Objavljeno: 26.5.2010 12:46 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: android, google

Stiki vsepovsod

Stiki. imamo jih v svojih poštnih predalih v računalniku, v spletnih poštnih predalih in telefonih. Ali ne bi bilo krasno, če bi jih imeli samo na enem mestu? Lahko jih imamo! Na neki način ...

Prednosti enotne zbirke stikov so jasne -en sam popoln seznam namesto več seznamov, kjer se podatki podvajajo in se lahko razlikujejo, seznam je vedno ažuren, ne glede na to, kje delamo spremembe in ga drugače dopolnjujemo. Ker je shranjen na več napravah, smo zavarovani tudi pred izgubo podatkov, saj lahko ob izgubi telefona le v nekaj trenutkih popolnoma obnovimo imenik stikov na novem telefonu. Ker je urejanje stikov na nekaterih napravah bolj udobno, na drugih pa manj, lahko to izkoristimo in tako na primer počistimo stike na računalniku, kjer bomo to opravili hitreje kot na telefonu.

Storitev Soocial nam sicer ne omogoča imeti stikov na enem mestu, pričara pa nam enoten seznam stikov, saj omogoča poenotenje seznamov stikov med različnimi napravami in računi ter njihovo samodejno usklajevanje.

Soocial je spletna aplikacija, ki se zna povezati na sezname stikov v poštnih predalih Gmail, Yahoo! Mail in Live Mail, z Microsoft Outlook (z omejitvami!), z Macovimi stiki in seznami v telefonih Windows Mobile, Blackberry, iPhone in vsemi, ki podpirajo SyncML (med katere spada večina Sony Ericssonov, Nokij in drugih v Sloveniji priljubljenih telefonov). Kar zajeten seznam, h kateremu avtorji občasno dodajo še kakšno novo izbiro; pričakujemo, da bodo na seznamu kmalu vsaj še telefonu Android, poštni program Thunderbird in še kakšna spletna storitev, morda celo Facebook. Na žalost je lahko vpisovanje nastavitev za nekatere telefone nekoliko zapleteno, Soocial pa ponuja samodejno namestitev samo za nekatere države, med njimi pa je od nedavnega tudi Slovenija in to vsi trije operaterji. Če že uporabljate Microsoft Office 2010, naj omenimo še, da te različice Soocial še ne podpira in zaenkrat z njo ne deluje, avtorji pa obljubljajo rešitev kmalu.

Dodamo ga lahko večini telefonov in najbolj znanim poštnim storitvam, avtorji pa za prihodnost obljubljajo nove storitve.

Kot zanimivost omenimo, da je mogoče en tip računa dodati tudi večkrat. Tako lahko, na primer, usklajujemo stike med več Gmail računi ali pa med računoma Gmail in Google Apps, kar je za marsikoga lahko zelo uporabno.

Ko enkrat dodamo vse potrebne račune in telefone, so stiki med seboj usklajeni. Usklajevanje med računalniki in spletnimi storitvami je samodejno, na telefonih pa jih lahko sprožimo ročno ali nastavimo termin, kdaj naj se sinhronizacija izvede.

Enoten seznam stikov lahko udobno urejamo kar prek spleta, samodejno pa se uskladi z vsemi aktiviranimi storitvami in napravami.

Ko uskladimo stike med vsem stičišči, si lahko v poljubnem trenutku omislimo varnostno kopijo, ki je shranjena na soocial.com, ali pa vse podatke shranimo v datoteki vCard. Prav tako lahko podatke iz datotek vCard uvažamo. Zanimiva lastnost soocial.com je odpravljanje duplikatov, ki poteka v ozadju. Če samodejno čiščenje ne uspe, lahko to udobno uredimo na seznamu stikov na social.com, kjer več stikov združimo v enega le z nekaj kliki. Taka sprememba je v naslednjem trenutku na vseh povezanih računih in napravah.

Kot se za sodobno spletno aplikacijo spodobi, ponuja Soocial tudi programski vmesnik (API), s katerim lahko varno dosegajo podatke tudi druge aplikacije. Možnosti takih povezav so omejene samo z domišljijo razvijalcev.

Soocial spominja na nekatere druge storitve, vendar ponuja več. Tako smo v Monitorju že opisali Google Sync, ki omogoča usklajevanje stikov v računih Gmail ali Google Apps z nekaterimi telefoni, povezav z drugimi storitvami ni mogoče dodati. Nekaj časa je bil zelo priljubljen Plaxo, ki Outlookove stike usklajuje s spletno shrambo, danes pa je Plaxo že čisto pravo družabno omrežje in je njegovo prvotno poslanstvo že kar nekoliko pozabljeno. Izdelovanje varnostnih kopij stikov na telefonih ponujajo tudi nekateri mobilni operaterji, Mobitel svojo storitev imenuje M:Rokovnik, velikan Vodafone pa je pred časom kupil spletno storitev Zyb (www.zyb.com).

Na žalost so pred kratkim pri Soocial spoznali, da brezplačne storitve pač niso mogoče na dolgi rok in so brezplačen račun omejili na 3 povezave in 250 stikov. Za več bo potrebno odšteti 3 evre na mesec, 29 evrov za eno leto ali pa 39 evrov za časovno neomejeno naročnino na vse zmožnosti.

Ker razvijalci zelo intenzivno dograjujejo in izboljšujejo storitev je povsem možnost, da se bo v času od oddaje članka v uredništvo do tenutka, ko ga boste brali, že kaj spremenilo. Najbolje, da novosti preverite in spremljate na blogu razvijalcev (blog.soocial.com).

Soocial.com

Kaj: Storitev za usklajevanje seznamov stikov med storitvami in napravami.
Izdeluje: Soocial, www.soocial.com.
Cena: Brezplačno, plačljivi paket 3 EUR / mesec, 29 EUR / leto ali 39 EUR neomejeno.
Za: Odlična zamisel, stabilno delovanje.
Proti: Omejitve brezplačne različice, občasno počasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji