Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2012

Spletni Outlook

Zmotno je prepričanje, da je Googlov Gmail največja spletna pošta na svetu. Naslov že več kot desetletje pripada Microsoftovi storitvi Hotmail, ki pa v zadnjem času izgublja bitko z zasledovalci. Da bi se Microsoft bližajočim se tekmecem spet oddaljil, je utrujeno elektronsko pošto popolnoma prenovil in ji nadel "sveže" ime. Outlook.com bo sčasoma popolnoma nadomestil predhodnika. Ga lahko že danes?

Prilagajanja je manj, saj je splošno prepričanje, da uporabniki ne želimo več zahtevnih možnosti spreminjanja uporabniškega vmesnika, temveč hrepenimo po čisti, poprej določeni funkcionalnosti.

Hotmail je starosta elektronske pošte. Bil je eden izmed prvih pri koritu (1996), kmalu vzbudil Microsoftovo zanimanje in si nabral velikansko bazo uporabnikov. Spoštovanja tehnološke srenje si kljub temu ni prislužil. Od leta 2004 naprej so znalci veliko raje posegali po storitvah spletnega velikana, podjetja Google. Gmail je tekmece prisilil k spremembam, zato je Microsoft storitev predrugačil v Windows Live Hotmail, a izgubljal naprej. Konec letošnjega junija smo uzrli naslednika. Outlook.com bo v popolnosti nadomestil staro spletno pošto. S prijavo v stari Hotmail, Live, MSN ali nov račun s končnico @outlook.com se odpeljemo na testno vožnjo.

Outlook.com je za zdaj na voljo zgolj kot predogled. To pomeni, da se bo do končne različice še marsikaj spremenilo. Oblikovanje je v maniri prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Podoben mu je tudi seznam aplikacij, kjer so trenutno naštete štiri, Mail, People, Calendar in SkyDrive. Elektronska pošta je očiten napredek, ki predhodnika zasenči (skoraj) v vseh pogledih. Podpira več poštnih predalov in vzdevkov (angl. aliases). Prejeta pošta se njim primerno razvršča po računih, preprosta je tudi izbira naslova ob pošiljanju. Ob delu z nabiralnikom opazimo, da nam priročno deluje desni klik, ki na zaslon prikliče padajoči izbirnik z možnostmi elektronske pošte in ne brskalnika, kot ga na primer Gmail. Deluje tudi tipka Del, ki izbriše označeno sporočilo in nam prihrani nadležno iskanje gumba Delete ter olajša prehajanje med spletno in namizno različico poštnega odjemalca. Odlične so takojšnje akcije (angl. instant actions), ikone za hitra dejanja, ki se ob sporočilu prikažejo, če z miško postojimo nad njimi. Slike, video posnetki in dokumenti, Outlook.com odpira (in ureja) tudi datoteke v obliki Word, Excel, PowerPoint, se prikažejo kar znotraj nabiralnika. Priponke sodelujejo z oblačno shrambo SkyDrive, zato dokumentu prilepimo do 300 MB veliko datoteko. Pošto razvrščamo v kategorije po meri, iščemo z dinamičnim iskanjem. Novost Sweep ohrani nabiralnik čist. Ima boljše filtre za nezaželeno pošto, možnost Unsubscribe, ki nas samodejno odjavi od nadležnih obvestil, in orodja za poročanje. Na desni strani je skrito neposredno sporočanje, ki ga na zaslon prikliče klik ikone v obliki stripovskega oblačka za govor. V oknu za pogovor se znajdejo tudi povezave z družabnimi omrežji. Pogrešali smo video čvek, ki bojda pride šele z integracijo Skypa.

Outlook.com

Spletna pošta.

Prodaja: www.microsoft.com.

Cena: Brezplačno.

ZA: Preprost uporabniški vmesnik, vzdevki, velike priponke, čiščenje nabiralnika.

PROTI: Ni mobilne različice spletišča, neposredno sporočanje (še) brez video možnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji