Objavljeno: 26.5.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2020

Sony RX100 Mark VI

Sonyjeva serija aparatov RX100 meri na zahtevne fotografe, ki potrebujejo kakovostni, fleksibilni aparat, ki gre tudi v malo večji žep. Pri tem je zanimivo, da je na voljo cela paleta generacij – v nekaterih trgovinah še vedno najdemo originalni model iz leta 2012, njegova cena je slabih 300 evrov. Naprodaj so vse vmesne številke, do vključno s tokrat preizkušenim modelom Mark 6. Aparati v tej seriji sicer niso povsem neposredna nadgradnja eden za drugega, saj so opremljeni tudi z različnimi objektivi, predvsem kar se tiče razponov goriščnic in zaslonk.

Omenjeni model je bil predstavljen že pred časom, a so novosti v svetu fotografije vse počasnejše. Ohišje ostaja kompaktno in žepno, gre za zelo kakovostno kovinsko ohišje. Ponuja solidne možnosti nadzora, čeprav se pozna omejen prostor, ki bi bil na voljo za večje število funkcijskih tipk in kolesc, na voljo so štiri tipke, ki jim lahko prilagodimo namen. Za hiter nadzor je zelo koristen obroč, postavljen okoli objektiva, ki mu lahko nastavimo namembnost glede na uporabljen program.

Kakovost fotografij je odlična, šuma je še za občutek manj kot prej. Fotografije so odlične tudi pri nekoliko višjih občutljivostih.

Prvič so v to serijo dodali na dotik občutljiv zaslon, ki se solidno obnese. Pri menijih lahko preklopimo na večje kvadrate, ki so bolj prijazni za upravljanje s konicami prstov. Menijev je sicer veliko, a je to zaradi številnih funkcij in možnosti. Zelo koristen je zavihek My Menu, kjer sami dodamo najpogosteje uporabljene nastavitve. Zaslon se sicer zavihti za 180 stopinj navzgor (uporabno za avtoportrete) in do 90 stopinj navzdol. V zgornjem levem vogalu je tudi majhno elektronsko iskalo, ki se sicer pospravi v ohišje aparata, ob njem pa je tudi majhna bliskavica, ki se prav tako iztegne iz ohišja. Akumulator polnimo v ohišju (prek vmesnika MicroUSB), ob njem ne dobimo samostojnega napajalnika za baterijo.

Novost v tej seriji je razširjen razpon goriščnic. Te gredo od 24 pa do 200 milimetrov (seveda izraženo v klasičnem formatu 35 mm). V praksi je to odličen razpon, s katerim je aparat uporaben v širokem spektru nalog, tudi pri popotniški fotografiji. Pri širokem kotu lahko pohvalimo sorazmerno dobro zaslonko F2,8, ta proti koncu zniža na F4,5. Vgrajena je tudi optična stabilizacija slike. Predhodnik, torej model Mark V, je imel objektiv z goriščnicami od 24 do 70 mm, a s svetlejšo zaslonko (od F1,8 do F2,8). V primerjavi s predhodniki je izboljšana tudi hitrost ostrenja – ta je med najboljšimi med kompaktnimi aparati, zelo dobro se odreže pri sledenju objektu.

Pri vseh modelih te serije je v uporabi tipalo, ki po diagonali meri 1 palec, ponuja pa ločljivost 20 milijonov pik – seveda ne gre za enako tipalo, saj so tipala pri Sonyju vmes tudi izpopolnjevali. Kakovost fotografij je odlična, šuma je še za občutek manj kot prej, fotografije so odlične tudi pri nekoliko višjih občutljivostih, denimo ISO 1600. Dinamični razpon je zelo dober, enako velja za barve. Aparat seveda podpira format RAW, a so že fotografije JPG odlične.

RX100 Mark VI je odličen fotoaparat, ki se od svojih predhodnikov loči predvsem z večjim razponom goriščnic. S tem je zanimiv za širši krog uporabnikov, slabost pa so slabše zaslonke, kar nas v nekaterih primerih sili v višje občutljivosti in s tem več šuma. A vseeno gre za zelo dober žepni aparat s kopico funkcij in možnosti ter z res hitrim samodejnim ostrenjem. Edina večja hiba aparata je njegova visoka cena, saj velja slabih tisoč evrov.

Sony RX100 Mark VI

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–200 (ekvivalent 35 mm); svetlobna jakost 2,8–4,5; ostrenje 8 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 11 m; ISO: samodejno ali ročno (125–12.800, programsko 80–25.600).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 960 EUR

Za: Razpon objektiva, kakovost fotografij in videa, hitrost ostrenja, velikost in teža glede na zmogljivosti.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji