Objavljeno: 24.9.2019 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Oktober 2019

Svet je okrogel

Kljub bumu 360-stopinjskih kamer izpred nekaj let, se med širokimi množicami nekako niso prijele, kar lahko pripišemo kupu različnih dejavnikov. »Kitajcem« bo morda uspelo.

Ricoh je bil med prvimi, ki je zakorakal v ta svet, nekaj let kasneje so mu sledili tako rekoč vsi – Samsung, Huawei, Garmin, celo Nikon. Zadnji je od znanih imen bolj kot ne sam, pridružili pa so se mu številni kitajski proizvajalci, ki so videli potencial oziroma prihodnost. Med njimi tudi Shenzhen Arashi Vision, ki stoji za imenom Insta360. Imajo celo paleto proizvodov, od profesionalnih, ki snemajo z ločljivostjo 8K, do manjših modelov, ki jih nataknemo na telefon. Preizkusili smo model One X, ki spada v zlato sredino in je za večino uporabnikov tudi najzanimivejši.

Zunanjost je še najbolj podobna Ricohovim Thetam, čeprav ima manj elegantnih linij. Na izdelek nameščeni kameri sta obrnjeni vsaka v svojo smer in imata zaslonko f2.0 z vidnim kotom 200 stopinj. Obe leči morata videti tudi nazaj, da lahko kamera potem sestavi posnetek.

Za upravljanje in nadzor sta dva gumba, za vklop in sprožilec, prek njiju lahko nastavljamo nekatere osnovne lastnosti. Tipali imata 18 milijonov pik, kar je dovolj za video v ločljivosti 5,7k. Na prvi pogled je to ogromno, a zadostovati mora za cel 360-stopinjski video, ki ga običajno gledamo le del. V praksi to pomeni, če želimo izvoziti samo dele slike, nam (še vedno) ostane polna ločljivost HD.

Kamera ima tudi celo vrsto tipal za nagib/kot in tudi magnetni kompas. Z njimi si pomaga, da ima posnetek vedno raven horizont oziroma ga zna zadržati ne glede na premikanje. Poleg ločljivosti 5,7K pri bitnem pretoku 100 Mb/s sta na voljo še 4K in 3K, kjer zna kamera snemati pri 100 posnetkih na sekundo. Omenimo še dnevniški zapis videa, ki resnejšim uporabnikom omogoča več nadzora nad barvnim upravljanjem posnetka, in video HDR.

Čeprav je One X zanimiv predvsem zaradi videa, mu na foto področju prav nič ne manjka. Pozna zapis RAW in HDR, prek aplikacije pa lahko ročno nastavljamo tako čas kot občutljivost oziroma pod- in nadosvetlitev ter izravnavo beline. Najdaljši čas znaša spodobnih 30 sekund, najvišja občutljivost ISO pa 3.200, a ker sta tipali iz akcijskih kamer, je ta občutljivost koristna le za marketinške namene. One X ni tuje niti intervalno fotografiranje. Edino, kar smo pogrešali, je shranjevanje RAW skupaj z JPEG, kajti aplikacija na telefonu se z zapisom RAW ne želi ubadati.

Nabor možnosti je presenetljivo dolg, kar daje veliko možnosti za kreativno rabo. Vse te dodatne možnosti so dosegljive prek aplikacije, ki je na voljo tako za naprave iOS kot Android. Žal na sami kameri ne moremo nastaviti pod- in nadosvetlitev, ta tudi nima možnosti shranjevanja lastnih nastavitev, kot ima, na primer, DJI Osmo Action.

V kompletu je še nekaj nujno potrebnih reči, kot so majhna zaščitna torbica (ne pozabite, izbočen objektiv na obeh straneh!), ustrezni kabli ter vrvica, na katero se pritrdi kamero ter z njo naredi tako imenovani bullet time oziroma upočasnjeni 360-stopinjski video. Kar vam želijo prodati ločeno, a je tako rekoč nuja, je monopod (palica), ki je prirejen za to kamero, saj nima postavka, le navoj. Pri snemanju oziroma fotografiranju z vsako 360-stopinjsko kamero se moramo zavedati, da ima v svoji bližini nekaj mrtvega kota, pri Insta360 One X ta znaša okoli od 30 do 50 cm okoli kamere, zato monopod pride zelo prav. Če že imate selfi palico s klasičnim fotografskim navojem, vam bo zelo prav prišla tudi tu.

Ključna prednost

360-stopinjske kamere lahko uporabljamo na več načinov. Prvi je seveda ta, da zajamemo vse okoli sebe in tak posnetek tudi objavimo, z nami vred v kadru, ker drugače pač ne gre. Težave, ki so jih imele prejšnje generacije in zaradi česar so pogorela nekatera znana imena, so bile predvsem v zapleteni obdelavi posnetkov. Največja težava? Horizont. Običajno želimo ves čas raven horizont in naknadno popravljanje se izkaže za zelo zamudno delo. Tu pridejo prav vsa prej omenjena tipala, vključno s kompasom. Pri One X namreč ni pomembno, kako jo držimo, posnetek bomo vedno dobili z vodoravnim horizontom.

Posnetek iz Insta360 One X lahko naložite na Facebook, ki ga bo samodejno prepoznal kot 360-stopinjski posnetek, iz njega naredite mini planet ali uporabite samo izsek slike.

Od tod naprej se odpre nov svet: vklopite, snemate, obdelujete tako rekoč enako preprosto kot videoposnetke iz fotoaparata ali akcijske kamere, a z eno pomembno prednostjo – kadrirate lahko naknadno, česar si pri ostalih ne morete privoščiti. Na istem posnetku ste namreč zajeli sebe in vso okolico, s priloženo programsko opremo pa lahko izbirate, kako bo kader postavljen, delate premike z ene strani na drugo, naredite mini planet in druge neumnosti, ki vam jih 360-stopinjska kamera omogoča. Elektronska stabilizacija za video posnetke deluje odlično in končni rezultat je posnetek, ki bi ga s klasičnimi video napravami težko sestavili. Če ne drugega zato, ker bi jih potrebovali več. Čeprav se 18 milijonov pik sliši dovolj, je za 360-stopinjsko fotografijo ravno na meji, če želimo, recimo, samo del posnetka. Težave se znajo pojaviti tudi na stiku obeh polovic, a večji problem za fotografe je kromatska aberacija, ki je posledica majhnega tipala in objektiva na drugi strani. Lekcija, ki jo bodo morali kitajski proizvajalci še dobro predelati.

Konkurenca tudi tu ne spi, a je v naših krajih bolj kot ne nedosegljiva. Rylo ima podobne tehnične lastnosti, prav tako Yi 360 VR in Xiaomi Mijia 360 in še kakšna podobna kamera bi se našla. Tudi Gopro se je odločil za to pot, a mu v prvo ni uspelo narediti konkurenčnega izdelka. Zaradi tega so se pri Insta360 spomnili na kar nekaj dodatkov – že omenjeni monopod, zaščitno ohišje, podvodno ohišje in letalno napravo, pravzaprav stiroporno raketo, kjer je kamera dovolj zaščitena tudi med pristankom. Dodajmo še možnost živega oddajanja in naprava postane zanimiva tudi za poslovno okolje. Če pogledamo svet 360-stopinjskih kamer še malo bolj od daleč, očitno niso muha enodnevnica, le prilagodile so se in postale uporabnejše za tiste, ki vedo, kako jih izkoristiti.

Insta360 One X

Kje: Gearbest, Banggood

Cena: Okoli 380 EUR.

Za: Za 360 stopinjsko kamero zelo enostavna uporaba in obdelava posnetkov.

Proti: Foto ločljivost na spodnji meji, občasno vidne razlike v osvetlitvi med obema polovicama..

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji