Objavljeno: 31.8.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2021

Synology DSM 7 - Odraščanje sistema

Synology je največji igralec na področju strežnikov NAS, največji razlog za to je njihov odlični operacijski sistem DSM. V zadnjem mesecu je prišla že sedma večja različica tega sistema.

DSM je kratica za DiskStation Manager, Synologyjev operacijski sistem, ki pravzaprav temelji na Linux jedru. Synology je med proizvajalci strežnikov NAS prvi prešel na uporabniški vmesnik, ki deluje kot oddaljeno namizje, do katerega dostopamo prek spletnega brskalnika. To pomeni, da ponudi ločene aplikacije, ki jih upravljamo znotraj posameznih oken – v nasprotju s starimi uporabniškimi vmesniki, ki so bili le serija spletnih strani, polnih nastavitev.

Ob našem zadnjem pregledu trga in manjšem preizkusu se je izkazalo, da sta pri nas prisotna le še dva resna proizvajalca teh naprav – Synology in Qnap. Oba uporabljata podoben koncept uporabniškega vmesnika, je pa po našem mnenju Synologyjev preglednejši, bolj konsistenten in lažji za uporabo.

Uporabniški vmesnik je zdaj še lepši, preglednejši, predvsem pa hitrejši.

DSM 7 je prva velika nadgradnja v petih letih, sistem pa naj bi razvijali več kot tri leta. V času pisanja je že na voljo, a moramo njegovo nadgradnjo ročno zagnati – v razdelku za nadgradnjo sistema nas, če imamo podprto napravo, že čaka povezava do nadgradnje. Podprte so vse novejše naprave približno zadnjih sedmih let – nazaj do nekje serije 13, torej DS213j, DS713+ itd. Sistem smo preizkusili na modelu DS220j in nadgradnja je bila presenetljivo hitra. Sistem je sicer povedal, da naj bi trajalo nekje med desetimi in dvajsetimi minutami.

Najočitnejša novost je prenovljeni vmesnik. Ta sicer obdrži splošne lastnostni svojega predhodnika, a je še nekoliko lepši in preglednejši, hkrati pa tudi malenkost hitrejši in bolj odziven. Novo je prijavno okno (uporabniško ime in geslo po novem vnašamo na dveh ločenih zaslonih), tudi ta del je hitrejši kot prej. Velja omeniti, da so ob novem sistemu splavili tudi lastno aplikacijo za dvofaktorsko prijavo, seveda pa še naprej delujejo tudi druge aplikacije, denimo Google Authenticator.

V splošnem jim je uspelo vse nastavitve in aplikacije lepše urediti. Nadzorna plošča ima po novem manj razdelkov, zaradi prevetrene organizacije pa pogosto hitreje uredimo želeno nastavitev. Izboljšali so tudi iskalnik, s katerim lažje pridemo do izbrane nastavitve, četudi ne vemo, v katerem razdelku točno se nahaja. Boljša je tudi hitrost pri shranjevanju sprememb.

DSM 7 je prva velika nadgradnja v petih letih, sistem pa naj bi razvijali več kot tri leta.

Med novostmi velja poudariti izboljšano delovanje sistema med vnovično vzpostavitvijo polja RAID, torej v primeru, da odpove eden izmed pogonov in ga zamenjamo z novim. Tradicionalno se polje na novo vzpostavi po vsakem bloku diska, torej blok za blokom. Nova je možnost, kjer sistem prekopira podatke, prazen prostor pa enostavno označi kot prazen – ne da bi ga kopiral. Seveda je še vedno na voljo tudi nastavitev, kjer določimo, koliko sistemskih sredstev nameniti vnovični vzpostavitvi polja.

Ena večjih novosti, ki jih bodo opazili domači uporabniki, je nova aplikacija Photos za urejanje in deljenje fotografij. Ta združuje prejšnji aplikaciji Photo Station (za zahtevne uporabnike) in Moments (za domače uporabnike). O aplikaciji smo podrobno pisali že marca, na kratko povedano je tudi v praksi po zmogljivostih nekje med prej omenjenima starejšima aplikacijama. Ponuja nekaj manj fleksibilnosti od Photo Stationa (predvsem moramo imeti fotografije shranjene v vnaprej določenih mapah) ter nekaj več kompleksnosti in zmogljivosti od aplikacije Moments. Med najkoristnejšimi novostmi pa je povezava s pametnimi telefoni prek nove aplikacije Photos Mobile, saj omogoča tudi samodejno izdelavo varnostnih kopij fotografij s telefona.

Opaziti pa je mogoče tudi kako slabost nadgradnje. Ena je ta, da je po novem podprtih nekaj manj naprav USB. Večina še vedno deluje, a je seznam krajši, predvsem pri omrežnih vmesnikih. Pri Synologyju pravijo, da bodo morali razvijalci teh naprav napisati nove gonilnike. Primer je naš USB-vmesnik za brezžična omrežja Zigbee, ki sicer deluje, a z ročnimi obvozi prek sistema Docker. Pri zunanjih diskih so opustili podporo starejšemu datotečnemu sistemu EXT3, podobno je pri nekaterih aplikacijah tretjih proizvajalcev – nekatere še ne delujejo z novim sistemom ali pa se opazi kak manjši hrošč. Na spletu smo opazili zapise uporabnikov priljubljenega medijskega strežnika Plex, kjer je bilo treba program na novo postaviti, saj so se med nadgradnjo sistema pojavile napake v Plexovi podatkovni zbirki. Mnogo razvijalcev je že napovedalo prilagoditev obstoječih aplikacij za novi sistem.

Ni težko videti, kako je prišel Synology na prvo mesto med ponudniki naprav NAS. Operacijski sistem DSM je res pregleden in napreden, v svoji sedmi inačici pa je še preglednejši, hitrejši in enostavno »odrasel«. Večini uporabnikov brez pomislekov priporočamo nadgradnjo, le zahtevnim uporabnikom naprednih funkcij priporočamo nekaj več pazljivosti. Na spletu najdemo ogromno komentarjev obstoječih uporabnikov posameznih aplikacij in naprav, zato je najbolje, da tako preverimo, ali bo izbrana aplikacija delovala v novem sistemu.

DSM 7

Kaj: nova različica operacijskega sistema za Synology NAS

Za: Hitrejše delovanje, večja preglednost.

Proti: Slabša podpora za naprave USB, za zdaj manjši nabor aplikacij tretjih razvijalcev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji