Objavljeno: 26.3.2008 13:40 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor Marec 2008

Spletne kamere in ločljivost HD

Tudi spletne kamere niso več, kar so bile, in to mislimo čisto dobronamerno. Vsaj pri Logitechu se držijo tega načela. Nekoliko zahtevnejšim kupcem namreč ponujajo več profesionalnih modelov, izmed katerih smo preizkusili enega za prenosnike in drugega za namizne računalnike. Oba se na papirju hvalita na primer z vgrajeno optiko Carl Zeiss in podporo ločljivosti HD.

Sodelovanje z Zeissom Logitechu omogoča vgrajevanje steklenih leč tega priznanega podjetja v spletne kamere in mu tako prinaša določeno prednost pred konkurenti. Posledica je bolj kakovostno zajemanje tipala z dvomilijonsko ločljivostjo, ki v tem trenutku ločuje dražje spletne kamere od cenejših. Dopolnjuje ga priložena programska oprema (RightLight), ki zagotavlja primerno osvetljenost tudi v malce slabših svetlobnih razmerah, denimo ob mraku, ko drugi taki izdelki praviloma odpovejo. Zajemanje pri nastavljeni najvišji ločljivosti (960 ×720 pik) se je odlično obneslo, pohvaliti pa moramo tudi vgrajeni mikrofon, zaradi katerega ne potrebujemo dodatne opreme.

No, z visoko ločljivim pogovorom prek spleta kljub vsemu ne bo nič. Logitechovi kameri se sicer povezujeta z vsemi programi za neposredno sporočanje, dogovor s Skypom pa pravi, da bo najbolje poizkusiti s tem programom. Tako smo naredili tudi mi. No, Skype (podobno kot drugi) kot najvišjo omogoča "zgolj" ločljivost VGA (640 × 480 pik) s 30 sličicami na sekundo, tako da od ločljivosti HD ne ostane prav veliko.

No, ločljivost VGA prek spleta je še vedno dobra in vse prej kot standard med spletnimi kamerami. Slika je bila jasna, brez napak in tudi govor ni pretirano zaostajal, vendar je trajalo nekaj sekund, da se je video sploh začel predvajati. V slabših svetlobnih razmerah se je kakovost ustrezno zmanjšala, vendar ne toliko kot pri uporabi z MSN Messengerjem, saj je bila z njim celozaslonska slika precej slabša. Ker prenos take ločljivosti zahteva precej procesorske moči, je za normalno delovanje ob širokopasovni internetni povezavi potreben tudi dvojedrni procesor.

Ni pa se najbolje izkazala možnost samodejnega sledenja obraza. Kombinacija strojne in programske opreme sicer omogoča sledenje tako v vodoravni kot navpični smeri, vendar ob premikanju izvaja vrsto popravkov, kar se pozna v sunkoviti sliki. Bolje je, če si položaj kamere nastavimo ročno ali ob pomoči odličnega uporabniškega vmesnika. Z njim si lahko preprosto nastavimo tudi jakost zvočnikov in vgrajenega mikrofona, se poigramo z video učinki ali zgolj spreminjamo ločljivost slik.

Tudi oblikovanje velja izpostaviti. Tu se spletni kameri za spremembo namreč precej razlikujeta, saj merita vsaka na svojo skupino kupcev. Model, namenjen prenosnikom, je v skladu s ceno sicer lepo oblikovan, vendar ga ni mogoče čvrsto pritrditi na rob zaslona. Ker je na vrhu sprožilec za fotografiranje, ob pritisku nanj premaknemo vso kamero. Morebiti je prav zato priloženo stojalo, ki žal ni dovolj stabilno. Drugače je s kamero za namiznike. Ta je prav tako všečno oblikovana, a veliko bolje stoji na mizi. S priloženo paličico jo sicer lahko povišamo, vendar je ne moremo kar tako prevrniti, saj je težišče v spodnjem delu.

Z nakupom v obeh primerih pridobimo kakovostno spletno kamero, ki pa jo mora imeti tudi naš sogovornik, če želimo izkoristiti prenos videa v večji ločljivosti. V nasprotnem primeru jo lahko še vedno izkoristimo na delovnem mestu za fotografiranje sodelavcev v trenutkih pomanjkanja ustvarjalnosti ali pa za snemanje domačih pri nedeljskem kosilu. Če ravno nimate digitalnega fotoaparata ...

Logitech QuickCam Sphere AF in Logitech QuickCam Pro for Notebooks

Kaj: Spletni kameri.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 101,10 EUR, model za prenosnike 128,3 EUR.

Za: Kakovost videa in fotografij, uporabniški vmesnik.

Proti: Zapoznelo samodejno sledenje, visoka cena.

Skype (podobno kot drugi tovrstni programi) kot najvišjo omogoča "zgolj" ločljivost VGA (640 × 480 pik) s 30 sličicami na sekundo, tako da od ločljivosti HD ne ostane prav veliko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji