Objavljeno: 30.3.2010 | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony CyberShot DSC-W310

Drugi Sonyjev novinec na tokratnem preizkusu je bil CyberShot DSC-W310, ki ne želi ponuditi le nekaj več od najcenejših bratov, temveč bi bil za povrh rad še manjši od njih.

Žiga Četrtič

Zadaj črn in spredaj kovinski malček v rokah deluje zelo čvrsto, a ohišje ne ponuja ničesar, kar bi nam olajšalo oprijem. Poleti si bomo tako pogosto brisali potne dlani, upravljanje z le eno roko pa zahteva kar nekaj vaje in poguma. Priključek USB je zavarovan s čvrstim pokrovčkom, ki sicer ni na tečajih tako kot pokrovček reže za litijev akumulator in pomnilniško kartico MS Pro Duo. Zaslon, ki zaseda večino razpoložljivega prostora, svojo nalogo opravlja solidno, poleg njega pa so klasično razporejene tipke, ki ponujajo dobro povratno informacijo ob pritisku tudi pri izklopljenih pestrih zvočnih učinkih programske opreme. Dostop do nekaterih nastavitev, ki bi prišle prav malenkost bolj veščim uporabnikom, je mogoč le prek menujev. Namesto nadzora nad osvetljenostjo in občutljivostjo ISO pa lahko bliskovito nastavimo nivo nasmeha, ki ga želimo fotografirati. Sicer pa so izbirniki pregledni in privlačno oblikovani, v njih pa je preveč šare. Hkrati pa ne ponujajo kaj prida nastavitev. Pozabimo lahko na zajem temperature beline, nastavitve zaslonke, časa in ročno ostrenje. Aparat ne ponuja niti načina "makro", tako da se moramo zmedenemu ostrenju ogniti z nastavitvijo sredinske točke ostrenja. V pomoč nam je tudi nastavitev področja merjenja svetlobe in izbira kompenzacije osvetlitve. Občutljivost tipala lahko nastavljamo med ISO 100 in 3200, a je šum več kot le opazen že pri ISO 100, saj ima tipalo CCD na majhni površini kar 12 milijonov pik. Če pa si zaželimo dobrega starega "trotl ziher" fotografiranja, lahko vklopimo "easy mode" oz. preprosti način, ki vse znakovne prikaze na zaslonu poveča, hkrati pa skrije vse nastavitve razen vklopa in izklopa bliskavice, nastavitve zakasnitve proženja in velikosti posnete fotografije. In seveda jakosti že omenjenih nasmeškov, čeprav se uporaba te možnosti izkaže za eno najzapletenejših. Vsaj za portretirance.

Svoboda pri zajemanju motivov zahvaljujoč vgrajenemu objektivu ni preveč omejena, saj nam ponuja soliden široki kot 28 mm, a mu zato v teleobmočju sapa poide pri 112 mm. Svetlobna jakost ni blesteča, optične stabilizacije aparat ne ponuja. Pri širokem kotu je vrednost zaslonke F/3, pri 112 mm pa pade na F/5,8. Nekoliko nas je razočaralo tudi ostrenje, ki rado greši pri pokrajinskih posnetkih, hkrati pa tudi objektiv ni najostrejši. Seveda je treba poudariti, da so slike ob običajnem ogledu sprejemljive kakovosti, a 12 milijonov pik svetlobnega tipala objektiv niti približno ne more izkoristiti. Geometrijsko popačenje je majhno tako pri širokem kotu kot tudi pri daljših goriščnicah.

Video posnetki sicer vsebujejo zvok, a so zaradi ločljivosti 640 × 480 pik in odsotnosti uporabe optičnega zuma le pogojno uporabni.

Sony CyberShot DSC-W310 je lep in kakovostno grajen fotoaparat. Objektiv sicer ponuja zelo uporaben razpon goriščnic, a večjega približevanja od njega ne moremo pričakovati. Zahtevnejši bi si želeli tudi manj šuma in ostrejše posnetke, a njim Sonyjev malček ni namenjen. Manj zahtevnim pa bo pomagal obujati marsikatere spomine, saj lahko zanj najdemo dovolj prostora v prav vsakem žepu.

Sony CyberShot DSC-W310

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,8; ostrenje 5 cm-neskončno; domet bliskavice 3 m; ISO: samodejno in ročno (100-3200).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 130 EUR

Za: Lično oblikovanje, trdnost ohišja.

Proti: Občasne težave z ostrenjem na neskončnost, šum že pri najnižjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji