Objavljeno: 26.2.2008 01:00 | Avtor: Marko Juvančič | Monitor Februar 2008

Spletni operacijski sistemi

Uporabniki, ki precej časa preživijo na poti ali pa delajo na različnih lokacijah, že kar nekaj časa posegajo po spletnih različicah programov, ki jih potrebujejo pri svojem delu. Npr. Google Docs, ki združuje praktično vse pisarniške programe. Podobnih rešitev je še veliko, a veliko uporabnikov potrebuje še kaj več kot le pisarniške rešitve. Zato so različni ponudniki začeli razvijati celotne pakete programov, ki jih uporabniki potrebujemo pri vsakdanjem delu in so dostopni od povsod.

Teh paketov se je prijelo ime WebOS (spletni operacijski sistem), čeprav seveda ne ponudijo vsega, kar nam omogočajo sodobni operacijski sistemi. Kljub temu omogočajo dovolj zanimiv spekter programov, da jih uporabniki, ki veliko potujejo ali pa računalnik uporabljajo predvsem na javnih krajih, kot so knjižnice in internetne kavarne, lahko vključijo v svoj nabor.

Na voljo je precej rešitev WebOS in praktično nemogoče je opisati vse. Zato smo izbrali tri, ki po našem mnenju vsaka na svoj način določajo smer, v katero se bo ta segment izdelkov razvijal v prihodnje.

Jooce

Jooce ocenjuje, da v internetne kavarne vsak dan zahaja 500 milijonov ljudi in to je dovolj dober razlog, da jim ponudijo orodje, ki ga bodo tudi uporabljali vsak dan. Program teče v flashu in nam ponuja zelo prijazno in za oči prijazno delovno okolje. Jooce lahko uporabimo za komunikacijo s stiki, ki jih imamo v ICQ, Yahoo! Messengerju in AIM.

Delovno površino, ki nam jo ponuja Jooce, lahko uporabimo za odlaganje datotek, si nanjo prenesemo video z YouTubea in si jo tudi prilagodimo po svojih željah.

Žal Jooce zaenkrat še ne ponuja orodij za obdelavo dokumentov, za delo z njimi pa potrebujemo krajevno nameščene programe. Omogoča pa ogled slik in videov. Dokumente imamo lahko spravljene na zasebnem namizju, lahko pa jih premaknemo na svoje javno namizje in jih tako naredimo dostopne svojim stikom.

Glede na to, da je Jooce še v fazi beta, lahko rečemo, da veliko obeta. Glede na to, da izdelovalci izdelek redno dopolnjujejo, se lahko nadejamo pozitivnih presenečenj.

Jooce se ponaša z zelo lepim uporabniškim vmesnikom

Jooce

Izdeluje: Jooce, www.jooce.com.

Cena: Zastonj (beta).

Za: Odzivnost, enostavna raba, podpora elektronski pošti.

Proti: Manjka koledar, ni podprto urejanje dokumentov.

Goowy

Podobno tehnologijo kot Jooce uporablja tudi Goowy. Vendar pa ta stremi k temu, da bi postal uporabnikova osrednja delovna površina. Tako poleg shranjevanja datotek (1 GB zastonj, za 5 GB pa je treba plačati) ponudi še precej možnosti. Uporabljamo ga lahko kot predvajalnik datotek, ki so v naši shrambi, z registracijo dobimo tudi svoj naslov elektronske pošte. Odjemalec za pošto lahko dela s tem naslovom, lahko pa ga nastavimo, da uporablja do tri zunanje naslove.

Goowy ponuja tudi koledar, v katerega lahko dodajamo dogodke na način, kot smo vajeni z drugih koledarjev. Mogoč je tudi uvoz in izvoz dogodkov prek datotek .ics. Še posebej zanimiva pa je možnost, da kraj dogodka povežemo z zemljevidom na Yahoo! Maps.

S tem pa se nabor Goowyjevih funkcionalnosti še ne konča. Goowy namreč podpira tudi tako imenovane "minis" - male programčke. Vgrajeni so na primer seznam opravil (to-do list), vreme, strip dneva, kalkulator ... Sprostitvi pa je namenjena sekcija iger, v kateri izbiramo med več kot 100 različnimi igrami.

Goowy ponuja tudi paket za poslovne uporabnike, ki pa je plačljiv. Naročniki dobijo večji prostor za shranjevanje datotek, boljše možnosti za delo z elektronsko pošto in boljšo podporo.

Za uporabnike, ki iščejo primeren napreden WebOS, je Goowy gotovo kandidat, ki mu je treba posvetiti nekaj pozornosti.

Možnosti, ki jih nudi Goowy, so zelo velike

Goowy

Izdeluje: Goowy Media, www.goowy.com.

Cena: Zastonj (osebna različica).

Za: Širok nabor funkcionalnosti.

Proti: Občasne težave pri delu z dokumenti.

G.ho.st

G.ho.st se oglašuje kot navidezni računalnik (virtual computer) in ne kot WebOS. Pravzaprav to na neki način tudi je. Svoje datoteke namreč na G.ho.st prenašamo prek protokola FTP, deluje pa znotraj Windows Explorerja.

Tudi sama izvedba in možnosti so daleč pred vsemi. G.ho.st namreč ponuja uporabniški vmesnik, ki zelo spominja na uporabniške vmesnike "namiznih" operacijskih sistemov, pozabili niso skorajda na noben detajl. Mape so tako organizirane na način, ki ga uporabniki že dobro poznajo, v spodnjem desnem delu so prikazane ura in ikone, s katerimi delamo z različnimi programi.

G.ho.st ponudi vse, kar ponudita prej opisana izdelka, poleg tega v navezi z Zoho omogoča še urejanje pisarniških dokumentov. Wordove in Excelove datoteke tako lahko poljubno prenašamo med računalniki in jih urejamo na G.ho.st.

G.ho.st ponuja praktično vse, kar pričakujemo od WebOS.

G.ho.st

Izdeluje: Ghost, http://g.ho.st.

Cena: Zastonj.

Za: Ponuja zelo veliko, tudi urejanje dokumentov.

Proti: Počasnost.

Izbrali smo tri WebOS, ki po našem mnenju vsak na svoj način določajo smer, v katero se bo ta segment izdelkov razvijal v prihodnje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji