Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Sony Cyber-shot HX90

Sonyjev novi Cyber-shot HX90 je še en aparat v razredu t. i. popotnih zumov, aparatov, ki ponujajo širok razpon goriščnic v sorazmerno majhnem ohišju. Je najzmogljivejši med Sonyjevimi žepnimi modeli. Na videz je podoben zmogljivemu modelu RX100 (ravno v teh dneh smo preizkusili model RX100 Mk. 4), ohišje je kompaktno in deluje zelo trpežno.

Zaslon se lahko dvigne do 180 stopinj, torej za zajem avtoportretov, ne moremo ga nagibati navzdol kot pri omenjenem RX100. Je pa tudi tu v zgornji levi vogal ohišja vgrajen elektronski okular, ki se dvigne iz ohišja. Ta je boljši kot okular pri Panasonicovem TZ70 (je malenkost večji in ima višjo ločljivost), a slabši kot pri omenjenem RX100. Ohišje je na desni strani nekoliko odebeljeno in zelo lepo sede v roko.

Pri teh aparatih je ključen objektiv. Tu pokriva goriščnice od 24 do 720 milimetrov. To je torej enako kot pri Panasonicovem TZ70, tudi sicer se podobno obnese. Stabilizacija slike je koristna, tudi ostrenje je dovolj hitro in natančno, za pomoč v temnih razmerah je vgrajena majhna lučka desno od objektiva. Vgrajeno tipalo ima ločljivost 18 milijonov pik, v dobrih svetlobnih razmerah se odlično obnese, v slabših pa hitro opazimo mehkejšo sliko in šum. Občutljivost seže sicer do ISO 12800, kar je koristno le v dokumentarne namene.

Žepni Sony je odličen za fotografiranje v mraku, kjer se izkaže njegov dinamični razpon.

Žepni Sony je odličen za fotografiranje v mraku, kjer se izkaže njegov dinamični razpon.

Nadzor je odličen, vsaj glede na majhnost aparata. Kot pri Panasonicovem TZ70 imamo tudi tu dve kolesci, eno okoli objektiva, drugo zadaj v desnem spodnjem delu aparata. Menuji so pregledni in dovolj enostavni, tudi funkcijskih tipk je dovolj za hitro delo z aparatom. Seveda so vgradili tudi brezžično povezljivost prek WiFi in NFC.

HX90 je odličen vsestranski aparat, ki je po našem mnenju le malenkost predrag, sploh glede na nekatere konkurente. Ravno v tej številki smo preizkusili Panasonicovo alternativo v obliki TZ70, ki je predvsem skoraj 50 evrov cenejša.  

Sony Cyber-shot HX90

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala:

18 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–720 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,5–6,4; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 5,4 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800).

Prodaja: www.sony.si.

Cena: 409 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovostno ohišje, ročni nadzor, razpon objektiva.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji