Objavljeno: 25.1.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2022

Strežnik v domači preobleki

Naprave NAS so v zadnjem desetletju že odrastle, novosti so iz generacije v generacijo vse manjše. Na preizkus smo dobili Synologyjev DS-1621xs+, model, ki pokaže, česa so te naprave danes zmožne.

DS-1621xs+ meri na najzahtevnejše uporabnike, zanj se bodo odločala predvsem podjetja. Pri tovrstnih napravah smo sicer bolj vajeni ohišja za strežniške omare (torej višine 1U). Tudi teh ponujajo pri Synologyju kar nekaj, so pa označeni z RS, kot Rack Station, DS pa pomeni Disk Station. Zadnji so v obliki samostojnega stolpa, kar velja tudi za ta model.

Da so to povsem polnokrvni strežniki, sodimo tudi po vgrajenem procesorju. Gre namreč za Intelov štirijedrni Xeon D-1527. Ta je že starejši procesor, prvič predstavljen proti koncu leta 2015, a ponudi dovolj zmogljivosti za tako napravo. Ponujajo tudi cenejši model DS-1621+, kjer je v uporabi AMD Ryzen V1500B, ki je manj zmogljiv, a tudi varčnejši – njegova nazivna poraba gre do 16 vatov, Intelova pa do 35.

Ena največjih prednosti tega modela je serijsko vgrajena omrežna povezava 10 GbE. Danes smo še vedno vajeni klasičnih gigabitnih omrežij, a počasi le prihaja vse več opreme s podporo za večje hitrosti. Ponekod v manjših korakih, denimo z vmesniki 2,5 ali 5 GbE, cilj pa je polnih 10 GbE. Za korist tega bomo potrebovali tudi primerno infrastrukturo, predvsem stikalo, s katerim bo strežnik povezan. Predvidevamo, da bo večina uporabnikov po tej mrežni hitrosti posegla bolj za doseganje velikih hitrosti več sočasnih povezav kot pa za doseg tako velike hitrosti z enega vira (računalnika). Strežnik ima poleg vmesnika 10 GbE še dva klasična gigabitna, dokupimo lahko tudi razširitveno kartico z enim dodatnim vmesnikom 10 GbE ali dvema.

Tudi sicer je na voljo malo morje nadgradenj in razširitev. V osnovni obliki ima strežnik 8 GB pomnilnika, ki ga lahko povečamo do 32 GB (v dveh modulih). Vgradimo lahko do šest 3,5- ali 2,5-palčnih pogonov, tako navadnih kot SSD. Na voljo sta dva vmesnika za SSD-pogone M.2 NVMe, ki delujeta kot medpomnilnik za hitrejši prenos datotek (in ju prav tako lahko postavimo v RAID1).

O Synologyjevem operacijskem sistemu DSM in njegovih možnostih (poganjanju virtualnih naprav, Dockerja, različnih strežniških paketov itd.) smo v preteklosti že veliko pisali. Gre za dovršen sistem z veliko funkcionalnostmi in zelo preglednim vmesnikom. Kar nekaj funkcij je sicer omejenih po številu licenc – denimo število uporabnikov v okviru paketa Mail Plus ali število varnostnih kamer, ki jih lahko upravljamo prek naprave. Te licence pač moramo ločeno dokupiti.

Ena naših kritik Synologyja gre dejstvu, da postajajo vse bolj striktni, kar se tiče vgrajenih modulov. Pri pogonih »priporočajo« modele lastne znamke (za katerimi sicer stoji Toshiba). Sicer delujejo tudi drugi, a z manjšimi omejitvami pri sporočanju podatkov sistemu. Zahtevnejši so pri pomnilniku in pogonih M.2 SSD, uporabljenih kot medpomnilnik, kjer je treba uporabiti Synologyjeve – ti pa so, seveda, dražji, kot bi si želeli. Sicer razumemo težnjo, da se uporabi preverjeno opremo, a vseeno pusti nekoliko grenak priokus.

Ena največjih prednosti tega modela je serijsko vgrajena omrežna povezava 10 GbE.

Kar se tiče hitrosti in delovanja, nismo imeli pripomb. Naprava je resnično hitra, vedno pa gre za vprašanje ozkega grla. Pri starejših ali cenejših napravah bi to lahko bil procesor, ko pa so enkrat ti dovolj hitri, morda mrežna poveza (sploh pri prenosnikih, povezanih brezžično), kasneje pa hitrost samih pogonov. Tudi tu je podobno – pogosto bo ozko grlo vse kaj drugega kot ta strežnik.

Pri našem preizkusu tako odpade klasična meritev pisanja in branja velikih in majhnih datotek. Tu je problem že vgrajenih 8 GB pomnilnika – če na strežnik pišemo manj kot 8 GB podatkov, se ti tako in tako najprej zapišejo v pomnilnik in je ozko grlo na drugi strani, torej pri našem računalniku in mrežni povezavi. Podobno se zgodi pri uporabi medpomnilnika SSD, ki res drastično pospeši pisanje pri določenih opravilih.

Pri pisanju in branju velikih datotek tako nismo izmerili razlik med to napravo in starejšimi strežniki NAS, ki jih imamo v uredništvu, je pa res drastična razlika pri pisanju velikega števila naključnih, majhnih datotek. Na preizkusu CrystalDiskMark smo pri naključnem pisanju datotek velikosti 4 KB zabeležili hitrost 81 MB/s pri vključenem medpomnilniku SSD in 1 MB/s brez njega. Spet velja poudariti, da moramo preizkus izvesti z več kot 8 GB datotek (v našem primeru 16 GB), pri manjši količini stopi v akcijo pomnilnik in dobimo spet povsem drugačen rezultat.

DS-1621xs+ je zmogljiva naprava, za katero pa je vprašanje, katere zmogljivosti in posebnosti (predvsem vmesnik 10 GbE) sploh potrebujemo. Naprava je namreč kar draga, brez pogonov in različnih dodatkov velja 1.858 evrov. Tistim, ki so že prešli na povezave 10 GbE ali nameravajo to v kratkem storiti, pa bo DS-1621xs+ ponudil res veliko zmogljivosti in funkcionalnosti.

Synology DS-1621xs+

strežnik NAS za poslovne uporabnike

Pogoni: 6 × 3,5- ali 2,5-palčni, 2 × M.2 NVMe

Vmesniki: 10 GbE (RJ-45), 2 × 1 GbE (RJ-45), PCIe 3.0 × 8, 3 × USB 3.0, 2 × eSATA

Cena: 1.858 EUR

Za: Zmogljivost, hitrost omrežne povezave, operacijski sistem DSM.

Proti: Cena, vezanost na nekatere Synologyjeve dodatke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji