Objavljeno: 28.5.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2019

Sony Xperia L3

Nad Sonyjevimi cenejšimi telefoni v zadnjih letih nismo bili pretirano navdušeni. Glavni problem je zmogljivejša konkurenca nekaterih manj razširjenih znamk, denimo Xiaomi, kjer enostavno dobimo več za isti (ali podoben) denar. Sony se je sicer lahko vedno pohvalili s kakovostjo izdelave, a so ga tudi tu nekateri konkurenti začeli prehitevati (denimo Nokia).

Model L2 se tako umika, namesto njega pa prihaja L3. Glavna in najočitnejša novost je malenkost večji zaslon, namesto 5,5 palca meri 5,7, hkrati se je nekoliko zmanjšalo celo ohišje. Tako ima telefon manjše robove kot njegov predhodnik, vseeno pa gre za telefon nižjega razreda, kar pomeni, da sta zgornji in spodnji rob kar zajetna. Nekoliko je lažji od predhodnika, deluje pa tudi bolj plastično. Ohišje je bolj zaobljeno in lepše stoji v roki, a je tudi izgubilo nekaj prepoznavnosti modela L2.

Strojna zasnova ostaja podobna kot prej. Še vedno se držijo štirijedrnega procesorja, 3 GB pomnilnika in pogona, velikega 32 GB. Procesor je Mediatekov model, ki je v primerjavi z lani sicer malenkost hitrejši in nad povprečjem v tem cenovnem razredu, a še vedno občutno zaostaja za osemjedrnimi konkurenti Xiaomija, Huaweija in Honorja, ki so na voljo za podoben denar.

Nameščen je Android 8.1, pri tem je v uporabi Sonyjeva prevleka, ki pa ni pretežka in ostaja dovolj podobna klasičnemu Androidu. Spotaknili smo se ob dejstvo, da gre za prejšnjo generacijo Sonyjevega vmesnika, kjer jo aplikacije zložene na ločene strani, namesto v en neskončni seznam (kot pri zmogljivejših Xperia 10 in 10 Plus).

Zaslon je soliden, v primerjavi s predhodnikom so malenkost dvignili ločljivost, s 1280 × 720 na 1440 × 720. Ponuja dovolj žive barve, na trenutke bi si mogoče želeli močnejšo osvetlitev. Fotoaparat ima ločljivost 13 milijonov pik, zraven je dodatni objektiv, ki skrbi za zamegljeno ozadje pri načinu Bokeh. Kakovost fotografij je povprečna, zmotila nas je počasnost njihovega shranjevanja oziroma obdelave v omenjenem načinu za zamegljeno ozadje.

V vakumu bi bila nova Xperia L3 povsem soliden telefon, a na žalost preveč zaostaja za kitajsko konkurenco. V višjih cenovnih razredih se Sony lažje zanaša na svoj ugled in zanimivo oblikovanje, tu pa smo dobili občutek, da gre za telefon, ki ga pač morajo imeti v ponudbi.

Sony Xperia L3

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7,5

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 230 EUR

Za: Cena.

Proti: Starejša generacija Sonyjevega vmesnika, premalo ponujenega v primerjavi s konkurenco.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji