Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2014 | Teme: HDMI

Splet po TV

Apple se je izziva, kako brez težav poslati vsebino s telefona televizorju, lotil že v začetku svojih mobilnih iNaprav. Apple TV in Airplay sta tako z nami že kar nekaj časa, Googlova rešitev pa ga je terjala nekaj več.

Chromecast je naprava, ki bi ji težko našli ustreznik med izdelki drugih večjih podjetij. Gre za večjemu ključu USB podoben kos opreme, ki ga na televizor priklopimo prek vhoda HDMI. Ključek HDMI, torej. Takoj je treba omeniti, da ima na ohišju tudi vhod mikro USB, ki je namenjen napajanju. Električno energijo lahko Chromecast dobi prek samega vhoda HDMI, če to televizor seveda podpira.

Video vsebine je na Chromecast mogoče pošiljati iz okenskega računalnika, Maca in mobilnih naprav iOS ter Android. Ko Chromecast priklopimo na televizor, na izbrani napravi namestimo ustrezno aplikacijo, ki se bo našla z izdelkom. Naslednji korak zahteva, da mu določimo brezžično omrežje, v katero bosta povezana tako Chromecast kot naprava, ki bo nanj pošiljala vsebino, in zabava se lahko začne. Google se je z namestitvijo resnično potrudil, saj so navodila na zaslonu zapisana logično in je celoten postopek tako preprost, da z njim ne bodo imeli težav niti manj vešči uporabniki.

Google se je pošiljanja vsebin lotil nekoliko drugače kot konkurenca, saj Chromecastu slike ne pošiljamo s telefona tako kot pri Applovem Airplayu, pri katerem se slika s telefona zrcali na televizor. V Chromecastu namreč teče instanca brskalnika Chrome, ki vsebine vleče neposredno iz spleta, mi mu s telefonom ali računalnikom povemo le, katero vsebino naj kaže. Zaenkrat je podprtih le nekaj aplikacij, a ne manjkajo najpomembnejše. Začne se seveda z Youtubom in enostavnost, s katero na televizorju zagledamo posnetek, ki bi ga drugače gledali na mobilnem telefonu, je osupljiva. To storimo tako, da v aplikaciji na telefonu pritisnemo poseben gumb, ki se samodejno prikaže takrat, ko telefon v omrežju zazna Chromecast.

Kot rečeno, je moč na televizorju predvajati tudi neposredno vsebino brskalnika Chrome – iz njega je mogoče »poslati« katerikoli odprt zavihek. To pomeni, da lahko na televizorju brez težav spremljamo razne spletne prenose, ki jih je bilo na TV sprejemnik do zdaj teže spraviti. Brez težav lahko tudi spremljamo tekme, koncerte in druge prireditve, ki jih domače televizije ne prenašajo. Seveda lahko na televizor vržemo tudi zavihek, v katerem je odprta predstavitev ali pa galerija fotografij. Možnosti je zares veliko.

V tej številki revije smo popisali tudi, kako v Sloveniji doseči filmsko knjižnico Netflix (glej rubriko Nasveti), ki jo Chromecast prav tako podpira. Tudi tu ne gre za pošiljanje slike s telefona, temveč Chromecast sam na TV sprejemniku predvaja film ali nadaljevanko, ki smo jo izbrali s telefonom. To pomeni, da lahko medtem na mobilni napravi brskamo po spletu ali visimo na Twitterju, Netflixova aplikacija na telefonu pa se med gledanjem prek Chromecasta spremeni v daljinski upravljalnik, s katerim uravnavamo glasnost in skačemo po časovni premici filma.

Seveda je mogoče na televizor prek Chromecasta spraviti tudi svojo knjižnico filmov, nadaljevank in slik. To najlaže dosežemo s storitvijo Plex, ki v računalnik s filmi namesti strežnik, ta pa nato omogoča pošiljanje vsebin Chromecastu. Povedati je treba, da je zaenkrat funkcionalnost pošiljanja Chromecastu pri Plexu plačljiva, a so že obljubili, da bo kmalu na voljo tudi brezplačnim uporabnikom Plexa.

Največja slabost Chromecasta je v resnici le temperatura, saj se med rabo močno segreje. Kako bo to na napravo vplivalo dolgoročno, je težko reči, a spletno branje opisov in odzivov kupcev, ki Chrome uporabljajo dlje od nas, ne kaže pretiranih težav. Chromecast v ZDA stane 35 dolarjev, to je glede na to, kaj vse dobimo, zelo malo. Pri nas ga neposredno ni mogoče dobiti, a je na eBayu v Evropi veliko preprodajalcev, ki vam ga bodo s poštnino vred prodali za okoli 50 evrov. Tudi ta cena ni pretirana, saj boste spletne video vsebine gledali s povsem drugačnimi očmi. Lahkost uporabe je nedvomno največja odlika Chromecasta in lepo je videti, da lahko Google sam dostavi strojno opremo, ki deluje tako dobro.

Google Chromecast

Ključek HDMI

Cena: 35 dolarjev v ZDA. Na eBayu okoli 50 EUR.

✓    Preprost za uporabo.

✗    Med delovanjem se segreje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji