Objavljeno: 25.11.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor December 2014 | Teme: pametni telefon

Srednja sestra

Trenutno mobilno fotografijo najresneje jemljeta dva izdelovalca. Prvi je Apple, ki s svojimi telefoni že od začetka postavlja standarde. Drugi je Nokia, oziroma zdaj –  Microsoft.

Lumia 830 ima na zadnji strani kamero Pureview z 10 megapikami, s katero so bile v preteklosti opremljene le dražje Lumie. Microsoft je skušal z modelom 830 dati Pureview na voljo v cenejšem paketu in namera mu je, tehnično gledano, uspela.

Model 830 ima v drobovju čip Snapdragon 400, na katerem so štiri 1,2 GHz jedra, ki skupaj z gigabajtom pomnilnika in 16 GB shrambe ženejo Windows 8.1. Čipovje Snapdragon 400 je sicer zdaj staro že več kot eno leto. A kot smo videli pred mesecem dni, ko smo preizkušali telefone najvišjega cenovnega ranga, se ta čip v konkurenci novejših naprav drži zelo dobro. Očitno so v Microsoftu največ privarčevali z zaslonom, ki sliko kaže v ločljivosti 1280 x 720. Nižja ločljivost se sicer pozna, a gre kljub temu za soliden zaslon.

Oblikovno je model 830 bolj podoben sodobnim Lumiam in je zato bolj štirioglat. Narejen je iz železnega roba in plastike, pri čemer lahko še enkrat pohvalimo Nokio, ki je, z redkimi izjemami, edini izdelovalec, ki zna narediti telefon iz dobrih plastičnih mas. Na zadnji stranici izstopa velik črn krog, ki naznanja kamero Pureview in ga je mogoče najti na vseh telefonih s tem senzorjem.

Novejši telefoni prav z vedno boljšimi fotoaparati opozarjajo na največjo pomanjkljivost modernih telefonov – količino shrambe. Pureview lahko zajema video v najvišjih ločljivostih in slike so vedno večje datoteke. Po nekajmesečni rabi je tako 16 GB premalo. Shrambo je sicer mogoče razširiti s kartico MicroSD, a je glede na nizko ceno teh kartic vedno manj sprejemljivo, da telefoni s tako dobrimi fotoaparati prihajajo na trg s tako borno količino shrambe.

Lumia 830 je natanko to, kar je Microsoft skušal z njo doseči, saj so s tem modelom zapolnili vrzel med  najcenejšimi in najdražjimi napravami. Te telefone vedno pesti to, da za nekaj evrov več na mesec pri operaterjih dobimo najdražje modele. Lumia 830 je tako zanimiva predvsem zaradi senzorja Pureview, ki vsakemu telefonu doda nekaj več fotografske moči. Drugače pa gre za povprečno Lumio, ki jo tako kot vse druge telefone z Windows 8 pesti težava podhranjene trgovine z aplikacijami.

Nokia Lumia 830

Cena: Brez vezave 480 EUR, pri Mobitelu 24 x 10 EUR/mesec.

✓    Fotoaparat Pureview.

✗    Premajhna razlika v ceni glede na dražje Lumie.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji