Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Februar 2016

Svetloba, zvok in internet

Ena poglavitnih težav s sodobnimi elektronskimi napravami je ta, da potrebujejo napajanje, to pa potegne za seboj celo vrsto bolj ali še bolj prepletenih kablov. Nekateri se trudijo in kable umetelno spletajo, a večina na koncu podleže stihiji. Nekateri pa raje kombinirajo razne naprave, da bi zmanjšali preplet kablov ali pa naprave namestili tam, kjer jih uporabniki potrebujejo.  

Sengled aplikacija omogoča tonske nastavitve in izbor zvočnikov.

Sengled aplikacija omogoča tonske nastavitve in izbor zvočnikov.

Na preizkus smo dobili skupek zanimivih izdelkov – dve kombinaciji sijalk LED in zvočnikov Pulse ter Pulse Solo ter kombinacijo sijalke LED in ojačevalca brezžičnega signala Boost. Pri tem se je izdelovalec svetil Sengled domislil zanimive rešitve, ki posnema začetne čase elektrifikacije, in je zvočnika ter ojačevalnik priredil za montažo v grlo svetilke. Za izdelavo kombinacij sijalke LED in zvočnika (torej sijalnikov) se je izdelovalec svetil Sengled povezal z uglednim ameriškim izdelovalcem zvočnikov JBL.

Sengled Pulse Set

Pulse je komplet dveh sijalnikov, ki naj bi nadomestila zvočniški par in tudi kakšno sijalko. A po odpiranju embalaže uporabnika preseneti predvsem oblika in velikost. Sijalnika sta oblikovana kot nekoliko večja zvonca, visoka 14 cm in široka skoraj 10 cm, tehtata pa po 400 g. To pomeni, da sta precej zajetna, tako da nista primerna za vsako luč. Najboljše so luči z velikimi zastori, plafonjere pa razumljivo niso najboljša izbira, tako zaradi velikosti kot tudi prekrivanja zvoka. Svetloba sijalnikov je precej usmerjena, tako da je treba pri izviru svetil paziti tudi na to. Svetilnost Pulsa je 600 lumnov, kar ustreza 60 W stare običajne žarnice, svetloba pa ima prijetno toplo belo barvo (2700 K). Količino svetlobe je mogoče uravnavati prek aplikacije, a več o tem v nadaljevanju.

V mrežo Pulse je mogoče povezati do osem posameznih naprav. Ena od teh mora biti »master«, druge pa so sateliti. Za priklop smo izvedli ležerni preizkus, pri čemer napravo vtaknemo v napajanje, si pripravimo telefon in ležemo na kavč, da dokončamo povezovanje. Morebitna potreba po vmesnem vstajanju zaradi dodatnih nastavitev že kaže na slabo oblikovanje izdelka. Kakorkoli, priklop telefona na glavni sijalnik je enostaven, saj sta se obe napravi hitro našli prek Bluetooth povezave. S priklopom satelita pa ni bilo tako lahko. Najprej smo ga zaman iskali med Bluetooth napravami. Nato smo še enkrat pogledali Pulsevo aplikacijo, kjer piše, da lahko satelit vklopimo tako, da s telefonom preberemo kodo QR ali vpišemo izpisano 8-mestno kodo. Seveda je sledilo prvo vstajanje in lovljenje slike kode. Ta je precej majhna, nalepljena je na senčno stran sijalnika, kar pomeni, da jo je nemogoče prebrati s telefonom. Druga koda pa je tako majhna, da smo morali sijalnik odviti in ga nesti do delovne mize z res dobro osvetlitvijo. Vmes smo vzdihovali nad neumnostjo kitajskih inženirjev in tudi misel na blagodejne učinke kavča ni pomagala, da Pulse ne bi pogrnil na ležernem priključitvenem preizkusu.

Aplikacija Sengled Pulse je namenjena operacijskima sistemoma iOS in Android, drugi eksoti pa so prepuščeni sami sebi. Aplikacija omogoča nekaj dodatnih nastavitev, na primer vsakemu sijalniku lahko določimo, kateri zapis bo predvajal: levi ali desni zvočnik ali kombiniranega, kar je morda primerno, če želimo ozvočiti stalen prostor. Z aplikacijo lahko določamo le skupno glasnost, ne moremo pa vplivati na glasnost posameznega zvočnika, da bi tako popravili slab položaj sijalnika. Naveza aplikacije in povezave Bluetooth nista ravno briljantni. Če telefon izgubi povezavo, jo je treba spet vzpostaviti ročno. Še več, poleg tega je treba zaustaviti in spet pognati tudi aplikacijo.

Moč zvočnika naj bi bila 13 W. To se resda ne sliši veliko, a zadostuje. Celotni sijalnik naj ne bi porabil več kot 30 W, povečini pa je poraba manjša. Da bi preverili kakovost zvoka, smo predvajali nekaj različne glasbe, filmskih odlomkov in televizijskega programa. Čeprav sijalniki niso ravno majhni in so opremljeni z zvočnikom premera 44 mm, je zvok iz njih precej omejen. Pravih basov ni, zvok pa je slišati precej »stisnjen«, kar velja za različne vrste glasbe. Le za odtenek bolje je pri visokih tonih, ki pa so preveč rezko poudarjeni. Tudi vgrajeni tonski nadzor (izenačevalnik) ni pomagal ustrezno izboljšati zvoka in mu dodati volumna. Na drugi strani pa je zvok srednjih tonov prepričljiv, dialogi – tako filmski kot televizijski – so jasni razločni.

Svetilnost vseh sijalk LED je mogoče malone brezstopenjsko nastavljati od 0 do 100 %, kar je precej bolje kot klasični zatemnilni postopki. Svetloba je enakomerna in usmerjena navzdol (stran od navoja).

Sengled Pulse torej ni ravno avdiofilski izdelek, temveč spada med naprednejše (pametne?) sijalke LED z dodatno opremo. Po ceni parira kompletom z bolj zvenečimi imeni, na primer Belkinovemu WeMu in Philipsovemu Huu, a slednja zraven ne ponujata zvočnikov. Zaradi vgrajenih zvočnikov bi morda lahko postal večsobni glasbeni sistem, nekakšen poceni Sonos, a le za tiste, ki jih (ne)kakovost zvoka ne moti, obenem pa jim klasični zvočniki kazijo podobo prostora.

Z eno aplikacijo lahko krmilimo več naprav.

Z eno aplikacijo lahko krmilimo več naprav.

Sengled Pulse Solo

Sengled Pulse Solo je samska sestrična običajnega Pulsa. Tudi ta se lahko pohvali z ozvočenjem JBL, saj ima kar dva 3 W zvočnika. Sijalnik je po obsegu nekoliko manjši in lažji, a se še vedno ne bo prilegal v nekatera svetila. Svetilnost Pulse Sola je 550 lumnov, torej nekaj manj kot klasičnega Pulsa. Pohvalno je, da je mogoče Solo upravljati z isto aplikacijo kot Pulse, a ta prinaša dodatno vrednost le pri nastavljanju svetilnosti. Zvočnik pa je kot ne-pametno Bluetooth napravo možno povezati z drugimi operacijskimi sistemi. Aplikacija še vedno trpi za enakimi napakami pri izpadanju povezave.

Zvočni preizkus je še poudaril pomanjkanje nizkih tonov. Če je Pulse omejen na frekvence nad 100 Hz, je pri Pulse Solo ta meja postavljena na 260 Hz (toliko pač zmoreta vgrajena 27 mm zvočnika), kar je veliko previsoko za kakršenkoli občutek zvokovne širine. Čeprav je Pulse Solo opremljen z zvenečimi imeni (lastnik JBL je konglomerat Harman) in napisi Hi-Fi, je zvok na ravni tranzistorja. A to morda niti ni slabo, če seveda potrebujete natančno tak tranzistor, ki vam sveti, hkrati pa še predvaja novice ali pa, recimo, podcaste od tu in tam.

Sengled Boost

Še najmanj pretresljiva, a hkrati potencialno tudi najbolj koristna je tretja naprava – Sengled Boost, ki je kombinacija sijalke LED in ojačevalca signala WiFi. Poglavitna prednost v primerjavi z običajnimi ojačevalci signala pa je v tem, da jo enostavna privijačimo v standardno grlo za žarnice E27 in ne zasede proste vtičnice niti ne kazi naših zidov.

Sijalka daje 470 lumnov svetlobe, kar ustreza 40 W klasični žarnici. Hkrati je Boost z višino 12 cm in širino 6 cm še vedno precej zajetna naprava, tako da ne sodi v čisto vsako svetilko, to pa zna biti precej nerodno.

Tudi pri Boostu smo uporabili naš ležerni test in na žalost nam jo je zagodla tudi ta naprava. Povezovanje telefona s sijalko in ojačevalcem naj bi bilo res enostavno, saj naj bi za vse poskrbela aplikacija. Vendar smo naleteli na hrošča, saj aplikacija za geslo ni želela sprejeti nekaterih (ne vseh!) posebnih znakov. Tako povezava na podlagi omrežja ni uspela, zato je bilo treba nastaviti drugo omrežje, to pa je seveda zahtevalo vstajanje s kavča. A takšna sramežljivost aplikacije je nekoliko nenavadna, saj nas sili v uporabo manj varnih gesel. V zagovor pa je treba povedati, da je bilo geslo drugega omrežja sprejeto brez ugovarjanja. Boost zaradi povezave WiFi potrebuje drugo aplikacijo (spet sta podprta le iOS in Android), a ima podobno počiščen vmesnik kot prejšnji. Z vmesnikom pa nastavljamo tudi svetilnost LED dela. Nekoliko moti tudi pomanjkanje kanalov IFTTT, ki je pri takih napravah že nujnost za izboljšanje računalniške izkušnje.

Ojačevalni del podpira standarde b/g/n. Dve vgrajeni anteni pa omogočata hiter prenos podatkov. Na škatli se diči napis »do 300 Mb/s«, a je verjetno tako optimističen kot napis Hi-Fi pri poprej opisanih sijalnikih. Hitri preizkus po hiši in okoli nje je pokazal, da ojačevalnik signala solidno deluje, hitrost je bila seveda nekaj manjša kot pri neposrednem signalu, zato pa smo lahko naše naprave uporabljali tudi po kotih, kjer to prej ni bilo mogoče.

Tri preizkušene naprave so precej specifične in res ne ustrezajo vsem. Toda že pozornost pri oblikovanju tako končnih izdelkov kot tudi aplikacije in embalaže kaže, da so tudi kitajski izdelki lahko kakovostni. Ko bi le popravili še zvok.

Sengled Pulse Set

Komplet dveh sijalk LED in zvočnikov.

Kje: www.sengled.com.

Cena: 130 EUR.

Za    Luč in zvok, prilagajanje.

Proti   Zvočne lastnosti niso najboljše.

Sengled Pulse Solo

Sijalka LED z vgrajenim stereo zvočnikom.

Kje: www.sengled.com.

Cena: 60 EUR.

Za    Luč in zvok.

Proti     Zvok primeren le za govorne oddaje.

Sengled Boost

Sijalka LED z vgrajenim ojačevalnikom signala WiFI

Kje: www.sengled.com.

Cena: 50 EUR.

Za    Luč in signal.

Proti  Nekoliko dražji od temnih sorodnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji