Objavljeno: 26.2.2008 00:56 | Avtor: Mladen Tomaško | Monitor Februar 2008

Štiri v vrsto (pa še dva za povrh)

Zelo preprosto je: priklopite monitor (ali več monitorjev) na USB; gonilniki se samodejno naložijo in že lahko uporabljate (skoraj) vse, kar sladkega ponuja delo z več monitorji naenkrat.

Ste si kdaj mislili, da boste lahko priklopili monitor kam drugam kot na izhod grafične kartice? Do štiri tu predstavljene monitorje lahko zaporedno priklopite na en prost priključek USB. Glede na to, katero inačico Oken uporabljate, boste lahko na vseh štirih imeli enako sliko ali pa boste uživali v štirikrat širšem namizju. Lastniki računalnikov z Windows Visto boste, žal, za slednje prikrajšani.

Samsung 940UX sicer po svoji obliki v ničemer ne odstopa od podobnih Samsungovih izdelkov. Okvir je elegantno ozek, stojalo, ki ni kak poseben dosežek oblikovanja, pa omogoča tolikšen navpični premik monitorja, da ga lahko brez težav obrnemo za 90 stopinj. Poleg priključka USB ima monitor tudi analogni in digitalni vhod VGA. Gumbi in menuji so logično razporejeni. Zaznali smo nekaj težav z navpično vidljivostjo, je pa to slabost vseh monitorjev z matriko TN.

Največja posebnost monitorja je, da ga lahko priklopimo na računalnik, ne da bi imeli v njem dodatno grafično kartico. Zaporedno lahko priklopimo do štiri monitorje, vzporedno pa še dva. Njihovo število je omejeno s prepustnostjo vodila USB in zmogljivostjo procesorja.

Naj opozorimo, da monitor ne podpira predvajanja kakršnih koli 3D programov, namenjen je le delu s programi 2D. Na poganjanje računalniških igric lahko mirno pozabite, je pa zato zelo uporaben pri delu s poslovnimi programi. Nasploh je z odzivnim časom, ki je sicer dovolj kratek tudi za nemoteno gledanje videa, bolj namenjen poslovnemu delu, kadar potrebujemo možnost, da enostavno in poceni razširimo svoje namizje.

Rešitev je seveda cenejša kot nakup dodatnih grafičnih kartic. Tudi povezovanje več monitorjev je veliko preprostejše glede na to, da monitor premore tudi dvojni razdelilec USB. Na tega lahko priklopimo naslednji monitor in tako naprej. Iz računalnika imamo tako speljan en sam kabel.

Preizkusili smo dva taka monitorja. Po priklopu operacijski sistem zazna novo strojno opremo in poleg monitorja najde tudi USB CD-ROM. V monitorju so namreč shranjeni vsi potrebni gonilniki, ki se praviloma brez kakršnih koli težav sami naložijo. Potem je - odvisno od nastavitev in operacijskega sistema - potreben le še nov zagon in slika se bo prikazala na vseh monitorjih.

Na okenski nadzorni plošči lahko poljubno spreminjamo vrstni red priklopljenih monitorjev. Pri normalnem delu je slika na obeh preizkušenih monitorjih primerljiva ali celo nekoliko boljša, kot je bila na našem standardnem monitorju (imel je analogni priključek).

Stvari so se spremenile, ko smo pognali celozaslonski video v ločljivosti DVD. Predvajanje je bilo nemoteno le na prvem monitorju, na drugih dveh je bilo vidno izpuščanje vmesnih sličic. Sledil je še preizkus videa v visoki ločljivosti, vendar je imela slika nenavaden vzorec, predvajanje pa je bilo daleč od tekočega celo na prvem monitorju. Ti podatki se ujemajo s podatki, navedenimi v opisu tehničnih lastnosti monitorja, kjer je navedeno, da se video ločljivosti DVD lahko predvaja le na enem monitorju.

Težava je velika obremenjenost procesorja (več kot 90 %) pri predvajanju videa in tudi podatkovna prepustnost vodila USB 2.0. Grafični vmesnik je namreč vgrajen v sam monitor in večino obdelave video signala opravi glavni procesor.

Nedvomno gre za enostavno in poceni rešitev za delo z več monitorji, če nimamo opravka s strojno pospešenimi animacijami ali videom. Slika je kakovostna in pri normalnem delu je dodatna obremenitev procesorja komaj zaznavna. Vsekakor zelo uporabna rešitev za delo s poslovnimi programi.

Samsung 940UX

Kaj: Monitor USB.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Cena: 309 EUR.

Za: Preprosta priključitev, ugodna cena rešitve, solidne zmogljivosti.

Proti: Ne podpira 3D, omejena uporabnost pri predvajanju videa.

Največja posebnost monitorja je, da ga lahko priklopimo na računalnik, ne da bi imeli v njem dodatno grafično kartico. Zaporedno lahko priklopimo do štiri monitorje, vzporedno pa še dva.

Stvari so se spremenile, ko smo pognali celozaslonski video v ločljivosti DVD. Predvajanje je bilo nemoteno le na prvem monitorju, na drugih dveh je bilo vidno izpuščanje vmesnih sličic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji