Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2016

Tehnična pomoč tudi za telefone

O programu za nadzor na daljavo ISL Light v Monitorju redno pišemo, navsezadnje gre za izdelek slovenskega podjetja, pa še zelo dober za povrh. Tokrat smo preizkusili različico 3.0, ki nadgrajuje že dano možnost nadzora na daljavo nad pametnimi telefoni z Androidom.

Spremljamo lahko tudi porabo sistemskih sredstev nadzorovanega telefona.

Spremljamo lahko tudi porabo sistemskih sredstev nadzorovanega telefona.

Ko pravimo »nadzora na daljavo«, v resnici mislimo na »tehnično pomoč«, tako program ISL Light označujejo tudi avtorji, podjetje Xlab. ISL Light je namreč zelo zmogljivo orodje, namenjeno podjetjem, ki bi rada uporabnikom ponudila tehnično pomoč na računalnikih in mobilnih telefonih, ki jih uporabljajo v pisarni in na terenu. »Tehnik«, ki skrbi za tehnično pomoč, si v ta namen v programu ISL Light (na Windows ali Macu) ustvari seznam uporabnikov, ki imajo v računalnikih/tablicah/telefonih nameščene odjemalce ISL Light, in lahko po potrebi do njih vzpostavi dostop na daljavo. Tak dostop do osebnih računalnikov že leta ni nič posebnega, operacijskih sistemi to že privzeto podpirajo, priklop prek ISL Light se od osnov (npr. Remote Desktop v Windows) razlikuje v tem, da deluje tudi prek požarnih zidov, da ima vgrajeno možnost označevanja in kazanja po uporabnikovem zaslonu, da ima vgrajen upravljalec oddaljenih datotek in – po tem, da omogoča tudi nadzor tablic in mobilnih telefonov.

Nadzor nad Applovimi mobilnimi napravami je zaradi Applovih omejitev še vedno osnoven, saj »tehnik« do svojega računalnika prejema le zaslonske slike uporabnika, Androidi pa so z različico 3.0 postali že dobro nadzorljivi. Na vseh napravah z Androidom 5.0 in novejšim lahko sprožimo živi ogled zaslona uporabnika, na napravah Samsung pa je mogoče zaslon tudi upravljati (da to ni mogoče povsod, je omejitev samega sistema Android). Uporabnik le zažene zastonjski ISL Light na svojem telefonu in vpiše številko seje, ki mu jo sporoči tehnik, nato pa se mu prepusti. Tehnik z miško in tipkami na tipkovnici dejansko upravlja in uporablja telefon, ki ga ima uporabnik v rokah kjerkoli na svetu, da je le povezan v omrežje. Prikazovanje zaslona je dovolj hitro in tekoče, da je mogoče normalno delo, nekoliko ga lahko še pohitrimo, če se odločimo za prikaz v slabši barvni kakovosti. Deluje tudi v vodoravni obliki, če uporabnik telefon obrne. Za »klikanje« po specifičnih androidnih tipkah (Home, Settings …) so na tipkovnici na voljo ustrezne kombinacije tipk (no, za Home pritisnemo kar – PCjevsko tipko Home), seveda je na voljo tudi sistem za pisno komunikacijo z uporabnikom telefona (npr. »Pokaži mi, kaj točno ti ne deluje.«).

Tehnik ima lahko popoln nadzor nad telefonom uporabnika.

Tehnik ima lahko popoln nadzor nad telefonom uporabnika.

Zanimivo, da lahko celotno seanso tudi posnamemo v video obliki, a le v posebnem ISLjevem formatu. Ta zna, seveda, prav lepo predvajati nazaj. Program na PCju sicer omogoča tudi »risanje« in kazanje po zaslonu uporabnika, a to na sistemih z Androidom ne deluje, tudi na Samsungih ne (preizkušali smo na modelu Galaxy S6 Edge+). Vsaj trenutno ne. Prav tako ne deluje upravljalnik datotek, čeprav to na prvi pogled ni opazno, saj so ustrezne izbire v programu na voljo, le delujejo ne. Mimogrede, uporabniku telefona lahko ponudimo na ogled tudi naše lastno omizje, kar v primeru, da ga upravljamo z računalnika, po možnosti takega z več zasloni, ni ravno smiselno. Mimogrede, med preizkusom smo naleteli tudi na težavo, ko povezave nismo mogli več vzpostaviti (telefon je sporočal napako), dokler telefona nismo znova zagnali. Verjamemo, da gre le za manjšo napako, ki jo bodo avtorji kmalu odpravili.

Omenimo še, da podobne funkcionalnosti kot ISL Light omogoča tudi tuja konkurenca – TeamViewer. Tudi ta omogoča nadzor (tudi) nad pametnimi telefoni, omogočen je tudi upravljalnik datotek, z miško lahko uporabniku na telefonu tudi kaj pokažemo. Všeč nam je bilo tudi to, da nam za skok na »Home« na telefonu ni treba pritisniti tipke Home, temveč le na zaslonu kliknemo ustrezno »hišico«, ki jo program izriše pod oddaljenim zaslonom. TeamViewer je za domačo rabo (pomoč očetom, dedkom, stricem in tetam) zastonj, za podjetja pa plačljiv, tako kot ISL Light, ki se za domače uporabnike ni specializiral. A ISL Light zato podjetjem omogoča enomesečni brezplačni preizkus.

ISL Light 3.0

Program za nadzor na daljavo, tudi telefonov.

Kje: www.islonline.com

Cena: 95 EUR za 500 minut ali 339 EUR na leto. Enomesečni preizkus.

Za    Nadvse enostavna raba, hiter prenos zaslonske vsebine.

Proti   Nadzor nad telefoni z Androidom je popoln le pri Samsungovih izdelkih, manjka upravljalnik datotek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji