Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Sony RX100 4

Sonyjevi kompaktni aparati iz serije RX so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, kot žepne popotnike jih uporabljajo tudi profesionalni fotografi. Usmerjenost je zakoličil aparat RX100 pred nekaj leti. V tem času je bil deležen že kar nekaj nadgradenj, na preizkus je tako prišla njegova četrta inačica.

Aparat je praktično žepni. Seveda se po velikosti ne primerja s tistimi najtanjšimi, tudi najlažji ni, a je kljub vsemu dovolj majhen in lahek, da ga lahko imamo v hlačnem žepu. Iz ohišja nekoliko štrli le objektiv, ta se med rabo sicer še raztegne. Ohišje je kovinsko in zelo kakovostno, bi si pa morda želeli kakšnega odebeljenega dodatka na desni strani za lažje držanje. Zaslon lahko nagnemo do 180 stopinj navzgor in približno 45 stopinj navzdol. V zgornjem levem vogalu je tudi digitalni okular, ki ga izvlečemo iz ohišja.

Najpomembnejša dela aparata, tipalo in objektiv, ostajata praktično enaka kot pri prejšnjih treh modelih. Tipalo meri po diagonali en palec, gre za enega največjih pri kompaktnih oziroma žepnih aparatih. Ponuja ločljivost 20 milijonov pik in odlično kakovost slike. Šuma je resnično malo, dinamični razpon pa je izredno širok. Tipalo je primerljivo s tipali iz cenejših DSLRjev in brezzrcalnih aparatov, aparat jasno podpira tudi zajem v obliki RAW. V novem modelu naj bi bilo še malenkost izboljšano, predvsem kar zadeva hitrost zapisovanja oziroma zajemanja.

Objektiv je že nekaj generacij enak, goriščnice segajo od širokih 24 pa do 70 milimetrov. To bo za marsikoga zelo omejujoče, seveda odvisno od želj in potreb. Velja omeniti, da lahko zaradi solidnega tipala brez večjega upada kakovosti fotografije tudi občutno obrežemo. Zelo dobra je tudi vrednost zaslonke. Pri širokem kotu se začne pri F1,8, pri največji povečavi pa pri F2,8, obe vrednosti sta zelo dobri.

Upravljanje je odlično urejeno, tipke so vse smiselno urejene, na voljo sta tudi dve kolesci za hitro nastavljanje parametrov. Eno je na zadnji strani pod palcem, to deluje tudi kot štirismerna tipka, drugo pa okoli objektiva. Seveda so na voljo vsi ročni programi (poleg velikega števila samodejnih), za zajem videa je samostojna tipka postavljena zgoraj desno.

Nekaj pozornosti velja nameniti razlikam glede na predhodnika, model Mk. 3. Načeloma jih ni ravno veliko, oziroma so pomembne le za nekatere uporabnike. Največja razlika je možnost zajema videa v ločljivosti 4K (konkretno 3840 × 2160 pri 30 slikah na sekundo). Video pri 1920 × 1080 lahko zdaj snemamo tudi pri 120 FPS, to je še enkrat hitreje kot prej. Video je bil že pri predhodnikih odličen, zdaj imamo še toliko več možnosti. Nekoliko so izboljšali digitalni okular, da ima sedaj ločljivost 2,36 milijonov pik (prej 1,44), izboljšan je zaklop, ki zniža popačenje na fotografijah, izboljšali so tudi ostrenje, ki je bilo že prej med hitrejšimi. Aparat je zaradi izboljšanega tipala tudi malenkost hitrejši pri zaporednih posnetkih – na sekundo jih lahko zajame do 16, predhodnik jih je do 10.

Razlike torej so, a spet ne tako hude. Aparat ostaja zares odličen, žal je tudi cena zelo resna – v tem trenutku stane 1149 evrov. Verjamemo, da se bo v naslednjih mesecih nekoliko pocenil, a mu je v tem trenutku predhodnik, RX100 Mk. 3, zelo resna konkurenca, sploh ker je približno štiristo evrov cenejši.

Sony RX100 4


Razred: Zmogljivi.
Efektivna ločljivost tipala:
20 milijonov pik.
Tehnične lastnosti: Objektiv 24–70 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8–2,8; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6,3 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800).
Prodaja: www.sony.si.
Cena: 1149 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost
❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije
❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost tipala, velika zaslonka, hitrost delovanja, kakovost izdelave, kakovost videa.
✗    Cena.

Sony RX100 4
Razred: Zmogljivi.
Efektivna ločljivost tipala:
20 milijonov pik.
Tehnične lastnosti: Objektiv 24–70 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,8–2,8; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6,3 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800).
Prodaja: www.sony.si.
Cena: 1149 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost
❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije
❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovost tipala, velika zaslonka, hitrost delovanja, kakovost izdelave, kakovost videa.
✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji