Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Oktober 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Sony Alpha A100

Sredi lanskega leta sta se podjetji Sony in Konica Minolta odločili za skupni razvoj digitalnih fotoaparatov, nekoliko zatem je slednje Sonyju celo prodalo celoten foto oddelek. Povezava podjetij ni bila nenavadna, obe imata obilo zanimive tehnologije, Konica Minolta pa tudi 26 let izkušenj s serijo klasičnih SLRjev Dynax. S tehnologijo proti tresenju sta bila Minoltina digitalna SLRja 5D in 7D zelo dobro sprejeta, zato je bila odločitev o opustitvi proizvodnje in prodaje znamke Dynax veliko presenečenje.

Prvi Sonyjev digitalni SLR ima oznako Alpha A100 in je namenjen manj zahtevnim uporabnikom. V Sonyju so novo serijo zastavili resno. Na voljo bo več kot 20 različnih objektivov, velik izbor dodatkov, kot so bliskavice in pribor za makro fotografijo, hkrati pa bodo dodajali tudi nove izdelke, predvsem objektive podjetja Carl-Zeiss. Bajonet ostaja enak, Minoltin, saj bi bila uvedba novega sila nespametna poteza. Spremenili so tudi ohišje fotoaparata, ki pa še naprej ostaja plastično. V roki leži lepo, je dobro uravnoteženo, ročaj pa je prevlečen s kakovostno gumo. Razporeditev tipk je podobna kot pri Minoltinem 5D, drugačno funkcijo ima le levo zgornje kolesce, s katerim nastavljamo ostrino, kontrast, nasičenost barv in intenzivnost, belino, vrednosti ISO, načine merjenja svetlobe ter bliskavico. Kljub obilici nastavitev je nastavljanje preprosto. S pritiskom na srednjo tipko Fn se na pregledovalniku LCD odprejo številne možnosti. Delo je enostavno in se mu hitro privadimo, enostavno je tudi nastavljanje digitalnega dela prek menujev, razdeljenih v štiri skupine. Kot smo bili vajeni že pri Minolti, sta tudi v Alpho vgrajeni dve tipali pod okularjem, ki skrbita za prižiganje in ugašanje pregledovalnika LCD ter vklop avtofokusa vedno, ko se približamo okularju. Pregledovalnik LCD z ločljivostjo 230.000 pik po diagonali meri 6,35 cm in skrbi za dober prikaz posnetkov, služi pa tudi za izpis osnovnih informacij o fotografiranju. Fotoaparat poganja Sonyjev litijev akumulator, posnetke pa lahko zapisujemo na kartice CompactFlash in Memory Stick.

Posebnost Minoltinih modelov je bil sistem proti tresenju, ki je, razumljivo, vgrajen tudi v Alpho. Ta naj bi bil tudi izboljšan, v vsakem primeru pa deluje zelo zanesljivo. Njegovo intenzivnost delovanja lahko spremljamo prek okularja, vklapljamo pa ga na zadnji strani ohišja. Dodan je tudi protiprašni sistem, ki strese tipalo vsakič, ko fotoaparat ugasnemo, poleg tega je tipalo še dodatno zaščiteno s posebnim antistatičnim premazom. Tipalo CCD ima zdaj ločljivost 10,2 milijona pik, za obdelavo zajetih slik pa skrbi nov procesorski del, imenovan Bionz, v katerega so vdelani procesi za popravljanje dinamičnega razpona. Na voljo sta dve stopnji, s katerima fotoaparat osvetli temnejše dele na posnetku, svetle pa pusti nedotaknjene. Na žalost ne deluje v načinu RAW. V formatu JPG omogoča slikanje s tremi posnetki na sekundo v nepretrgani seriji pri katerikoli ločljivosti in stiskanju, v formatu RAW pa nam jih uspe zajeti šest v seriji. Posnetki so barvno pravilni in čisti, le nekaj več šuma smo zasledili pri fotografiranju z ISO 800 in več. Poleg običajnih nastavljanj imamo na voljo tudi prednastavitve, ki lahko olajšajo fotografiranje. Za merjenje svetlobe skrbi kar 40-segmentni merilec svetlobe, ostrenje pa poteka prek devettočkovnega merilca. V temnejših razmerah si lahko pomaga z bliskavico, a jo moramo ročno dvigniti.

Vstopni model podjetja Sony je dodobra razburkal trg digitalnih SLRjev, saj je po ugodni ceni ponudil fotoaparat z visoko ločljivostjo, prepotrebnimi funkcijami proti prahu in tresenju, enostavno rabo in odličnim posnetkom. Ne nazadnje bo uporabniku na voljo cela paleta dodatkov in objektivov, tako starih Minoltinih kot tudi novih Sonyjevih. Na žalost so varčevali pri priloženem objektivu, ki ima namesto kovinskega plastični bajonet, pa tudi optične lastnosti so povprečne. Nestrpno pa lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo nov fotoaparat za profesionalno rabo, saj ne smemo pozabiti na nekdanji Minoltin model 7D, ki bo v novi preobleki gotovo deležen velike pozornosti.

Sony Alpha A100

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3872 × 2592, 2896 × 1936, 1920 × 1280.

Tipalo: Efektivno 10,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,8 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Sony, www.sony.si.

Prodaja:. Partnerji Sony, www.sony.si.

Cena: 219.990 tolarjev (ohišje), 239.990 tolarjev (z objektivom Sony 18-70 mm), 289.990 tolarjev (z objektivoma Sony 18-70 mm in Sony 75-300 mm).

Za: Stabilizator slike, protiprašni sistem, ločljivost, kakovost posnetka, delo z aparatom.

Proti: Šum pri ISO 800 in več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji