Objavljeno: 29.8.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2017

Starejši imajo prednost

Pametni telefoni so nepogrešljivi, nadvse uporabni in dandanes skorajda vsemogočni. Kljub temu imajo veliko napako: starejši ljudje in uporabniki s slabšim vidom jih težko zapopadejo in še teže učinkovito uporabljajo. Na pomoč jim priskočijo naslednje preobleke operacijskega sistema Android.

Barviti zaganjalnik Wiser - Simple Senior Launcher stavi na preprostost. Osnovna stran ponuja klice, sporočila in fotografije, levi in desni zaslon pa sta namenjena obveščanju in izbranim aplikacijam. Wiser starejšim uporabnikom z lastnimi domislicami približa predvsem klicanje in opozorila, saj se ponaša s prirejenimi programi za izbiranje številk, stike in obveščanje. Do drugih zmožnosti telefona dostopa prek privzetih aplikacij, kar pomeni, da je funkcionalnost neokrnjena, a kljub temu manj prijazna od konkurenčnih izdelkov, ki se za starejše, slabovidne ali nerodne s svojimi programskimi izdelki potrudijo tudi na drugih področjih.

Zaganjalnik Necta Launcher (Even children and senior can use) je plod programerske pameti uporabnika priljubljenega razvijalskega foruma XDA-Developers. Williams.Joe je delo z Androidom olajšal s številnimi na novo spisanimi aplikacijami, ki so primerne tako za starejše uporabnike naprav z Googlovim operacijskim sistemom kot tudi za otroke in druge, pametnega telefona nevešče. Na rovaš manj privlačnega videza je nabor prirejenih programov zares občudovanja vreden, poleg klicev in seznama stikov so med drugim poenostavljene še aplikacije za sporočanje, fotografiranje, bujenje, sporočanje lokacije, branje novic in celo za svetilko. Polna različica zaganjalnika nas olajša za 8 evrov.

Najdražji med starejšim prijaznejšimi zaganjalniki je BIG Launcher. Če nas zajetna cenovna postavka deset evrov ne odvrne od nakupa, smo deležni dobro vidnih in nadvse uporabnih, prilagojenih zmožnosti klicanja in pisanja sporočil ter posebne funkcije SOS, s katero v primeru nuje lažje prikličemo pomoč. Zmožnosti zaganjalnika v omejenem obsegu lahko pred nakupom preizkusimo v brezplačni demonstracijski različici programa BIG Launcher Easy Phone DEMO.

Na videz zastarel, neprivlačen, pet evrov vreden zaganjalnik Grand Launcher je točno to, kar starejši iščejo, telefonski vmesnik z velikimi ikonami in napisi v enostavnih, a kontrastnih barvah. V domačem okolju zaganjalnika Grand Launcher se bo znašel prav vsakdo, saj je na zaslonu v vsakem trenutku le nekaj zares velikih ikon, ki vodijo do preprostih aplikacij, namenjenih najpogostejšim opravilom. Med slednjimi najdemo klice, pošiljanje besedilnih sporočil, fotografiranje, utišanje in zaklepanje telefona ter svetilko. Zaganjalnik lahko brezplačno preizkušamo sedem dni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji