Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: David Vidmar | Monitor November 2008

Spletne galerije malo drugače

Spletnih galerij, brezplačnih in plačljivih, je na voljo nepregledna množica. Če pa si za kakšno posebno priložnost želite malce lepše, zanimivejše, bolj dinamične predstavitve fotografij, vam ponujamo pregled nekaj brezplačnih rešitev.

Načinov in oblik dinamičnih, interaktivnih, pa tudi 3D je silno veliko. Nekatere so plačljive, večina je brezplačnih. Razlikujejo se tudi po kakovosti in predvsem po enostavnosti rabe.

V našem pregledu smo se osredotočili na galerije v obliki aplikacij Adobe Flash. Te vrste galerije za delovanje praviloma potrebujejo datoteko XML, v kateri specificiramo osnovne nastavitve, kot so naslovi, velikosti slik, barve ozadja in seveda podatki o slikah, ki jih želimo prikazati. Za uporabo opisanih programčkov in prikaz slik na lastnem računalniku ni posebnih zahtev, razen brskalnika in nameščenega vtičnika Adobe Flash. Če pa boste želeli slike pokazati širnemu svetu, boste potrebovali dostop do prostora v spletnem strežniku, pa naj bo to strežnik Windows ali Linux, kamor boste gradnik, nastavitveno datoteko in tudi slike naložili.

Uporaba takšnih galerij je v primerjavi s klasičnimi spletnimi galerijami nekoliko bolj zahtevna. Navodila za uporabo so pri večini galerij na voljo na njihovih domačih straneh in so dovolj natančna, da jim lahko sledi tudi manj izkušen računalniški navdušenec. Nekatere galerije znajo prikazovati tudi slike z znanih spletišč za hrambo slik, kot so na primer Flickr, Picasa Web Albums ali SmugMug. To uporabo nekoliko poenostavi, saj slik ni treba nalagati v strežnik, če so že naložene v omenjene spletne galerije.

SimpleViewer

SimpleViewer

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: Airtight, www.airtightinteractive.com/simpleviewer/.
Cena: Brezplačno.
Za: Elegantna oblika, veliko možnosti.
Proti: Zelo razširjena raba.

SimpleViewer je verjetno najbolj razširjen Adobe Flash programček za prikaz slik. In to ne brez razloga. Elegantna oblika, enostavne, a hkrati obsežne nastavitve omogočajo izdelavo ličnih galerij. Uporaba je nadvse enostavna, zato ni bojazni, da bi se manj vešči ogledovalci slik med slikami izgubili. Možno je določiti število majhnih sličic, ki so prikazane, poleg njih pa je ena izmed njih prikazana večje. Najbolj uporaben je pri manjšem številu slik, pri večjih galerijah pa postane listanje po straneh nepregledno.

Avtorji so pripravili navodila, kako izdelati nastavitve ročno, na voljo je tudi poseben program za izdelavo nastavitvene datoteke, lahko pa izdelavo integriramo v programe za prikaz slik, kot sta Googlova Picasa ali pa Adobe Lightroom; to rabo zelo približa tudi manj izkušenim uporabnikom.

Edina "pomanjkljivost", ki jo lahko pripišemo galeriji, je velika razširjenost. Če se bosta odločili za uporabo, ne boste prav inovativni.

AutoViewer

AutoViewer

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: Airtight, www.airtightinteractive.com/simpleviewer/.
Cena: Brezplačno.
Za: Elegantna oblika, primerno za prikaz zgodb.
Proti: Zelo razširjena raba.

Avtorji prej opisane galerije AutoViewer ponujajo več podobnih galerij, od katerih je zelo zanimiva še AutoViewer, ki je najprimernejša, ko želimo s slikami pripovedovati zgodbo, saj je slike mogoče gledati samo v poprej določenem vrstnem redu, med slikami pa prehajamo z jasnimi gumbi v obliki puščic. Na slike lahko enostavno prilepimo tudi opis ali kratko besedilo.

Za uporabo velja vse, kar smo zapisali za SimpleViewer. Tudi za AutoViewer so na voljo programčki za izdelavo ali pa lahko v izdelavo galerij integriramo Picaso, Lightroom in druge programe.

Če sta vas SimpleViewer in AutoViewer očarala, potem si na domači strani Airtight vsekakor oglejte še demonstracije galerije TiltViewer in PostcardViewer.

Dodatek za Firefox - Cooliris

Cooliris

Kaj: Dodatek za Firefox, Internet Explorer in Safari.
Izdeluje: Cooliris, www.cooliris.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Atraktiven videz, deluje na obstoječih galerijah.
Proti: Potrebna namestitev v računalniku.

Vmesna pot med "klasičnimi" spletnimi galerijami in interaktivnimi, animiranimi in dinamičnimi galerijami Flash je dodatek za "velike" brskalnike z imenom Cooliris (še pred kratkim se je imenoval PicLens).

Deluje tako, da na podprtih straneh s slikami doda gumbek v obliki puščice, klik tega gumba pa odpre celozaslonski prikaz slik, kot bi bile prikazane na neskončnem zidu. Prehodi med slikami so gladko animirani, slike pa lahko prikažemo tudi čez ves zaslon. Pogled na slike je res spektakularen, a hkrati je pregledovanje tudi praktično in udobno.

Med podprtimi galerijami je seveda obvezen Flickr, tu pa so še Picasa, Smugmug in družabna spletišča Facebook, mySpace in druga, celo YouTube. Avtorji tudi zelo natančno opisujejo, kako moram spremeniti morebitne lastne spletne strani, da jih bo Cooliris samodejno prepoznal in prikazal slike na njih atraktivno.

Polaroid Gallery

Polaroid Gallery

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: Christopher Einarsrud, www.no3dfx.com/polaroid.
Cena: Brezplačno.
Za: Domač občutek pri brskanju, interaktivnost.
Proti: Manj vešči uporabniki se pri ogledovanju lahko zmedejo.

Polaroid Gallery je namenjena tistim, ki pogrešajo dobre stare fotografije, ki jih lahko primemo v roke ali razmečemo po mizi. Slike so prikazane v obliki fotografij tipa Polaroid, torej z belim robom, ki je na spodnji sliki odebeljen, in razmetane po leseni podlagi. Med slikami lahko dobesedno brskamo, lahko jih prestavljamo po mizi, dvojni klik pa sliko povečamo na skoraj ves zaslon. Za nastavitve lahko uporabimo datoteko XML, v kateri navedemo poti do slik, ali pa uporabimo vir RSS s spletišča Flickr.

Priporočeno število slik v galeriji je podobno kot pri prej opisani galeriji SimpleViewer, v številki okrog 50 fotografij. Čeprav se zdi, da je brskanje med fotografijami intuitivno, se po naših izkušnjah pri manj veščih uporabnikih lahko hitro zaplete. Nekatere slike so pomanjšane lahko nekoliko nazobčane, to bo zbodlo v oči bolj zahtevne fotografe.

Photo Stack

Photo Stack

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: Veliko avtorjev.
Cena: Brezplačno.
Za: Enostavnost, hitrost delovanja.
Proti: Slike lahko pregledujemo samo po poprej predpisanem vrstnem redu.

Photo Stack je od vseh opisanih galerij najpreprosteje uporabljati in ponuja ogled slik tako, kot si ogledujemo fotografije, ki jih držimo v roki - prikazuje kupček, pri katerem vidimo samo prvo sliko, s klikom pa sliko prestavimo "na dno" in prikaže se naslednja slika.

Za izdelovanje galerij lahko Photo Stack integriramo v pregledovalnik slik Picasa. Največja pomanjkljivost je ta, da ni prave in uporabne domače strani, od koder bi program Flash prenesli, temveč se v spletu najde več različnih, a podobnih kopij. Eno izmed njih je opisana na spletni strani www.paulvanroekel.nl/picasa/photostackdemo/.

Flash Page Flip

Flash Page Flip

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: Design Positive, www.flashpageflip.com.
Cena: Brezplačna različica, na voljo tudi zmogljivejše, a plačljive.
Za: Dobra zamisel.
Proti: Nekoliko težavnejša raba.

Flash Page Flip je še ena izmed galerij, ki posnema pregledovanje fotografij, kot ga poznamo iz "resničnega" sveta. Flash Page Flip prikaže slike v navidezni knjigi, po kateri lahko listamo. Izdelovalec ponuja več različic, ki se razlikujejo po številu možnih prilagoditev in drugim možnostih, najenostavnejša je na voljo brezplačno. Tudi izdelovanje galerij Flash Page Flip je mogoče integrirati v Picaso.

Čeprav se zdi zamisel listanja po fotografijah na prvi pogled na mestu, smo bili nad izvedbo, kot jo ponuja Flash Page Flip, kar razočarani. Treba je biti zelo pazljiv pri velikosti izvirnih slik in čeprav je listanje atraktivno, je takšna galerije vse prej kot pregledna.

Monoslideshow

Monoslideshow

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: Monokai, www.monoslideshow.com.
Cena: 19,95 USD.
Za: Zelo veliko možnosti za prilagoditve, profesionalen izdelek.
Proti: Dražji od konkurence.

Monoslideshow je profesionalen izdelek, ki ponuja uporabniku popoln nadzor nad galerijo. Za simbolično ceno 20 zelencev dobimo tudi natančna navodila in dostop do foruma s kopico uporabnikov, ki so pripravljeni pomagati.

Videz galerije je res nekoliko manj atraktiven kot pri konkurentih, a še vedno privlačen. Na voljo so tudi orodja, ki pomagajo z nastavitvami, recimo vtičnik za Adobe Lightroom.

dfGallery

dfGallery

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: dezinerfolio, www.dezinerfolio.com/2007/06/07/dfgallery.
Cena: Brezplačno.
Za: Prilagodljivost
Proti: Zahteva PHP.

dfGallery, kljub temu da gre za galerijo Flash, zelo spominja na klasične galerije. Omogoča veliko prilagoditev in velja za zelo močno in uporabno rešitev. Zelo praktično je, da se njena oblika samodejno prilagaja velikosti zaslona, tako da lahko ogledovalci z večjimi ločljivostmi vidijo več slik kot tisti z nižjimi ločljivostmi.

Tudi dfGallery je zelo profesionalen izdelek, ki ni tako atraktiven kot nekatere druge opisane galerije, a je to v nekaterih primerih uporabe celo zaželeno. Podpira slike, ki jih v strežnik naložimo sami, povezati pa se zna s spletišči Flickr, Picasa, Fotki in Photobucket. O priljubljenosti priča tudi to, da je po objavi spletne galerije v spletnem dnevniku avtorja več kot 1200 komentarjev.

Na žalost pa ima dfGallery zahtevo, da teče v strežniku, kjer deluje PHP. To je lahko za domačo rabo ali rabo v strežnikih brez PHP velika ovira.

FotoViewr

FotoViewr

Kaj: Brezplačna galerija Flash.
Izdeluje: FotoViewr, www.fotoviewr.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Ne potrebujemo lastnega prostora v spletnem strežniku.
Proti: Slaba kakovost prikazanih slik, nezanesljivo delovanje.

FotoViewr se od drugih predstavljenih galerij razlikuje predvsem po tem, da za njegovo rabo ne potrebujemo prostora v spletnem strežniku, temveč lahko galerije samo z nekaj vrsticami kode vključimo na poljubnost spletno stran. FotoViwer zmore prikazati slike na šest atraktivnih 3D načinov. Slike so lahko shranjene na Flickr ali SmugMug.

Na žalost so zaradi omejitev tehnologije pridobivanja slik iz albumov na foto spletiščih povečane slike precej slabe kakovosti (preizkušali smo albume na Flickr). Pri uporabi pa smo naleteli tudi na težavo, ko nam slik z nekaterih računov Flickr enostavno ni uspelo prikazati. FotoViewer je uradno še v beta različici, zato lahko v prihodnosti pričakujemo izboljšano delovanje in zanesljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji