Objavljeno: 27.10.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2015

Tabelarične novosti – drugič

Tabelarične novosti – drugič

Pred slabim letom dni smo na naših »Nenehnih preizkusih« uvedli dva nova segmenta, tablice in pametne telefone. O tem sem na teh straneh pisal v januarski številki - enostavno se je sproti nabiralo dovolj tako enih kot drugih, da so si zaslužili biti del tega dela revije. Obenem se druge naprave, ki sodijo v to rubriko, nekoliko počasneje menjavajo (tiskalniki, prenosniki).

Tokrat smo ocenjevanje telefonov nekoliko spremenili. V preteklosti smo jih ločevali na dve skupini – na velike telefone, katerih zasloni merijo pet palcev in več, in na tiste, katerih zasloni so manjši od pet  palcev. Takrat sem sicer zapisal, da je meja morda visoka, a da je tako pač stanje na trgu. Danes seveda ni nič drugače, prej nasprotno – vse več naprav, ki jih dobimo, spominja na žepne knjige, če ne na kaj večjega.

Pri tem je v začetku nekako veljalo, da so večji telefoni tudi dražji. In nasprotno – cenejši telefoni so bili manjši, pri manj znanih znamkah smo dobili na preizkus le kak res majhen model. V zadnjem letu pa se je vse skupaj spremenilo, danes dobimo velike telefone z vseh koncev in krajev. Še pri Applu, kjer so nekoč zagovarjali svoje štiripalčne iPhone, so v zadnjih dveh generacijah drastično povečali zaslone svojih telefonov.

Zato od te številke naprej telefonov ne ločujemo več po velikosti, temveč po ceni. Menimo, da se večina uporabnikov danes odloča najprej na podlagi cene, šele nato na podlagi tega, kako velik je telefon (oziroma kaj vse dobijo za svoj denar).  

Zaenkrat smo cenovno mejo postavili na tristo evrov, seveda v redni prodaji. To se lahko v prihodnje  še spremeni, odvisno od dogajanja na trgu. V preteklosti smo vedno zapisali tudi, po kakšnih cenah jih ponujajo naši ponudniki mobilne telefonije, a je to v zadnjih dveh letih izgubilo ves smisel. Ponudniki imajo namreč pravcate matrike, s katerimi se še sami težko znajdemo, v resnici je mogoče vsak telefon dobiti za skoraj nič denarja, če ob tem seveda vsak mesec plačamo enormno visok račun. Tako zdaj telefone razdeljujemo in ocenjujemo le po redni ceni, brez mesečnih paketov.

Upamo, da bomo s tem že nekoliko lažje svetovali, kateri telefon je pravi za določenega uporabnika. Glede na trenutno stanje v tabelah in na število telefonov v vsaki menimo, da nam je zaenkrat kar uspelo. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji