostopa pripravimo tako, da ugasnjenega prižgemo s hkratnim pritiskom gumbov Home (osrednji gumb), Power (gumb za vklop) in Volume Down (gumb za zmanjšanje glasnosti), nato ga povežemo s kablom USB z računalnikom ter iz spleta prenesemo modelu primeren paket Auto Root (tudi na spletišču XDA Developers). Zaženemo program Odin, ki je priložen paketu, in naložimo ustrezno datoteko s končnico tar.md5.

Telefon s korenskim dostopom in aplikacijo Cast Receiver številka dve za zdaj ne podpira vseh aplikacij, ki jih oglašuje posnemani predvajalnik. Med drugim delujejo zavihki v brskalniku Chrome, YouTube, Play Music, Play Movies, Google Photos in priljubljena domača videoteka Plex. Seveda je še vedno priročneje kupiti pravo stvar, predvajalnik Chromecast, a za hitro povezovanje, na primer pri improvizirani predstavitvi, je Cast Receiver lahko zlata vreden.  

Cast Receiver

Mobilna aplikacija.

Prodaja: XDA Developers.

Cena: Brezplačno.

✓    Povečini odlično posnemanje predvajalnika Chromecast, cena.

✗    Občasne težave z odkrivanjem, na videz zapleten postopek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji