Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2013 | Teme: pametni telefon, Sony, android

Svetilnik

Sonyjev zadnji veliki met je bil njihov osrednji model Xperia Z, podrejeni so mu bili tudi vsi oglasi te blagovne znamke. Japonci pa niso mogli iz svoje kože in skušajo še vedno zapolniti vse možne segmente trga in eden od poizkusov v to smer je Xperia SP.

Industrijsko oblikovanje japonskega izdelovalca se zdaj vrti okoli retrogumba za vklop in izkop, ki spominja na Sonyjeve uspešnejše čase. To smernico je začrtal model Z, ki se je obenem ponašal z vodoodpornostjo. SP te lastnosti nima, a gre kljub temu za dobro narejeno napravo iz dobrih materialov, ki v rokah deluje trdno. Poleg gumba za vklop in izklop sta na strani še gumba za uravnavanje glasnosti in namenski gumb za proženje fotoaparata. Največjo posebnost pa najdemo na dnu zaslona, saj je zadnji centimeter telefona prozoren in rabi kot luč za opozorila. Nad stekleno ploščico se skrivajo tri svetilke LED, ki zagotavljajo, da je opozorila nemogoče zgrešiti. To je dvorezen meč, saj se svetenje luči vidi tudi, če telefon položimo na zaslonsko stranico. Tako je lahko nadležno, ko začne zaradi prispetega elektronskega sporočila luč svetiti sredi noči in je edina rešitev ta, da telefon prekrijemo. Po drugi plati pa je to idealna rešitev za tiste, ki imajo raje močnejša svetlobna opozorila, saj jih bo težko zgrešiti.

Baterije ni mogoče zamenjati, a lahko zadnjo stranico kljub temu odstranimo in pod njo se skrivata reži za mikro kartici SIM in SD. Predvsem slednja je glede na trend telefonov, ki so omejeni na notranjo shrambo, dobrodošlo presenečenje. Prostora je sicer v modelu SP le 8 GB in nakup dodatne kartice mikro SD je toliko bolj smotrna poteza.

Strojno gre za impresiven telefon višjega srednjega razreda, saj ima kar 1,7 GHz dvojedrni procesor, ki v povezavi z močno grafično enoto dostavi zelo impresivne rezultate. Ti so toliko boljši tudi zaradi 4,6-palčnega zaslona, ki sliko kaže pri 1280 ×720. To sicer ni polna visoka ločljivost, a gre za odličen zaslon z živimi barvami in Sonyjev Bravia Engine 2 se sliki pozna.

Japonci so morali tudi varčevati, saj je delavnega pomnilnika le gigabajt. To je resda v skladu s telefonom srednjega razreda, a so nas moderne naprave razvadile z dvema gigabajtoma. Pozna se predvsem pri količini odprtih zavihkov v brskalniku, saj se morajo strani naložiti znova, ko je preveč odprtih. Fotoaparat je zelo soliden in z 8-megatočkovnim tipalom omogoča lepe slike. Predvsem je z njim laže delati zavoljo prej omenjenega namenskega gumba za slikanje. Tipalo lahko snema video pri 1080 p in škoda je, da na telefonu ni izhoda HDMI. Žal se Sony še vedno drži nadležne postavitve vhoda mikro USB, ki je na njihovih telefonih na levi stranici. To moti predvsem ob priklapljanju telefona, ko je ta v raznih stojalih v avtomobilu. Na srečo vhoda niso prekrivali s pokrovčki, ki na telefonih brez vodotesne sposobnosti delovanja nimajo kaj iskati.

SP poganja Android 4.1.2 in delovanje je tekoče, zatikanja nismo opazili. Pravzaprav je kombinacija malce manj zahtevnega zaslona z močnim osrednjim in grafičnim procesorjem zavidanja vredna naveza, ki dostavi odlično izkušnjo. Seveda so Japonci zopet pretiravali z gradniki (angl. widgets), ki jih je pametno izklopiti. Drugače pa je preobleka Androida dokaj lahka, oziroma smo prišli do točke, ko slabo programiranje naprav ne mori več tako močno, ker so strojne zmogljivosti telefonov dovolj napredovale. Še vedno pa bo treba na posodobitve operacijskega sistema čakati na Sony, ki se je sicer zaobljubil, da bo to počel hitreje.

Telefoni višjega srednjega razreda so vedno zanimivi poizkusi, saj so malce oskubljene različice osrednjih naprav izdelovalcev. In prav v skubljenju je umetnost, saj se tehtnica vse prehitro prevesi na stran neuporabnosti. Sony se pri takem početju znajde zelo dobro, saj je že Xperia P začela ta trend in dostavila paket, ki je bil vrhunec srednjega razreda androidnih telefonov. Podobno hoče zdaj storiti tudi SP in inženirji so varčevali tam, kjer je bilo treba, obenem pa so se kljub temu odločali za poteze, ki izkušnje niso pokvarile. Tako sta procesorski enoti močni, a zaradi slabšega zaslona lažje opravljata svoje delo. Prav tako je notranje shrambe »le« 8 gigabajtov, a so to nadomestili z možnostjo razširitve prek kartice mikro SD. Osamljeno področje, kjer se bo rahla podhranjenost poznala, je tako količina delovnega pomnilnika, a kot smo rekli, tu ne gre za resno pomanjkljivost. SP je tako ob pravem paketu mobilnega operaterja odličen telefon za vse tiste, ki niso pripravljeni kupovati naprav najvišjega ranga. Ogniti se mu morajo le vsi tisti, ki nimajo radi, da njihovi telefoni preveč utripajo in svetijo, ker so opozorilne luči LED resnično močne.  

Sony Xperia SP

Pametni telefon.

Prodaja: še ni naprodaj.

Cena: 440 EUR.

✓    Izdelava, tekoče delovanje, grafične sposobnosti.

✗    (Pre)močne opozorilne luči, le en gigabajt pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji