Objavljeno: 1.9.2005 12:19 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Sony Cybershot DSC-S80

Sony Cybershot DSC-S80 je oblikovan precej ergonomsko in lepo leži v roki. Ohišje, ki je sicer videti kovinsko, je iz plastike. Objektiv ima trikratno optično povečavo, ki je ekvivalent goriščni razdalji med 39 in 117 mm pri leica formatu. Široki kot je torej nekoliko slabši. Svetlobna jakost pri širokem kotu je 2,8, v tele položaju pa skromnih 5,2. V slabši svetlobi tako aparatu hitro poide sapa, če želimo predmete preveč zumirati. Če je svetlobe dovolj, je ostrenje zelo hitro. Pri ostrenju si fotoaparat lahko sicer pomaga tudi z dodatno osvetlitvijo. Ostriti zna od pol metra naprej, makro način pa ostri predmete, ki so oddaljeni točno 10 cm.

Če je ostrenje hitro, pa je drugače s hitrostjo polnjenja vgrajene bliskavice. Ta si namreč vzame kar precej sekund, preden je aparat spet na voljo za slikanje. Poleg tega ob rabi dvojnega bliska za odpravo učinka rdečih oči pride do precejšnjega zamika, kar je lahko moteče.

Tipalo je vrste Super HAD in ima diagonalo 1/2,7 palca, njegova izkoriščena ločljivost pa je le malo manj od štirih milijonov pik. Največja ločljivost je tako 2304 × 1728 pik, kot alternativa so na voljo tudi ločljivost 3 MP ter ločljivosti 1280 × 960 in 640 × 480.

Upravljalni del se nahaja na hrbtni strani naprave, poleg dokaj dobrega zaslona LCD. Večina nastavitev je skritih v menujih, tako da so gumbi namenjeni predvsem upravljanju teh, le s smernimi tipkami lahko neposredno dostopimo do nekaterih možnosti, kot so bliskavica, makro in slikanje z zakasnitvijo. Gumbi so sicer nekoliko majhni, a precej trdni in zato ob rabi dajejo dober občutek. Na vrhu sta gumb za vklop in sprožilec, ki je postavljen sredi kolesa za izbiro načina delovanja. Poleg samodejnih in ročnega načina delovanja je tu mogoče izbrati tudi katero od sedmih scenskih nastavitev ali snemanje videa v zapisu MPEG VX (ločljivost VGA z 20 sličicami na sekundo). Ročno lahko nastavljamo tudi čas in zaslonko (to lahko le skrajno odpremo ali zapremo), vendar pa aparat ne ponuja polavtomatskih načinov delovanja. Med nastavitvami bomo tudi zaman iskali možnost zajema bele iz predloge, saj tega S80 ne pozna. Kakovost zajemanja je dobra. Slike so sicer nekoliko mehkejše, je pa zato malo napak, občutljivost za šum pa je zmerna tudi pri največji občutljivosti delovanja ISO 400. Podrobnosti so dobro zajete, barve pa točne.

Sony Cybershot DSC-S80

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,98 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6

Kakovost fotografije: 6

Zasnova aparata: 6

Tehnične lastnosti: Objektiv 39-117 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,2; ostrenje 0,5 m-neskončno (makro 10 cm); čas od 1/1000 do 30 s; doseg bliskavice do 3,8 m; razpon ISO samodejno, 80, 100, 200, 400.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 560 65 00.

Cena: 65.800 tolarjev.

Za: Dobra oblika, kakovostna fotografija, zelo hitro ostrenje.

Proti: Počasno polnjenje bliskavice, omejen makro, slaba svetlobna jakost v tele položaju, nima zajemanja bele s predloge.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji