Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2011 | Teme: android

Tablična ofenziva

Izdelovalci elektronike in računalniške zunanje opreme dobesedno padajo drug čez drugega z napovedmi in predstavitvami novih tabličnih računalnikov. Vsi se po tihem trudijo ujeti Apple in njegovega iPada, borijo pa se večinoma le med seboj. Zadnji v tej vojni je Viewsonic, ki pa ima tudi v rokavu svojega asa.

Na preizkus smo dobili dve njihovi tablici - ViewPad 10 in ViewPad 7. Razlika je seveda v velikosti zaslona, kjer številka modela označuje diagonalo zaslona v palcih. Pa si oglejmo najprej prvo, ki je načeloma bolj zanimiva, oziroma bolj izstopa med trenutno dosegljivimi tabličnimi računalniki.

Njena posebnost je v tem, da ima naložena dva operacijska sistema, med katerima lahko prosto izbiramo. Na voljo sta Windows 7 (konkretno Home Premium) in Android, ob prižigu naprave pa izberemo enega ali drugega. To resda ni izvedeno ravno prijazno, za zagon skrbi linuxovski zagonski program Grub, pred zagonom operacijskega sistema pa naprava še nima na voljo gonilnikov za zaslon, občutljiv za dotik. Za izbiro operacijskega sistema uporabimo tipki Home ali Enter, vsaka od njiju zaseda polovico diska SSD, velikega 16 GB. Med njima lahko datoteke prenašamo le prek kartice micro-SD.

Ta dvojna narava tablice je na papirju morda prednost, v praksi pa se slabo izkaže. Zaradi uporabe oken so morali uporabiti procesor tipa x86, torej tak, ki je združljiv z Intelovo arhitekturo. S tem pa ima težave Android, konkretno smo omejeni na različico 1,6 (to omejitev glede različice je sicer postavil Intel). Procesor je resda stari znanec netbookov, gre za Intelov Atom N455 (1,66 GHz), žal pa se naprava, tudi zaradi tega procesorja, rada segreva (spodaj je reža za zajem zraka). Tudi vgrajeni akumulator ni ravno zmogljiv, ob resnejši rabi smo ga spraznili v slabih štirih urah. Za grafiko skrbi integrirana Intelova rešitev, pomnilnika je 1 GB.

Tablica je malce večja (predvsem dober milimeter debelejša) in opazno težja od iPada (875 gramov namesto iPadovih 680). Tu bomo torej še prej iskali nekaj, kamor jo lahko naslonimo ali položimo, držanje v rokah se ne obnese najbolje. Kakovost izdelave je še kar dobra, čeprav slabša od iPada, opazi se kar nekaj škripanja na strani, kjer so postavljeni vmesniki. Je pa bistveno bolje opremljena od Applove stvaritve. Na strani najdemo režo za kartice MicroSD, izhod Mini-VGA, dva vmesnika USB (2,0), izhod za slušalke, vgrajen pa je tudi mikrofon (na zadnji strani sta dva zvočnika). Na sprednji strani opazimo tudi majhno spletno kamero ločljivosti 1,3 milijona pik. Za brezžično komuniciranje so na voljo Wi-Fi (802,11 b/g/n), bluetooth, 3G, vgrajen pa je tudi modul GPS.

Pri strojni opremi pa smo bili sprva razočarani nad zaslonom. Sistem zaznavanja dotika deluje dobro, natančno in dovolj tekoče. Težava pa je v kotni vidljivosti, ki je zelo slaba, sploh od spodaj. To velja seveda v primerjavi z iPadom, ko pa smo Viewsonic postavili ob bok Archosovi desetpalčni tablici Archos 101, se je vtis prvega močno popravil. Zaslon ima ločljivost 1024 × 600, je dovolj svetel in kontrasten, tudi barve so solidne, žal pa še vedno zaostaja za iPadom.

Nobeden od naloženih operacijskih sistemov ni brez pomanjkljivosti. Za Windows 7 smo že večkrat zapisali, da enostavno ni prilagojen rabi v napravah, občutljivih za dotik. Ob prvem prižigu nas je pozdravila znana namestitev, kjer imamo še tistih zadnjih nekaj opravkov - potrditev licence, ustvarjanje uporabnika itd., a že tukaj nas je zmotila majhna kockica, ki jo moramo zadeti s konico prsta, da potrdimo licenco.

Težave se nadaljujejo na namizju, kjer so vse ikone malo premajhne za ležerno rabo prstov. Še huje je delo z okni in menuji. Minimiziranje oken je prav sitno opravilo, kjer okno mimogrede po nesreči zapremo. Zadeti neki menu ali povezavo na spletni strani je tudi svojevrstna umetnost. Sistem tudi ne deluje ravno hitro oziroma tekoče. Naprava ima vgrajeno tipalo orientacije, a se namizje v oknih res počasi obrne, zaradi širokega formata tablice pa deluje v pokončni orientaciji nekoliko stisnjeno.

Bistveno lažje je uporabljati operacijski sistem Android, saj je zasnovan za upravljanje s prsti. Opazi se tudi, da potrebuje manj zmogljivo strojno opremo kot Windows 7, saj se hitreje zažene in deluje bolj tekoče. Kot omenjeno, pa smo omejeni na različico 1,6, kar prinaša druge pomanjkljivosti.

Največja je odsotnost spletne tržnice za programe, Android Marketplace. Veliko naloženih aplikacij pa ni prilagojenih na velikost oziroma ločljivost zaslona. Operacijski sistem tudi ne podpira spletnega videa v obliki flash. V spletu je sicer zaslediti govorice, da bo na voljo tudi možnost nadgraditve sistema na različico 2,2, a so v Viewsonicu tudi že napovedali novo tablico enake velikosti z zadnjo različico Androida, kar postavlja usodo Androida na trenutni tablice pod vprašaj.

Druga Viewsonicova tablica pa se glasi Viewpad 7. Ta nas je bolj prepričala kot večja Viewpad 10, saj gre za bolj navadno tablico z Androidom 2,2. Gre za napravo, ki meri na tekmece, kakršen je pred časom predstavljeni Samsung Galaxy Tab (tega smo preizkusili novembra lani).

Po velikosti je Viewpad 7 med pametnim telefonom in večjimi, desetpalčnimi tablicami (torej iPadom, Viewpad 10 itd.). Zaslon je seveda velik sedem palcev, ločljivost je širokih 800 × 480 (Galaxy Tab premore 1024 × 600). Je malo manjša od Samsungovega izdelka, tudi po teži je (vsaj na papirju) nekaj gramov lažja. Všeč nam je, da dobimo pri tej napravi tudi ovitek, ki lahko deluje tudi kot podstavek. Po oblikovanju sicer nekoliko spominja na iPhone 4, saj ima dokaj ostre robove, okoli črnega ohišja pa poteka srebrni rob. Kakovost izdelave je malenkost boljša kot pri večjem bratu.

Opreme je kar nekaj. Najuporabnejši so seveda brezžični vmesniki, vgrajene ima Wi-Fi (802,11 b/g), bluetooth, modul 3G in sprejemnik GPS. Na robu je reža za pomnilniške kartice MicroSD, na spodnji strani je poleg mikrofona in izhoda za slušalke še vmesnik mini USB. Spredaj je spletna kamera, ki podpira tudi video klice, zadaj pa še kamera za fotografiranje in zajem videa (ločljivosti 3 milijonov pik), niso pa dodali bliskavice (to Galaxy Tab ima).

Strojna oprema je nekoliko slabša kot pri Samsungovem konkurentu. V uporabi je ARMov procesor, ki tiktaka pri frekvenci 600 MHz, večina zmogljivejših pametnih telefonov (in tabličnih računalnikov) pa uporablja procesorje pri frekvenci 1 GHz. Zraven je še 512 MB pomnilnika, prav toliko je velik tudi vgrajeni pomnilnik flash (pri Galaxy Tab sta na voljo različici s 16 in 32 GB). Nekoliko počasnejši procesor se med navadno uporabo sploh ne opazi, bomo pa imeli več težav pri zahtevnejših igrah, pa tudi filmov visoke ločljivosti (720p) ne prebavi brez težav. Se pa dobro odnese pri uporabi vgrajenega akumulatorja, računamo lahko na dobrih šest ur uporabe (večinoma z vključeno brezžično povezavo).

Zaslon je podoben kot pri večjem bratu, v uporabi je TN matrika (iPad uporablja matriko IPS), zaradi katere so vidni koti bolj omejeni. V prečni smeri je še dobro, slabše je v navpični smeri, tu se Galaxy Tab bistveno bolje odreže. Barve, kontrast in svetlost so še kar dobre, a je uporaba na močni svetlobi kljub vsemu nadležna. Občutljivost za dotik bi lahko bila malo boljša, saj nežnejšega dotika naprava včasih ne opazi.

Omenili smo že, da uporablja Android različice 2,2, ta se tablici zelo dobro poda. Na voljo je tudi Android Marketplace, iz katerega smo brez težav namestili nove programe. V Viewsonicu so že poskrbeli za kar nekaj zanimivih aplikacij, pohvalimo lahko tudi to, da praktično niso spreminjali videza in delovanja operacijskega sistema. To bo všeč vsem, ki že poznajo klasični sistem Android.

In kakšno je trenutno stanje ofenzive, usmerjene proti iPadu? Na hitro rečeno, slabo. Viewpad 10 je kot naprava sicer zanimiv, saj ponuja veliko, žal pa mu povsod nekaj manjka. Nanj sicer lahko priklopimo zunanjo tipkovnico in miš, na ta način pa dobimo netbook, ki se zna preleviti tudi v tablico. A ne eno ne drugo mu ne gre prav dobro od rok - sploh če vzamemo v zakup še ceno 600 evrov. Viewpad 7 je po našem mnenju boljša naprava, a zaostaja za najbližjim konkurentom, Samsungovim Galaxy Tabom. Njena edina resna prednost je nižja cena (velja 456 evrov), pa še ta ni spet nizka - za 50 evrov več si lahko privoščimo tudi iPad.

Viewsonic Viewpad 10

Tablični računalnik z Androidom in Windows 7.

Zaslon: Diagonala 25,65 cm (10,1 palca), 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 b/g/n), bluetooth (2,1), 3G.

Masa: 875 g.

Mere: 275 × 170 × 16,5 mm.

Izdeluje: www.viewsonic.com.

Prodaja: www.chs.si.

Cena: 600 EUR.

Za: Naložena tako Windows 7 kot Android.

Proti: Android le 1,6, ni dostopa do Android Marketplace, Windows 7 ni prilagojen delu na dotik, teža, kotna vidljivost zaslona.

Viewsonic Viewpad 7

Tablični računalnik z Androidom

Zaslon: Diagonala 17,78 cm (7 palcev), 800 × 480 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 b/g), bluetooth (2,1), 3G.

Masa: 375 g.

Mere: 179 × 110 × 11,5 mm.

Izdeluje: www.viewsonic.com.

Prodaja: www.chs.si.

Cena: 456 EUR.

Za: Velikost in teža, Android 2,2, povezljivost.

Proti: Cena, ločljivost zaslona, kotna vidljivost zaslona,nekoliko počasen procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji