Objavljeno: 26.3.2012 09:50 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2012

Svetlobna rapsodija

Po nekaterih podatkih je Googlov spletni brskalnik Chrome že prevzel primat med tovrstnimi programi, saj naj bi s številko 15 postal najbolj rabljen spletni pripomoček. Ob številnih odlikah, ki ga krasijo, ni čudno, če se po lestvici priljubljenosti vzpenja hitro, kot naš urednik po domači plezalni steni (vir: YouTube). Kako uspešno jih je prenesel v mobilni svet, si oglejmo na beta različici brskalnika za operacijski sistem Android, ki je izšla pred kratkim.

Drugo ime za brskalnik Chrome je hitrost. To se pozna tudi v mobilni različici, saj se zdi, da se strani nalagajo hitreje kot pri konkurenčnih izdelkih. Navigacija po odprti vsebini je tekoča in iskanje po zaslugi "omniboxa" neboleče. Omnibox je naslovna vrstica, ki opravlja vlogo dvojnega agenta. Poleg vpisanih naslovov sprejme iskalne pojme in jih uporabi za iskanje s pomočjo privzetega iskalnika. Ker je Chrome za mobilne naprave spisan iz ničle, je uporabniški vmesnik kakor nalašč za manjše zaslone. Zavihki so tako kljub pomanjkanju zaslonske kvadrature odličen pripomoček. Brskalniku se vidi, da ljubi dotik. Z njim ni treba v rokavicah, vsako gesto bo sprejel z veseljem. Z odprtimi zavihki delamo kot s kartami, ki jih mešamo s potegom prsta po zaslonu. Možnost Link Preview olajša delo s povezavami. Na običajnih straneh slednje poveča, tako da je manj možnosti, da bomo nehote izbrali napačno. Za varnost pri pohajkovanju po spletu skrbijo nastavitve, ki jih najdemo pod Settings / Privacy, res paranoičnim uporabnikom je namenjena zmožnost brskanja v načinu Incognito.

Zavihki v brskalniku Chrome za Android delujejo, kot da so nastali na mobilni platformi. Velikost zaslona (končno) ni več pomembna.

Že na samem začetku nas Chrome vabi, da ga povežemo z Googlovim računom. Če mu ugodimo, bo za nas shranjeval odprte zavihke, zaznamke in se učil na naših navadah. Tako bomo lahko prekinjeno brskanje po računalniku nadaljevali na mobilni napravi, kjer nas bodo čakali tudi vsi zaznamki, program pa nam bo ob iskanju ponujal na kožo pisane zadetke. Žal je brskalnik v beta različici na voljo zgolj za naprave z operacijskim sistemom Android 4. Ker ga boste srečni lastniki Ice Cream Sandwicha na slovenskem Android Marketu iskali zaman, smo paketno datoteko za njegovo namestitev usidrali na Monitorjev strežnik. Najdete jo na naslovu

http://www.monitor.si/chrome_android.

Chrome Beta

Spletni brskalnik za operacijski sistem Android.

Prodaja: www.google.com.

Cena: Brezplačno.

ZA: Hitrost, prilagojenost dotiku in majhnim zaslonom, sinhronizacija.

PROTI: Zahteva Android 4.0, beta različica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji