Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2008

Štruca kruha ali video kamera?

V uredništvu smo vedno znova presenečeni, po kako nizki ceni je mogoče izdelati elektronske naprave. Pred časom smo preizkusili video kamero ločljivosti HD, za katero je treba odšteti 140 evrov. Zdaj pa smo dobili še cenejšo navadne ločljivosti SD.

Cena te naprave se zdi nekaterim skoraj neverjetna - le 50 evrov. Za ta denar dobimo poleg video kamere še majhno stojalo, etui, vrvico, s katero kamero pripnemo na zapestje, in slušalke. Zelo sumljivo je to, da kamero oglašujejo kot napravo šest v enem - po besedah izdelovalca gre za video kamero, spletno kamero, digitalni fotoaparat, predvajalnik MP3, bralnik pomnilniških kartic SD in MMC ter celo zunanji disk (!). Pri slednjem še vedno nismo povsem prepričani, ali mislijo v Aipteku resno ali ne - tistih 16 MB notranjega pomnilnika težko uvrsti napravo med zunanje diske.

Že na prvi otip je kamera povsem plastična. Tak je tudi objektiv. Ostrenja ni, prav tako bomo zaman iskali optični zum. Namesto njega imamo štirikratnega digitalnega, ki ni zvezen, temveč skače po korakih. Čeprav se na škatli vidi velik napis, ki omenja stabilizacijo slike, gre seveda le za elektronsko stabilizacijo - pa še ta ne dela kaj opaznega. Mali 1,7-palčni zaslon je prej smešen kot zares uporaben. Ohišje je majhno in lahko, v povprečno roko kljub vsemu ne sede prav lepo. Tudi tipke so nekoliko nerodno postavljene, sploh tipka za vklop in izklop - ta je na zgornji strani naprave, poleg tipke za zajem fotografije, zaradi take postavitve se nam je redno dogajalo, da smo kamero po nesreči ugasnili. Zaradi majhnega zaslona pa so tudi menuji zelo nepregledni.

Za kakovost videa in fotografij bi težko našli pohvalno besedo. Tipalo ima ločljivost 3 milijone pik, čeprav jih škatla obljublja pet, gre seveda za digitalno povečevanje. Barve videa so blede in neizrazite, šuma je ob malce slabših razmerah silno veliko. Dejansko dobimo na marsikaterem mobilnem telefonu lepše videoposnetke.

Nakup lahko tako le odsvetujemo, če pa koga kljub vsemu zanima primer videa, priporočamo ogled tokratne oddaje Monitor TV, ki je na priloženem DVDju (z enomesečnim zaostankom pa tudi na naši spletni strani). Pa vendar, hej, stane le 50 evrov!

Aiptek PocketDV 5700

Kaj: Video kamera.

Ločljivost fotografij: 2048 x 1536 pik (3 milijone pik).

Snemalni nosilec: Kartice SD in MMC.

Mere: 10,6 x 4,6 x 6,1 cm.

Izdeluje: Aiptek, www.aiptek.com.

Prodaja: Conrad, www.conrad.si.

Cena: 50 EUR.

Za: Cena, mere in teža.

Proti: Kakovost videa, kakovost fotografij, zaslon, neprijazno delo s kamero, uporabniški vmesnik, ni stabilizacije slike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji