Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2013 | Teme: android, foto

Telefon ali fotoaparat?

S fotografsko "pametjo" smo se srečali že pred približno pol leta, a ni bila usmerjena enako kot tokrat. Šlo je bolj za povezovanje fotoaparatov s pametnimi telefoni in kombinacija se je v Samsungovem primeru ob pomoči njihove aplikacije Samsung Remote ViewFinder izkazala odlično. Aparata ST200F in WB150F smo tako upravljali kar ob pomoči iPhona, prek povezave Wi-Fi. Canon je z modelom Ixus 510 HS nekoliko zaostajal, a so kljub temu vsi šli v podobno smer.

Tokrat gre za nekoliko drugačni napravi, ki sta nekakšen hibrid med malim tabličnim računalnikom in fotoaparatom. Ali, bolje rečeno, gre za androidna telefona brez telefonskega dela, a s pravim fotoaparatom, ki obsega tipalo velikostnega razreda kompaktnih fotoaparatov in zmogljiv objektiv z optično povečavo in stabilizacijo slike.

Aparata se kljub načeloma konkurenčni zasnovi precej razlikujeta. Nikon prihaja iz sveta žepnih slogovno dovršenih fotoaparatov, ki temeljijo na operacijskem sistemu Android. A dejstvo je, da je ta operacijski sistem nekoliko zastarel Android 2.3 (Gingerbread), od predstavitve katerega je minilo že kar nekaj časa. In rezultat je, na hitro rečeno, tak, da gre bolj za fotoaparat, nadgrajen s sistemom Android, ki ga velikokrat celo ovira.

Le teden dni pozneje je Samsung napovedali svoj Galaxy Camera, ki se lahko pohvali s skoraj najnovejšim sistemom Android 4.1 (Jelly Bean) in je križanec med vrhunskim Samsungovim kompaktnim (a ne žepnim) aparatom ter pametno napravo Galaxy S3 brez telefonskega dela.

A pri obeh aparatih gre za podobne težave - delovanje z različnimi aplikacijami ni tako, kot bi pričakovali. Optično zumiranje pri obeh modelih v neoriginalnih aplikacijah nadomesti digitalni zum, tudi ob rabi namenskih stikal, delovanje sprožilca pa je odvisno od posamezne aplikacije. Težava je v prilagojenosti samih aplikacij, ki so namenjene telefonom, ti pa ne premorejo optičnega zuma in temu namenjenih stikal. Tako smo s polno funkcionalnostjo aparatov v obeh primerih vselej omejeni na originalni aplikaciji. To pa pomeni, da fotografski del zaradi sistema Android v resnici ni prav nič nadgrajen. Le deljenje fotografij z drugimi uporabniki je močno olajšano, sploh pri Samsungu, ki omogoča tudi prenos podatkov tudi po omrežju 3G/4G in nam v storitvi DropBox za dve leti brezplačno doda kar 50 GB prostora.

In vsekakor so tu še vse druge sladkosti sistema Android, saj lahko na fotoaparatu uporabljamo tudi katerekoli aplikacije, seveda tudi elektronsko pošto. A kljub temu smo spet obsojeni na dve napravi v žepu, od katerih tudi druga verjetno temelji na Androidu.

Ena izmed prednosti tako zmogljive naprave, kot je Samsung Galaxy Camera, je tudi obdelava videa polne visoke ločljivosti znotraj naprave s pomočjo ene izmed namenskih aplikacij. A podobno uporabnost lahko dosežemo, če fotografije prenesemo prek pomnilniške kartice mikro SD v svoj pametni telefon in obdelava ter razmnoževanje izdelkov med prijatelje se prav tako lahko začne. Le da je potrebnih kar nekaj nadležnih korakov več in dve androidni napravi na izletu z otroki sta vedno boljša rešitev kot zgolj ena, saj lahko zaposlimo več radovednih oči. Obe napravi pa lahko ne nazadnje rabita tudi kot navigacijski pripomoček, saj imata poleg brezžične povezave vgrajen tudi sprejemnik GPS.

In poleg tega so s sistemom Android uporabnikom na voljo tudi široke možnosti nadgrajevanja operacijskega sistema v prihodnosti in uporaba neoriginalne sistemske programske opreme, ki bo verjetno na voljo kmalu. Vse pa je odvisno predvsem od tega, kako trdno se bodo ti izdelki zasidrali med uporabniki. Če bo zanimanja dovolj, potem meja praktično ni in nadejamo se lahko celo posebej prilagojenih aplikacij, ki bodo podpirale vse možnosti in jih celo nadgrajevale. A za tako razmišljanje je danes še prezgodaj.

Nikon Coolpix S800c

Nikon se je z modelom S800c zapisal v zgodovino kot izdelovalec prvega aparata z operacijskim sistemom Android. Njegovo ohišje kljub nekoliko večjim meram sledi elegantnemu oblikovanju serije S, a smo tokrat žal obsojeni na plastično ohišje. Izbiramo lahko med belim in črnim modelom, na zadnji strani pa poleg treh klasičnih tipk, ki rabijo kot bližnjice operacijskega sistema, in dovolj prostora, da pri enoročnem fotografiranju tam počiva palec desne roke, najdemo tudi 3,5-palčni kapacitivni zaslon, občutljiv za dotik.

Pohvali se z ločljivostjo 819.000 pik in prikazuje Nikonov že znani dotikalni vmesnik, ki je tokrat nameščen v obliki aplikacije. V ozadju teče že omenjeni Android 2.3.3, ki naj bi ga v Nikonu izbrali prav zaradi manjših strojnih zahtev. Tako za delovanje zadostuje že njihov hišni procesor Expeed C2, ki bije pri 1 GHz in je podprt s 512 MB pomnilnika.

Kaj kmalu ugotovimo, da gre pravzaprav za nekoliko nadgrajen model S6300, po katerem je S800c podedoval tudi fotografski del. Fotografije zajema tipalo CMOS ločljivosti 16 milijonov pik, ki omogoča uporabo občutljivosti do ISO 3200, ko je zrnatost že precej izrazita, pa tudi podrobnosti postanejo slabše prepoznavne. Kljub temu so fotografije do občutljivosti ISO 800 še dovolj dobre, da prekaša tudi najboljše pametne telefone. V tem pogledu sta si s Samsungom zelo konkurenčna, pa čeprav Nikon raje pokaže nekoliko več zrnatosti, Samsung pa raje skrije kakšno podrobnost.

Prenos fotografij v pametni telefon lahko poteka tudi prek namenske Nikonove aplikacije.

Ročnih nastavitev aparat ne ponuja, se pa lahko pohvali z dobrim širokokotnim objektivom, ki ponuja goriščnice od 25 do 250 mm. Ostri hitro in natančno, težave pa lahko nastanejo le v slabših svetlobnih razmerah. Objektiv obsega tudi kakovostno stabilizacijo slike, ob pomoči katere lahko pri največji povečavi z nekaj vaje fotografiramo celo pri hitrosti zaklopa 1/3 s, česar ne zmore noben pametni telefon.

Največje težave pri rabi tako nastanejo predvsem ob vklopu, ko aparat od uporabnika velikokrat zahteva nekaj čakanja. No, če smo iskreni, lahko to včasih traja tudi več kot 15 sekund. Tako nam zlahka uide kak zanimiv fotografski trenutek, pa čeprav je aparat med delovanjem dovolj odziven in tudi zaporedne fotografije zajema dovolj hitro, v razmiku nekaj več kot eno sekundo (v normalnem načinu z ostrenjem). Nikon sicer zmore tudi hitro zaporedno fotografiranje do 8 slik na sekundo, kar je za žepni aparat odličen dosežek, v posebnem načinu pa zajame tudi do 120 fotografij na sekundo pri ločljivosti VGA.

Počasno delovanje se tako nanaša bolj na njegov androidni del, ki nam sicer omogoča tudi uporabo široke palete aplikacij, ki pa se v fotografskem smislu izkažejo za neuporabne. Poglavitna prednost je predvsem pošiljanje fotografij v splet, aparat pa omogoča tudi prenos fotografij drugim pametnim telefonom prek posebne Nikonove aplikacije. V tem načinu Nikon S800c prevzame vlogo dostopne točke, na katero se povežemo s pametnim telefonom, podobno, kot so nam omogočali pametni fotoaparati, ko še niso temeljili na Androidu.

In prav to je razlog, da tokrat preizkušeni Nikon ne opravičuje svojega slovesa. Za resno rabo sistema Android in naprednih aplikacij je nekoliko prepočasen, fotografski del pa zaradi Androida ni posebej nadgrajen. Tako lahko npr. z uporabo modela S6300 in dodatne kartice, ki ponuja povezavo Wi-Fi, dobimo precej podobno rešitev, ki bo denarnici prihranila približno 150 zelencev. Androida željni pa naj raje posežejo po namenski pametni napravi.

Nikon Coolpix S800c

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25-250 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,8; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5,6 m; ISO: samodejno ali ročno (125-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 329 EUR.

Za: Solidne optične zmogljivosti, uporaba možnosti sistema Android.

Proti: Cena, počasno delovanje, zastarel operacijski sistem.

Samsung Galaxy Camera

V Samsungu znajo s sistemom Android, pa tudi že dolgo so dejavni na fotografskem trgu. In ker smo najprej dobili v roke Nikonov primerek, smo vse upe položili v novi Galaxy Camera. In tokrat nismo ostali razočarani, saj gre za zelo kakovosten izdelek, ki združuje najboljše, kar v Samsungu trenutno premorejo iz obeh svetov. Poleg tega je vse skupaj zaprto v kakovostno in robustno kovinsko ohišje, ki se ne ponaša z majhnimi merami, temveč s kakovostnim držalom, ki mu očitamo le to, da nima mesta, kjer bi lahko pri enoročnem fotografiranju počival palec. Stvar je v tem, da so mere aparata prikrojene velikosti kakovostnega 4,8-palčnega zaslona, ki se ponaša z ločljivostjo 1280 x 720 pik.

Fotografiranje s tako velikim zaslonom je posebno doživetje, ki ga marsikdo pozna že iz sveta tablic. Tu sicer ne gre za tak presežek, a to, da držimo v rokah pravi aparat, ki ponuja kar 23 mm širokega kota, je pomemben podatek. Prav seštevek teh dveh lastnosti je izjemen, zelo široki kot zajema in velik zaslon pa omogočata nekaj posebnega.

Samsungova Camera premore polnokrvni Android 4.

Tudi sicer gre za nadvse zmogljivo fotografsko orodje, ki se ponaša s kar 21-kratno optično povečavo v izjemno uporabnem območju, poleg tega premore tudi optično stabilizacijo slike. Pri širokem kotu je popačenje sodčkavosti zelo majhno, zrnatost pa sodi nekako v spodnje povprečje razreda zmogljivejših fotoaparatov, čeprav bi za to ceno pričakovali nekoliko višje zmogljivosti.

Resnici na ljubo 499 evrov, kolikor zahtevajo za napravo, zelo dobro opravičuje že androidni del s pripadajočo strojno opremo, ki se je ne sramujejo niti najzmogljivejši pametni telefoni. Gre za kar štirijedrni ARMov procesor, ki brez težav opravi tudi z najzahtevnejšimi aplikacijami, zato bo primeren tudi za obdelavo visoko ločljivega videa in krajšanje časa z najzahtevnejšimi 3D igrami. In poleg tega omogoča galaktični fotoaparat tudi upravljanje govora, ki deluje presenetljivo dobro, saj lahko spreminjamo celo način delovanja, začnemo z zajemanjem videa ali pa vanj preprosto vpijemo "cheese", dokler nam aparat ne poslika nasmeškov.

Na kratko lahko zapišemo, da gre za odličen fotoaparat, ki za povrh ponuja tudi ročne nastavitve, pa čeprav je vmesnik za to nekoliko zamudno zastavljen. Bistveno je, da Android aparat kakovostno nadgrajuje, pa četudi ima slabosti v smislu trajanja delovanja baterije in nekoliko prilagojenega vmesnika, ki ga še nismo vajeni. Za vse navdušene uporabnike sistema Android, ki želijo stopiti korak dlje v fotografskem svetu, je izbira samoumevna. Samsung dobi zeleno luč, saj oba svetova nadgrajuje, pa še punce pravijo, da je za fotoaparat strašno lep. Za pametno napravo je resda tudi precej zajeten, a zraven dobimo tudi odličen fotografski del z zelo dobrim gumiranim držalom.

Samsung Galaxy Camera

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16,3 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 23-483 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,9; ostrenje 10 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 6,2 m; ISO: samodejno ali ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.eurofoto.si.

Cena: 499 EUR.

Za: Hitrost delovanja, Android 4.1 in njegove možnosti, široki kot in popačenje, zaslon, kakovost ohišja.

Proti: Vidne podrobnosti pri najvišjih ISO, opora palca pri enoročnem fotografiranju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji