Objavljeno: 18.4.2005 22:55 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2005

Tehnomanija: april 2005

Tehnomanija: april 2005

Dell je bil v zadnjih mesecih predmet številnih špekulacij in ugibanj o tem, ali se pripravljajo na morebitna nova velika zavezništva. Analitiki so bili tako že povsem prepričani, da bo Dell kot eden najtrdnejših Intelovih podpornikov kmalu odprl vrata tudi za procesorje AMD, tako na področju strežnikov kot odjemalcev. V Intelu so se govoric očitno zbali, zato so uspešno lobirali in le nekaj dni pred konferenco IDF oznanili, da Dell ostaja zvest Intelu. Kmalu pa so se v spletu razširile že druge govorice - Dell naj bi razmišljal o sodelovanju z družbo Sun ali pa nasprotno. V vsakem primeru naj bi šlo za sinergijo dveh podjetij, ki sta si tekmeca le na nekaterih ozkih področjih, oba pa imata mogočne tekmece, kot sta IBM in HP.

*

AMD medtem ne sedi križem rok. Na Intelove izzive odgovarja hitro in temeljito. Tako kot Intel bodo kmalu imeli tudi tu na voljo procesorje z dvema jedroma, Turion pa je AMDjev najnovejši izziv na področju prenosnih računalnikov. Zanimivo pa je, da AMD za razliko od Intela ni opustil tekme za čim višje frekvence oziroma zmogljivost procesorjev. Kmalu si lahko obetamo procesor AMD Athlon 64 z oznako 4200+, kar je že običajna oznaka za hitrostni razred, ki mu pripada. Delovni takt je v tem primeru sicer 2,6 GHz (doslej največ 2,4 GHz), z njim pa naj bi si AMD dodatno utrdil mesto na prestolu najhitrejšega ta hip.

*

Veliki izdelovalci računalniških izdelkov, na čelu z družbama IBM in HP, si že lep čas prizadevajo povečati svoj obseg prodaje na področju storitev. Po zgledu teh zgodb o uspehu se, kot kaže, na to področje zdaj podaja tudi sam Microsoft, čeprav je še nedavno partnerjem govoril nasprotno. Microsoft je tako podpisal pogodbo z družbo Energizer Holdings, po kateri bo vzdrževal okoli 6000 odjemalcev, obenem pa gostoval pri sebi niz strežniških izdelkov. V Microsoftu sicer trdijo, da je poglavitni cilj projekta spoznavati, kako njihove stranke opravljajo svoj posel, vendar obenem ne skrivajo, da naj bi projekt prinašal dobiček. Analitiki zato že ugibajo, ali gre res za osamljen korak ali pa za začetek nove strategije, ki zna v nekaj letih močno spremeniti trg računalniških storitev.

*

Ali bomo po grafičnih procesorjih dobili tudi namenske procesorske izdelke za pospeševanje simulacije fizičnega sveta? Podjetje Ageia je tako že predstavilo zamisel o koprocesorju z imenom PhysX PPU (physics processing unit), ki je namenjen razbremenitvi centralnih procesorjev pri izračunu fizikalnih lastnosti in pojavov pri računalniških simulacijah, zlasti igrah. Čeprav so tehnične podrobnosti še zelo skope (razen podatka, da bo imel izdelek okoli 125 milijonov tranzistorjev, toliko kot, denimo, P4 Prescott), je zanimanje v javnosti že precejšnje, zlati med navdušenci za tridimenzionalne igre. Za zdaj še ni jasno, kakšne spremembe bodo potrebne v programski opremi, pa tudi to ne, kateri izdelovalci bodo zamisel podprli v svojih izdelkih (beri: igrah).

*

Vse kaže, da je prihodnost operacijskega sistema PalmOS vse bolj povezana z Linuxom. PalmSource, ki bdi nad razvojem operacijskega sistema, je nedavno vstopil v združenje Consumer Electronics Linux Forum (CELF), v katerem želi uveljaviti PalmOS predvsem kot uporabniški vmesnik za bodoče izdelke zabavne elektronike. Temelj bo seveda Linux, PalmSource pa naj bi dodal predvsem svoje znanje za krmiljenje malih prenosnih naprav. Novica prihaja le nekaj dni za tem, ko je PalmSource objavil vest o prvem izdelku, ki bo uporabljal najnovejši operacijski sistem PalmOS Cobalt. Zanimivo, da gre za manj znano kitajsko podjetje Group Sense, medtem ko poglavitni podporniki, na čelu z družbo PalmOne, za zdaj nimajo načrtov v tej smeri.

*

Bloggerji, avtorji, ki na svojih spletnih straneh redno in pogosto z bliskovito hitrostjo objavljajo najbolj sveže informacije, so očitno padli v nemilost pri velikih podjetjih. Marsikje so se namreč začeli pritoževati, da se v spletu širijo informacije, ki so sicer v podjetjih poslovna skrivnost. Nedavno so zato v družbi Google odpustili zaposlenega, ki je na svojem blogu objavljal informacije, pridobljene v podjetju. Najdlje pa so šli v družbi Apple, kjer skušajo tudi po sodni poti preprečiti objave informacij o izdelkih, ki jih še niso napovedali. Nedavno so tako na sodišču dosegli pomembno zmago, ko je sodišče odločilo, da morajo spletni bloggerji razkriti vir informacij, o katerih pišejo. V ZDA, kjer dajo precej na svobodo izražanja, je to, seveda, sprožilo plaz kritik.

*

Izdelovalci programske opreme so vselej zazrti v prihodnost, pri tem pa pogosto pozabijo na izkušnje ljudi, ki jih marsikaj veže na preteklost. Tako izkušnjo je nedavno doživel Microsoft, kjer so prejeli peticijo, podpisano s strani več kot sto pomembnih profesionalcev, ki uporabljajo njihovo programske opreme (MVP - Most Valuable Professional), ki zahtevajo, da velikan iz Redmonda ohrani podporo programskemu jeziku Visual Basic 6. Microsoft je namreč nameraval opustiti podporo starejšim razvojnim orodjem, vendar imajo avtorji še obilo kode v starem zapisu, ki ga ni mogoče preprosto prenesti na novejši Visual Basic .Net.

*

Kdor bo po naključju zašel v restavracijo Moto v Chicagu, bo najbrž po postrežbi presenečen. Lastnik lokala z brizgalnim tiskalnikom ne tiska le menujev, temveč tudi menuje, ki jih lahko brez zadržka - pojemo. Podjetnik si je brizgalnik Canon i560 predelal s kartušami, ki namesto navadnih barvil brizgajo živilsko barvilo, ki je povsem užitno. Še več, namesto osnovnih barv je celo začel eksperimentirati z različnimi okusi, kot so sladko, kislo, slano in grenko. Menda pa se ne namerava ustaviti pri tem in že razmišlja, kako bi podobno "užitne" izpise naredil tudi z laserskim tiskalnikom. Le kaj bo uporabil namesto tonerja?

*

Linus Torvals očitno zelo rad eksperimentira. Človek, ki je napisal Linux na domačem, s PC združljivim računalnikom, pri svojem vsakdanjem delu ne uporablja več PCjev. Povsem potiho je svoj glavni računalnik zamenjal z Apple Macintosh, na katerem zdaj seveda poganja macovsko izvedbo Linuxa. Želel si je preprosto nekaj drugačnega in še ne dovolj preizkušenega. Hkrati pa priznava, da je oblikovno Apple še vedno korak pred PC svetom.

Podjetje Ageia je predstavilo zamisel o koprocesorju z imenom PhysX PPU (physics processing unit), ki je namenjen razbremenitvi centralnih procesorjev pri izračunu fizikalnih lastnosti in simulaciji pojavov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji