Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Matej Šmid | Monitor December 2012

Telefon ali televizor?

To, da lahko telefone povežemo tudi s televizorjem, ni nič novega, to smo v Monitorju prvič počeli, ko smo preizkušali LGjev model Optimus 2x, se pravi pred letom in pol. Vendar zna napravica, ki smo jo preizkusili tokrat, to opraviti bolje.

Samsungov Galaxy Note II Smart je majhna priklopna postaja za, uganili ste, telefon Samsung Galaxy Note II. In Galaxy S 3, če smo natančni. Z drugimi telefoni ne deluje. Priklopna postaja, ki rabi za povezavo na televizor, tipkovnico in miško. S televizorjem jo povežemo s kablom HDMI, tipkovnica in miška pa morata biti vrste USB. Na voljo je tudi zvočni izhod, če bi želeli priklopiti zvočnike. V resnici je najbolj moteče to, da za delovanje potrebuje ločeno napajanje, prek sicer standardnega priključka mikro USB.

Ko telefon vstavimo v ležišče, ta avtomatsko prepozna, da je v priklopni postaji, ugasne zaslon in ga prikaže na priklopljenem televizorju. Izhodna ločljivost, kot jo prepozna televizor, je 1080i. To se je izkazalo za problem, ko smo za preizkus najprej določili računalniški monitor z vhodom HDMI. Monitor je namreč sporočil, da mu ločljivost ni všeč, saj je znal predvajati le polno ločljivost HD z osveževalno frekvenco 60 Hz. Kakorkoli, naš že malce starejši Sharpov televizor s tem ni imel težav. Osnovni zaslon telefona je na televizorju prikazan pokončno, vendar se slika, brž ko poženemo kak program, postavi v ležeč položaj, tako kot če bi telefon zasukali. To je super, saj je zaslon televizorja v celoti zapolnjen, slika pa velika in dobro vidna. Žal kar prevelika, saj so grafični elementi zaslona pač proporcionalno enako veliki kot na telefonu. Če program to omogoča, sicer lahko zmanjšamo pisavo (npr. v brskalniku), drugače pa prikaz deluje preveč, hm, telefonsko. Odličen je npr. za igranje iger in predvajanje filmov z Youtuba (po kablu HDMI lepo "teče" tudi zvok, ki ga potem slišimo na televizorju), malce manj že za brskalnik, na meji uporabnosti pa je v različnih urejevalnikih besedil.

V resnici je ključno vprašanje, ki si ga moramo postaviti - za kaj bi tako postajo sploh potrebovali? Ali ne bi bilo v resnici bolje, ko bi si omislil prenosnik ali pa tablico?

Kot smo prikazali v našem MonitorTV, je SmartDock sicer simpatična igrača, a nič več kot to.

Samsung Galaxy Note II SmartDock

Priklopna postaja za nekatere Samsungove telefone.

Prodaja: www.janustrade.si.

Cena: 80 EUR.

Za: Enostavna raba.

Proti: Omejena uporabnost, prenizka dejanska ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji