Objavljeno: 26.2.2008 01:00 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2008

Tehnomanija: februar 2008

Tehnomanija: februar 2008

Počasi postaja jasno, da bo ena izmed naslednjih velikih modnih smernic v računalništvu upravljanje predmetov na računalniškem zaslonu z dotikom. Predmete na zaslonu bomo dobesedno prijeli, raztegovali, obračali, premikali in še kaj prek vmesnika, ki zna prepoznati več dotikov hkrati. Prvenec ima Apple z vmesnikom na telefonu iPhone, toda kmalu bodo sledili drugi. O tem pričajo številni prototipi "multitouch" zaslonov vseh velikosti, ki jih pridno prikazujejo Japonci in Korejci na raznih sejmih, potrdilo pa je prišlo tudi od enega izmed razvijalcev pri Microsoftu, ki napoveduje cel niz novosti na tem področju v naslednji različic oken Windows 7.

*

Kdor misli, da je virtualizacija zgolj tehnologija, namenjena strežnikom in podatkovnim centrom, se krepko moti. Sodeč po notranjih informacijah, ki prihajajo iz družb, kot so Microsoft, Cisco, Intel in Nokia, naj bi bila virtualizacija v prihodnje pomembna domala v vseh izdelkih osebnega računalništva in celo zabavne elektronike. Koncept, po katerem lahko programe poganjamo vzporedno na minimalnem zagonskem sistemu na isti napravi in ob drugih programih, ima lahko večkratne koristi. Prvič s tem omogočimo večjo zanesljivost delovanja posameznih programov oziroma funkcij, lažjo nadgradljivost, predvsem pa združljivost, ne glede na osnovni operacijski sistem in lastnosti same naprave. Nekateri že napovedujejo "univerzalne" programe za mobilne telefone, ki bodo popolnoma nevtralni glede na spodaj ležeči sistem. Nekaj, kar naj bi že pred časom dosegel Sun z javo, vendar tokrat na precej nižji ravni delovanja. No, bomo videli.

*

Leto 2007 je bilo sanjsko za družbo Apple, zato bo velik izziv, kako nadaljevati s tako hitrostjo tudi letos. Zanimivo, glede na preteklost družbe, da lahko največ pričakujemo pri strogo računalniških izdelkih. Največja pričakovanja vladajo v zvezi z že delno napovedano novo različico telefona iPhone, ki naj bi končno dobil sodobni vmesnik tretjega rodu (UMTS, HSDPA), pri tem pa bodo morali poskrbeti za še nekoliko manjšo porabo energije. Prav zanimivo bo videti, ali bo Apple še vedno vztrajal pri sedanjem strogem "zaklepanju" telefonov na enega ponudnika v posamezni državi. Apple naj bi tudi predstavil nov rod Apple TV, ki je bil v prvem letu življenja največje razočaranje, vendar družba, kot kaže, verjame v njegovo dolgoročno uspešnost.

*

Kdo lahko letos zasenči iPhone? Nokia? Microsoft? Kje pa. Na stavnicah kotira najviše družba Google in njihov projekt Android. Konec lanskega leta so potrdili, da bodo sodelovali pri licitaciji za frekvenčni prostor 700 MHz v ZDA (ta se bo sprostil po odpravi analogne televizije) in s tem zgradili svoje "odprto" mobilno omrežje. Odprto v smislu, da ne bodo edini ponudniki storitev na njem. Kako naj bi bilo to videti, se še nikomur ne sanja, vendar so tekmeci večinoma že zelo zaskrbljeni. Zanimivo, da so med najbolj zaskrbljenimi drugi telekomunikacijski ponudniki, ki jim lahko Google z "odpiranjem" omrežij pošteno zmeša štrene in vire zaslužka. No, eno je dogajanje v ZDA, zanimivo pa bo videti odzive po svetu, zlasti v mobilno razviti Evropi. Velika Britanija je menda že na radarju googlovcev.

*

Analitiki s področja računalniške varnosti trdijo, da se število škodljivih programov veča že tako hitro, da jih snovalci zaščitnih programov skoraj ne dohajajo več. Nedavna raziskava med 291.000 uporabniki je pokazala, da je s tako imenovanimi rootkiti okužen že vsak šesti računalnik, lastniki pa se tega večinoma ne zavedajo, saj je njihovo delovanje vse bolj pritajeno in nevidno. Zaradi takih smernic analitiki za varnost že napovedujejo, da bomo leta 2008 deležni vsaj enega večjega "razkroja" internetnih storitev, saj so najbolj ogroženi pravzaprav podatkovni centri, ki oskrbujejo storitve uporabnikom.

*

Kako najbolj učinkovito zaščititi računalniško omrežje? Z nagrajevanjem za uspešne vdore. Tako strategijo je ubral zadolženi za računalniško varnost v okrožju Palm Beach na Floridi. Po tem, ko so študenti v preteklosti večkrat uspešno vdrli v sistem in si popravili šolske ocene, je prišlo vse skupaj v javnost in "letele" so glave. Novi varnostnik zdaj nagrajuje vdiralce, ki jim uspe priti do specifičnih testnih strežnikov, nagrada pa so najsodobnejši usmerjevalniki za domačo rabo. Zanimivo bo videti, ali se bodo take taktike lotila tudi podjetja. Morda bi celo kaj prihranila pri sistemih za varnost ...

*

Organizacija OLPC je svojim prenosnikom XO za tretji svet razburkala vode okrog dosedanjih ponudnikov strojne in programske opreme, tudi Intela in Microsofta. Po prvih mesecih prodaje prenosnikov XO so rezultati spodbudni, vendar še zdaleč ne taki, kot so avtorji pričakovali. Zamuda pri začetku proizvodnje je med drugim omogočila, da so se skoraj hkrati pojavile alternative. V javnosti presenetljivo malo odmeva novica, da je Intel s svojim poceni prenosnikom Intel Classmate prehitel XO v Nigeriji, Libiji in Pakistanu, kjer so se odločili raje za računalnik, ki stane le nekoliko več kot XO, vendar ima Windows XP in MS Office. Odlično pa se prodaja tudi Asusov prenosnik EEE, ki prav tako temelji na konceptu računalnika brez diska, pretežno za dostop do interneta. S ceno okrog 300 dolarjev je zlasti v Aziji taka uspešnica, da ga ne morejo narediti zadostno količino. Obenem si prizadevajo, da bi ceno celo znižali na 200 dolarjev. Glede na hitrost nastanka novih vrst prenosnikov se upravičeno lahko vprašamo, kje so bili do zdaj?

*

Električna energija je vse bolj dragocena dobrina, v računalništvu pa je predpogoj, da sploh kaj deluje. Če pride do izpada, si pomagamo z enotami UPS in generatorji, a je oboje drago vzdrževati, ekološko je obremenjujoče in včasih ne deluje, kot bi pričakovali. Zato je zanimiv izdelek družbe Pentadyne Power, ki električne energije za rezervo ne hrani v akumulatorjih, temveč v gibljivih predmetih. Električno energijo spremenijo v kinetično, ki jo ustvarja 11,5-kilogramska utež, ki se vrti v ohišju z vakuumom. Trdijo, da so te enote UPS precej bolj zanesljive in jih je enostavneje vzdrževati.

*

Če pa tudi to ne zadostuje, je tu še vedno človeška energija. Kot so dokazali študenti univerze MIT, ki so s poganjanjem posebej prilagojenih koles 20 minut napajali šolski superračunalnik SiCoretx SC648, ki premore 648 procesorjev in skoraj 1 TB pomnilnika. Ni kaj, kolesa so naslednja zunanja naprava, ki jo potrebujemo za domači računalnik.

*

Microsoft je velikan, ki mu manjša podjetja težko kljubujejo. Toda včasih jim uspe. Na primer portugalskemu podjetju Microsoft Lda, ki je svoje ime zaščitilo daleč pred letom 1981, ko je nastal velikan iz Redmonda. Zato se še danes Microsoft na Portugalskem predstavlja kot MSFT, kar je sicer njihova oznaka na svetovnih borzah. Lastnik pravic pa je zdaj dal ime na dražbo na eBayu in za to pričakuje vsaj milijon dolarjev.

Nad namero družbe Google, da sodeluje na dražbi za frekvenčni prostor 700 MHz, so najbolj zaskrbljeni telekomunikacijski ponudniki, ki jim lahko Google z "odpiranjem" omrežij pošteno zmeša štrene in vire zaslužka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji