Objavljeno: 30.6.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2020

Tablični dvojec

Tablice so rahlo pozabljena kategorija, kjer z rednim trudom dominira Apple, v vstopnem razredu pa različni, manj znani kitajski proizvajalci. A obstaja tudi nekaj, kar je vmes.

Denimo Huawei. Preizkusili smo dve njegovi tablici z nasprotnih koncev tržišča. Vstopna MatePad T8 želi konkurirati prej omenjenim manj znanim kitajskim modelom, zmogljivi MatePad Pro pa Applovim ipadom in Samsungovi Galaxy Tab S6.

Najprej klasika

Tako kot pri Huaweijevih telefonih tudi tu hitro opazimo, da na tablicah ni Googlove trgovine Play Store, prav tako ne drugih Googlovih aplikacij – manjkajo torej Gmail, Youtube, Google Maps, Google Photos itd. Kakorkoli obrnemo, je to pač manko vseh novejših Huaweijevih naprav. Resda je nameščena Huaweijeva trgovina AppGallery, ki ima veliko aplikacij, tudi vse več naših domačih. Hkrati si lahko omislimo tudi trgovine tretjih ponudnikov, denimo Aptoide in podobnih. Aplikacije lahko nameščamo tudi neposredno, s paketki APK (vendar smo pri tem ob samodejne nadgradnje), oziroma prek namenskih spletnih strani. Lahko pa uporabljamo nekatere Huaweijeve približke, ki spletne strani zavijajo v »aplikacijsko preobleko«, s katero jih predstavijo kot aplikacije.

Marsikdo teh ovinkov in trikov niti ne bo opazil. Manj zahtevni uporabnik, kak otrok, recimo, se morda celo ne bo zmrdoval, če mu boste videe Youtube predstavili v spletnem brskalniku (www.youtube.com) in ne prek aplikacije. Enako tudi spletne albume, ki se odprejo na photos.google.com. Morda. A iskreno rečeno gre za polrešitve, za kompromise, ki jih pri drugih konkurentih enostavno ni treba sprejemati. Lahko živimo brez Googlovih storitev, a zakaj bi, če je to vendarle slabše? Poleg tega že dlje časa pričakujemo, da bo Huawei zaradi teh omejitev vsaj znižal cene svojih naprav, a se to ne zgodi.

Kaj pa strojni del?

Vstopni MatePad T8 je sicer dobro sestavljena naprava s kakovostnim plastičnim ohišjem. Zaslon je glede na ceno soliden, gre za klasični LCD diagonale osem palcev. Roba okoli je dovolj malo, da lahko tablico udobno držimo v eni roki, tudi teža je zgledna (dobrih 300 gramov). V debelino meri slabih devet milimetrov, zmotila nas je le izbočena kamera, zaradi katere tablica na trdi podlagi ne leži ravno. Pri telefonih to še razumemo, pri tablicah pa je še nekoliko bolj nadležno. Čudna je tudi odločitev za vmesnik micro USB, saj bi po našem mnenju lahko že prešli k novejšemu USB-C, kot pri telefonih.

Žal je tablica strojno zadržana, saj uporablja Mediatekov procesor, ki so mu dodali le 2 GB (!) pomnilnika, podatke bomo shranjevali na pogon, velik skupaj 32 GB. To bo za manj zahtevne uporabnike sicer dovolj, a velja opozorilo, da je tablica premalo zmogljiva za, denimo, Fortnite. To poudarjamo, ker se te tablice pogosto predstavljajo kot solidna izbira za otroke.

Lahko sicer živimo brez Googlovih storitev, a zakaj bi.

Bolje se obnese model MatePad Pro – ta meri na zahtevne uporabnike in prinaša mnogo več zmogljivosti. V uporabi je Huaweijev lastni procesor Kirin 990, poznan že iz njihovih zmogljivejših telefonov. V pomoč mu je 6 GB pomnilnika, na spletu najdemo tudi različico z 8 GB, za datoteke je na voljo skupaj 128 GB prostora. Akumulator ponuja kar 7250 mAh, kar daje odlično vzdržljivost. Podpira tudi hitro napajanje s 40 W (čeprav je priložen polnilnik zmogljivosti 20 W) in brezžično napajanje s 15 W, omogoča pa tudi brezžično napajanje drugih naprav (t. i. reverse charging).

Na zmogljivost nimamo pripomb, tablica se odlično odreže tako pri aplikacijah kot igrah (zgoraj omenjenem Fortnite, recimo). Odličen je tudi 10,8-palčni zaslon OLED visoke ločljivosti (2.560 × 1.600 pik) in svetlosti. Aluminijasto ohišje je odlično, spet pa iz njega štrli (enojna) kamera, zaradi katere tudi ta tablica na trdi podlagi ne leži ravno najbolje. Spredaj je v luknjici v zaslonu tudi prednja kamera.

Ob tablici ponujajo še kar nekaj koristnih dodatkov. Na preizkusu smo imeli še pisalo in ovitek, ki ima integrirano tipkovnico. Ta lahko tablico drži v pokončni legi, torej kot nekakšen manjši prenosnik.

Torej?

Pri novih Huaweijevih napravah imamo vedno znova težave, komu jih priporočiti. Ker, iskreno povedano, ne gre za slabi napravi. Vstopna MatePad T8 je za nekaj čez sto evrov povsem solidna tablica, sploh če jo potrebujemo za neki konkretni namen, denimo za kako mobilno, prenosljivo blagajno. Deluje zgledno, čeprav ne ravno hitro, a je tu pač pomembnejša nizka cena ob dovolj kakovostnem ohišju.

Dražja MatePad Pro pa sega na področje, kjer težko argumentiramo kompromise. 660 evrov je namreč teritorij, kjer je na voljo že kar nekaj Applovih tablic. Te so podobno kakovostne, izredno hitre, predvsem pa še bolje podprte, tako od programerjev (na voljo je veliko zmogljivih aplikacij, prilagojenih za tablice) kot s tretjih podjetij oziroma proizvajalcev dodatkov. Gre za odlično, zmogljivo tablico, ki pa bi lahko bila tudi malo cenejša.

Vendar, še enkrat – nobenih youtubov, gmailov, chromov, Google Photos in nič Google Zemljevidov. Vsaj ne v obliki aplikacij.

Huawei MatePad T8

tablica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 120 EUR

Za: Cena.

Proti: Počasnost, omejitve pri aplikacijah, micro USB.

  

Huawei MatePad Pro

tablica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 660 EUR, etui s tipkovnico 45 EUR

Za: Kakovost izdelave, zmogljivost, dodatki.

Proti: Cena, omejitve pri aplikacijah.

fortnite.jpg: Zmogljivejši MatePad Pro brez težav poganja tudi Fortnite, ki smo ga tradicionalno nameščali mimo uradnega Play Stora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji