Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor December 2009 | Teme: splet, foto

Spletni foto studio

Ne bomo se pretirano zmotili, če trdimo, da se "vse" seli v splet. Tudi programi, ki so še do nedavna kraljevali na diskih naših računalnikov. Fotografski studii v digitalni obliki (Adobe Photoshop, Corel Paint Shop in drugi) pri tem niso nobena izjema. Njihovih spletnih sorodnikov je namreč "malo morje". In, kar je najlepše, veliko jih je popolnoma brezplačnih.

A pojdimo lepo po vrsti. Z razmahom digitalne tehnologije se je drastično povečalo tudi število fotografij, ki jih naredimo z "novo" opremo. Če smo v času filmov oziroma analogne fotografije vsak mesec naredili (in zatem razvili) nekaj deset fotografij, jih danes naredimo (a ne nujno razvijemo) nekaj sto. Omejitev namreč (skorajda) ni. Računalniki in druga oprema so sorazmerno poceni in dostopni, hkrati tudi dovolj zmogljivi, razvijanje fotografij pa predstavlja zanemarljiv strošek.

A kljub vsem možnostim velikanske množice digitalnih fotografij danes niso deležne tolikšne pozornosti, kot so je bile njihove prednice iz analognih časov. Kar veliko se jih namreč pozabljenih praši v kakšnem zakotnem sektorju diska ali čaka na "lasersko" luč predvajalnika na kakšnem založenem optičnem nosilcu. Ponavadi jih na hitro pogledamo kar na "zaslončku" fotoaparata in nato še ob prenosu v računalnik, kasneje pa se z njimi večinoma ne ukvarjamo preveč (seveda so tudi izjeme). V analognih časih, ko različnih možnosti (pred)ogledov ni bilo, smo seveda komaj čakali, da fotografijo držimo v roki, zato je bilo razvijanje bolj kot ne nuja.

Danes očitno ni več tako. Kar je škoda. Ravno digitalna tehnologija (in s tem fotografija) namreč tudi povprečnemu uporabniku ponujata skoraj neomejene možnosti urejanja in popravljanja teh fotografij. Res je, da za to potrebujemo primerna orodja, nekaj malega znanja in predvsem veliko volje in časa. In res je tudi, da zadnjih dveh v našem drvečem in površnem svetu že skoraj kronično primanjkuje.

A po drugi strani do teh orodij (ki so večinoma že tako izpiljena, da za njihovo uporabo ne potrebujemo preveč podrobnega znanja), danes res ni težko priti. Ponavadi jih dobimo že kar ob nakupu novega digitalnega fotoaparata. Po razumni ceni jih lahko tudi kupimo, so pa tudi brezplačni. Takšne in podobne lahko najdemo tudi v spletu.

Spletno urejanje fotografiji ima celo vrsto prednosti. Prva med njimi je vsekakor cena, saj je kar veliko povsem uporabnih storitev na voljo brezplačno. S takšnimi storitvami tudi nimamo praktično nobenega dela, saj jih ni treba nameščati, niti zanje skrbeti v smislu rednega posodabljanja s popravki. Ni tudi nadgradenj z novejšimi različicami. Samo (bolj ali manj preprosta) raba.

Ja, tudi slabosti so, in vsekakor je tudi njih treba upoštevati. Večinoma imajo manj orodij, ki tudi niso tako napredna, natančna in prilagodljiva kot pri njihovih krajevnih različicah. Občasno in pri nekaterih so lahko tudi težave z odzivnostjo spletne strani, na kateri tečejo. Ne nazadnje moramo vse fotografije najprej pretočiti do spletne storitve, to pa lahko, odvisno od naše povezave, kar traja.

Na tokratnem preizkusu smo si ogledali celo vrsto spletnih storitev, ki se ukvarjajo predvsem z urejanjem fotografij. Res jih je silno veliko, zato smo med njimi izbrali nekaj najbolj priljubljenih in zanimivih, čeprav si velja pogledati tudi druge. Naj jih še nekaj naštejemo: Alilg (www.alilg.com), MyImager (www.myimager.com), OnlineImageEditor (www.onlineimageeditor.info), Online-Image-Editor (www.online-image-editor.com), Pixer (pixer.us), Phixr (www.phixr.com), PikiPimp (www.pikipimp.com), Snipshot (snipshot.com), Splashup (www.splashup.com), Webresizer (www.webresizer.com) in še kakšnega bi našli.

Adobe PhotoShop Express

Spletni Express je ena od različic priljubljenega Photoshopa. Za delo z njim se moramo registrirati (postopek v štirih korakih), a je registracija brezplačna.

Slika1.jpg

Express ponuja preprosto in pregledno delovno okolje, ki pa je tudi nekoliko temačno (črno ozadje) in ne kaže pretirane vneme za prilagajanje.

Delovno okolje je sicer urejeno, nekoliko temačno (črno ozadje) in ne povsem enostavno. Nekaj časa bomo porabili, da se ga navadimo, saj si ga ne moremo prilagoditi. Delovni proces je sestavljen iz štirih korakov, ki si ne sledijo nujno drug za drugim, temveč lahko med njimi prosto prehajamo. Nalaganje fotografij poteka zadovoljivo hitro in tudi sicer nismo zaznali večje neodzivnosti pri delu (tudi s fotografijami večje ločljivosti).

Zgoraj omenjena registracija ima svoje dobre strani, namreč dober "spomin" storitve. Tako si zapomni, katere fotografije smo že naložili (lastna knjižnica in galerija, ki se bohotita na 2 GB prostora, kolikor jih je na voljo vsakemu uporabniku), kar predvsem pohitri nadaljnje delo z njimi (ni potrebno vnovično nalaganje). Orodij je kar nekaj (tako enostavnih kot bolj naprednih) in so tudi pregledno urejena (zbrana v skupine v stolpcu na levi strani zaslona). Med njimi najdemo tudi kakšno "instant" in bolj avtomatizirano, recimo tisto za odstranjevanje rdečih oči in avtomatske popravke. Med bolj uporabnimi možnostmi je tudi možnost dela čez ves zaslon. Preprosto preklapljanje učinkovito poveča (vedno premajhno) delovno površino in odstrani moteče elemente (menuje in orodne vrstice našega brskalnika). Opisi in pomoč so uporabniku prijazni in v pomoč.

Express ni revolucionaren, niti ni spletna kopija Photoshopa, temveč ubira svojo pot. Je zmogljiv, ponuja dodatna orodja, komunikativen (različne možnosti "deljenja" naših izdelkov z drugimi), tudi dosleden in dovolj urejen, z dokaj natančnimi orodji. Morda bi si želeli več prilagajanja uporabniku, še kakšno orodje več in recimo tudi možnost tiskanja neposredno na tiskalnike v našem delovnem okolju.

Adobe PhotoShop Express

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.photoshop.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Zmogljiv in z dodatnimi orodji, komunikativnost, dosleden in urejen uporabniški vmesnik, zna hraniti fotografije neposredno na disk, delo čez ves zaslon.

Proti: Delovno okolje premalo prilagodljivo uporabniku, (pre)malo orodij, ne ponuja možnosti tiskanja.

Aviary

Storitev z nekoliko "letalskim" imenom se ne ukvarja samo z urejanjem fotografij, temveč je skupek med seboj sicer neodvisnih orodij, med katerimi bomo našli tudi tisto za urejanje fotografij. Imenuje se Phoenix.

Aviary pravzaprav ni samo urejevalnik fotografij, temveč skupek cele vrste orodij, med katerimi pa najdemo tudi Phoenix - urejevalnik fotografij.

Za delo z njim se ni treba registrirati, a je registracija kljub temu priporočljiva (predvsem, če želimo uporabljati še druga orodja iz skupine, pa tudi zaradi možnosti hranjenja urejanih fotografij - na žalost samo na spletno stran storitve). Phoenixov uporabniški vmesnik je sicer pregleden in dovolj urejen. Ponudi celo možnost prilagajanja (vklop/izklop posameznih orodjarn) našim potrebam. Omenjene orodjarne lahko poljubno prestavljamo po celotni delovni površini. V njih je kar nekaj orodij, čeprav smo kakšno tudi pogrešali (recimo "crop"). Delati zna tudi s plastmi ("layers"). Na žalost mu je delo čez vso stran tuje, a tokrat tega nismo občutili kot moteče, saj je delovna površina kljub vsemu dovolj velika. Orodja so dovolj intuitivna za delo, tudi priložena dokumentacija (in celo vodiči) so dobrodošli, predvsem pa uporabni.

Na splošno je Phoenix zanimiv, morda ne toliko kot samostojen urejevalnik fotografij, temveč bolj kot del celotne ponudbe Aviarya. Ta je namreč precej impresivna. Pri Phoenixu lahko pohvalimo njegovo prilagodljivost, preglednost in delo z orodji. Tudi komunikativen je, čeprav bi lahko bil še bolj. Želeli bi si še kakšno orodje več (tudi katero od tistih avtomatiziranih), možnost izdelave lastnih knjižnic in seveda hranjenje in tiskanje na krajevni disk oziroma tiskalnik.

Aviary

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: aviary.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Pregleden in prilagodljiv uporabniški vmesnik, delo z orodji, del širše ponudbe Aviarya, komunikativnost.

Proti: (Pre)malo orodij, nezmožnost hranjenja na krajevni disk, ne ponuja možnosti tiskanja, ne zna delati čez ves zaslon, ne ponuja možnosti izdelave lastnih knjižnic, kljub registraciji.

DrPic.com

"Zdravnik" za fotografije je povsem preprosta storitev, kar je vidno že na začetku. Za delo z njim se namreč ni treba registrirati. Nobenih dodatnih korakov torej in kar takoj lahko začnemo urejati.

Delovno okolje DrPica je preprosto, saj vse najdemo na eni strani. Tako je videti nalaganje fotografij s krajevnega diska.

Preprost je tudi njegov uporabniški vmesnik, saj je prav vse, kar nam storitev ponuja, zbrano na prvi (in edini) strani. Razdeljen je pregledno. Vsa orodja in gumbi ter vsi koraki (delovni proces bi lahko opisali s tremi) so namreč dostopni v stolpcu na levi strani zaslona. Delovna površina je dovolj velika, čeprav na delo čez ves zaslon ne zna preklopiti. Spričo preprostosti se med delom vsekakor ne bomo izgubili. Orodjarna je bolj skromna, a osnovna orodja so. So tudi dobro predstavljena, z zgovorno ikono in kratkim opisom, ko se z miško premaknemo na katero izmed njih. Delo z njim je tudi zaradi tega lažje. Fotografije ob nalaganju ne zmanjša, temveč ohrani njeno prvotno velikost, kar je pohvalno. Komunikacija s priljubljenimi spletnimi storitvami mu ne leži, saj se ne zna povezati z nobeno.

"Zdravnik" pritegne s svojo preprostostjo, odsotnostjo registracije in posledično hitrim delom. Ima dovolj preprostih orodij, za kakšna bolj napredna pa se bomo morali obrniti drugam. Želeli bi si izdelavo lastnih knjižnic.

DrPic.com

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.drpic.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Enostaven v vseh pogledih, ne zahteva registracije, možnost hranjenja fotografij.

Proti: Premalo orodij, nekomunikativnost, ne ponuja možnosti tiskanja, ne zna delati čez ves zaslon, ne ponuja možnosti izdelave lastnih knjižnic.

FlauntR

FlauntR nas spusti v svoje okolje šele, ko opravimo registracijo (v nekaj korakih), ki pa je brezplačna. Storitev na prvi pogled obeta veliko. Uporabniški vmesnik je precej sodobnega videza in urejen. Dve vrstici zavihkov (po ena zgoraj in spodaj), dovolj velik prostor za urejanje fotografij na sredini in stolpec z orodji na desni strani so njegovi glavni sestavni deli.

FlauntRjev uporabniški vmesnik je lepo urejen in bogat z možnostmi. Dobro in za uporabnika preprosto je povezan s priljubljenimi spletnimi storitvami.

Glede na opisano bi pričakovali še povsem jasen in tudi preprost delovni proces. A se, vsaj na začetku, izkaže, da ni čisto tako. Možnosti za delo je namreč kar veliko, tako tudi orodij, zato bomo potrebovali nekaj časa, da se na vse skupaj dobro navadimo. Orodja so tematsko urejena, zato vedno (v vsakem koraku delovnega procesa) niso dostopna vsa. Delovni proces namreč ni zaporedje vnaprej določenih korakov, temveč lahko med posameznimi "stopnjami" skačemo. Zgoraj omenjena nejasnost zna voditi tudi v težave. Dokaz nekoliko nejasnega načina dela (vsaj na začetku) je tudi naša "težavica", s katero smo se spopadali, namreč nalaganje fotografij. Izbira in prenos fotografije sta resda povsem trivialna, a kako naloženo fotografijo tudi v praksi uporabiti (torej spraviti v prostor za urejanje)? No, malo brskanja in branja pomoči je pokazalo, da je rešitev na dlani in tudi dovolj preprosta, le nekoliko skrita. Treba je bilo namreč preklopiti na pravi zavihek (tisti z imenom FlauntR) in tam "skrito" fotografijo povleči v prostor za urejanje. FlauntR zna delati tudi čez ves zaslon.

Sodi med storitve, ki uporabniku ponudijo nekoliko več. Bogat je z dodatki in učinki ter z možnostmi izdelave različnih končnih izdelkov. Nekoliko je nepregleden, morda nerodno zasnovan, a komu zna biti takšna ureditev tudi všeč.

flauntR

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.flauntr.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Možnost hranjenja fotografij na krajevni disk, delo čez ves zaslon, bogat z dodatki, komunikativnost.

Proti: Nekoliko nepregleden, ne ponuja možnosti tiskanja.

FotoFlexer

FotoFlexer spada med tiste storitve, ki znajo "delati" tudi čez ves zaslon. Pri tem odpadejo nepotrebni "dodatki" spletnega brskalnika.

"Upogibalec" fotografij ponudi svoja orodja tudi povsem brez registracije. Še več, je tudi brezplačen. Nalaganje fotografij je preprosto, a bi lahko potekalo hitreje. Uporabniški vmesnik je pregleden in lepo "diha" z uporabnikom, saj je skoraj brez motečih elementov. No, eden, ki bolj moti, kljub vsemu je. Namreč oglasna vrstica na vrhu zaslona, saj po nepotrebnem odžira dragoceno delovno površino. Na srečo lahko preklopimo na delo čez ves zaslon (to možnost FotoFlexer na srečo ponuja) in tam je ni.

Orodja so urejena tematsko in zbrana v zavihkih na vrhu zaslona. S klikom izbranega zavihka se vsa, ki so v njem na voljo, predstavijo podrobneje. Nekatera od njih lahko še dodatno prilagajamo. Večinoma jih je dovolj, tudi tistih bolj zapletenih, a lahko bi jih bilo tudi več. Morda celo kakšno bolj "instantno", avtomatsko. Predvsem pri delu s fotografijami visoke ločljivosti je učinek posameznega orodja na fotografijo nekoliko počasen. Komunikacija s priljubljenimi spletnimi storitvami je ena izmed boljših plati storitve. Največji FotoFlexerjevi odliki sta pregleden in jasen uporabniški vmesnik ter možnost dela brez registracije. Delo čez ves zaslon in krajevno shranjevanje prav tako sodita v to kategorijo.

Manj zadovoljni smo bili z odzivnostjo storitve, nezmožnostjo tiskanja krajevno, pa tudi še kakšno orodje več mu ne bi škodovalo.

FotoFlexer

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: fotoflexer.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Pregleden in jasen uporabniški vmesnik, možnost hranjenja fotografij na krajevni disk, komunikativnost, delo čez ves zaslon.

Proti: Odzivnost, ne ponuja možnosti tiskanja, (pre)malo orodij.

Lunapic

Lunapic je še ena tistih storitev, ki že na prvi strani poskušajo povedati vse. Njena uvodna stran je namreč tudi edina in je (vsaj za naš okus) skoraj preveč kičasta. Na njej nas namreč "pozdravijo" animacije, med njimi tudi reklame, ki so vsekakor preveč opazne, saj hitro padejo v oči. Zadeva je toliko bolj moteča, ker so bistvene stvari (orodja in ukazi za delo) precej manjše in posledično (zaradi statičnosti) tudi manj opazne. Za delo se nam ni treba registrirati.

Lunapic je še ena od storitev, ki že na prvi strani poskušajo povedati vse. Za naš okus je sicer nekoliko preveč kičasta.

Če odmislimo moteče elemente, je uporabniški vmesnik dovolj pregleden in zasnovan povsem klasično. Delovna površina je velika in čez večino zaslona. Obdajata ju (pre)majhna menujska in orodna vrstica na vrhu oziroma levi strani zaslona. Delo z orodji je preprosto, na voljo jih je kar nekaj, a bi seveda želeli še kakšno več. Precej uporabni so vodiči (tutorital), ki nas na lahek način seznanijo z njimi. Delovni proces ni zahteven, saj poteka v treh zaporednih korakih (nalaganje fotografij, urejanje in hranjenje). Posebej veliko pozornost Lunapic posveča tudi delu z animacijami, kar je razvidno iz priloženih orodij.

Gre za sicer preprosto, a hitro (brez registracije, odzivna) storitev, ki svoje delo z orodji, ki jih ponuja, opravi zadovoljivo. Ponuja nekaj več in je hkrati komunikativna, čeprav ne spada med tiste bolj "resne" storitve.

LunaPic

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.lunapic.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Hitra, ne zahteva registracije, preprosta in uporabna, dodatne možnosti, možnost hranjenja fotografij na krajevni disk, možnost tiskanja, komunikativnost.

Proti: Kičasta prva stran, ne zna delati čez ves zaslon, (pre)malo orodij, ne ponuja možnosti izdelave lastnih knjižnic.

Picnik

Spletna storitev s pomenljivim ("kulinaričnim") imenom vzbuja apetite tudi s svojim videzom. Na voljo je brezplačno, a nekaj več kot dva dolarja na mesec v našo orodjarno prineseta še dodatna orodja (med drugim tudi možnost dela čez ves zaslon). Na voljo je namreč tudi njegova Premium različica.

Picnik je privlačno oblikovan. Na voljo je sicer brezplačno, a lahko plačamo tudi za dodatna orodja in možnosti.

Picnikov uporabniški vmesnik je lepo oblikovan in sodobnega videza. Sicer je povsem klasične zasnove (orodja v zavihkih in osrednji prostor za urejanje), a s tem ni pravzaprav nič narobe. Je namreč pregleden, uporaben in ima dovolj veliko delovno površino. Sam delovni proces poteka v treh korakih. Zavihki so tematski, namenjeni različnim opravilom (delo s knjižnico, urejanje fotografij, deljenje izdelkov z drugimi uporabniki). S klikom zavihka postanejo vidna še vsa orodja, ki so na voljo v neki temi. Urejanje fotografij je pregledno, enostavno. Z naborom orodij (kot vedno) nismo bili povsem zadovoljni, saj bi jih lahko bilo več. A za osnovno urejanje (in tudi kakšno bolj napredno) bo dovolj. Nekatera od orodij lahko priročno še dodatno prilagodimo (s klikom nanj se prikaže kratek opis njegovega učinka in dodatne možnosti povezane z njim). Učinek na fotografiji je viden takoj.

Picnik je družaben, saj se zna povezati z lepim številom priljubljenih spletnih storitev. Ima dober spomin, saj si zapomni pet fotografij, z vsemi spremembami, opravljenimi na njih. Zadeva je uporabna za "skoke v preteklost", ko lahko tudi že shranjeno fotografijo vrnemo v eno od prejšnjih stanj. Vsekakor precej uporabna, dovolj hitra in "zmogljiva" storitev, ki bo ustrezala marsikateremu uporabniku.

Picnik

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.picnik.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Pregleden in všečen uporabniški vmesnik, možnost tiskanja, možnost hranjenja fotografij na krajevni disk, komunikativnost.

Proti: (Pre)malo orodij, kar nekaj uporabnih je dostopnih samo proti plačilu.

Picture2Life

Brezplačen "buditelj" fotografij omogoča dve vrsti dostopa. Z njim lahko delamo kot "gostje", ko se ni treba registrirati, a s tem odpadejo nekateri bombončki kot sledenje spremembam, izdelava knjižnice in podobni. Druga možnost je registracija. Nalaganja fotografij ne opravi preveč hitro, včasih je postopek celo preveč dolgotrajen (opazno pri obeh načinih dostopa). Uporabniški vmesnik je zapolnjen, a dovolj pregleden in informativen.

Delovni proces v Picture2Life je sestavljen iz šestih korakov. Na fotografiji je "domača stran" prijavljenega uporabnika, od koder lahko dosežemo vsakega od omenjenih korakov.

Njegova orodja, učinki in razni dodatki so zbrani po skupinah. Pohvalno je, da so tista bolj pogosto uporabljana zbrana celo v lastni orodni vrstici, saj to delo le še pohitri. Za osnovno urejanje jih imamo dovolj, a kot vedno bi jih lahko bilo še več. Nekatera se posvečajo celo animacijam in izdelavi kolažev, kar je dobrodošlo. Zanimiva, včasih poučna (vidimo lahko, kaj vse je mogoče narediti) je tudi možnost spremljanja izdelkov drugih (registriranih) uporabnikov in možnost komunikacije z njimi. Večinoma je to preprosta izmenjava sporočil v obliki komentarjev.

Picture2Life ima dober spomin in dobro beleži spremembe. Bolj se sicer osredotoča na različne učinke, čeprav ima tudi osnovna orodja. Pogrešali smo jih več (tako osnovnih kot naprednih), delo čez ves zaslon in tiskanje na krajevne tiskalnike.

Picture2Life

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.picture2life.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Pregleden in informativen uporabniški vmesnik, možnost hranjenja fotografij na krajevni disk, komunikativnost.

Proti: Ne zna delati čez ves zaslon, ne ponuja možnosti tiskanja.

Pixenate

Preprosta in brezplačna storitev Pixenate ne zahteva nobene registracije, vse, kar ponuja, pa je zbrano na prvi strani.

Storitev je brezplačna in hkrati ne zahteva niti registracije, kar pomeni, da "odpadejo" tudi morebitne dodatne "storitve", ki so običajno na voljo registriranim uporabnikom (knjižnice, sledenje spremembam). Tudi pretirano komunikativna ni, saj se zna povezati samo s spletno storitvijo Facebook. A na drugi strani lahko izpostavimo njeno preprostost in preglednost. Je namreč ena tistih storitev, ki že na svoji prvi (in edini) strani ponuja prav vse. Uporabniški vmesnik je tako sestavljen in stolpca z ukazi, orodji in učinki, ter delovne površine. Pregleden in urejen je videti. Delovni proces poteka preprosto in intuitivno, v treh zaporednih korakih. Prvi je seveda nalaganje fotografij in poteka hitro, brez zapletov. Na žalost storitev samodejno zmanjša prvotno velikost fotografije. Urejanje s priloženimi orodji je drug korak. Na voljo jih je bolj malo, in to predvsem tistih bolj enostavnih. Med njimi najdemo tudi orodje za odstranjevanje rdečih oči in celo beljenje zob. A nista se izkazali, saj sta predvsem premalo natančni.

Pixenate je tako predvsem preprosta storitev, ki omogoča res enostavno urejanje na hiter način. Manjka ji natančnosti, orodij in komunikativnost.

Pixenate

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.pixenate.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Hitra, ne zahteva registracije, preprost in pregleden uporabniški vmesnik, možnost hranjenja fotografij na krajevni disk.

Proti: Premalo natančna, premalo orodij, ne zna delati čez ves zaslon, ne ponuja možnosti tiskanja, ne ponuja možnosti izdelave lastnih knjižnic, nekomunikativnost.

Pixlr

Kakršno ime, takšna storitev, bi lahko rekli na primeru Pixlrja. Kratek, jedrnat in predvsem preprost. Je brezplačen in se nam za delo z njim ni treba registrirati.

Takole je videti začetna stran Pixlrja. Lepo zasnovana in z vsemi možnostmi, ki jih ponuja.

Na domači strani ponuja tri stvari: povsem "resen" urejevalnik fotografij z možnostjo podrobnejšega urejanja, nekoliko hitrejši, bolj "instantni" urejevalnik, ki je namenjen res hitrim popravkom, in dodatek (plugin), ki omogoča združitev njegovih funkcij z okenskim okoljem (delo z desnim klikom) oziroma brskalnikom Mozilla Firefox. Njegov vmesnik je pregleden, dvobarven (črno-bel), a lepo zasnovan in deloma prilagodljiv. Možno je namreč vklopiti/izklopiti njegove orodjarne. Podpira delo s plastmi (layers). Delovni proces je intuitiven in z njim ne bo večjih težav. Ima kar nekaj orodij, ki jih lahko (vsaj nekatera) še podrobneje nastavljamo. A orodij ni nikoli preveč, zato bi si želeli še kakšno. Pixlr je uporaben predvsem kot hiter urejevalec, ki svoje osnovno poslanstvo opravi hitro, preprosto in dobro.

Med večjimi omejitvami velja izpostaviti predvsem njegovo nekomunikativnost, saj ne omogoča povezave s katero od bolj priljubljenih spletnih storitev. Tudi nalaganje fotografij je možno samo z dveh mest.

Pixlr

Kaj: Spletna storitev za urejanje fotografij.

Izdeluje: www.pixenate.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Enostavna raba, pregleden uporabniški vmesnik, možnost hranjenja fotografij na krajevni disk, možnost tiskanja fotografij.

Proti: (Pre)malo orodij, ne zna delati čez ves zaslon, ne ponuja možnosti izdelave lastnih knjižnic, nekomunikativnost.

Kaj torej izbrati?

Ponudba je torej res pestra in (tudi ob upoštevanju naših želja, pričakovanj in potreb) zna biti izbira nekoliko težavna. Preizkušene storitve so si v svoji osnovi resda precej podobne, a je določene smernice za lažjo izbiro vsekakor možno izpostaviti. Uporabniki, ki želijo hitro (brez registracije) in enostavno urediti svoje fotografije in pri tem ne potrebujejo dodatnih možnosti za delo (lastne knjižnice, sledenje spremembam, naprednejših orodij in podobno), se lahko nekoliko podrobneje posvetijo storitvama kot Pixlr in DrPic). Tisti bolj zahtevni bodo verjetno posegli po nekoliko bolj resnih, kot so, denimo, Adobe Photoshop Express, Picnik in tudi FotoFlexer.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji