Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Maj 2020

Šolanje od doma: Začela se je koronašola!

Ko se je med letoma 2002 in 2004 po svetu širil virus sars, sva z bratom ugibala, kako bi se v Sloveniji odzvali, če bi morali ostre zaščitne ukrepe, vključno z omejitvijo gibanja, sprejeti tudi pri nas.

Pri šolanju na daljavo je pomembno, da tvorno sodelujemo starši, otroci in učitelji, saj bodo le tako otroci doma usvojili večino tistih znanj, ki bi jih sicer v šolskih klopeh. Če se jim starši lahko v teh dneh še posebej posvetimo, se bodo morda naučili še veliko več.

Doma smo se na novo stvarnost že nekako privadili. Dan med tednom se namesto v šoli začne z ogledom Izodroma, nakar se naš tretješolec zavzeto loti učenja in reševanja nalog. Najbolj mi je ostal v spominu prvi teden koronašole, ko so v televizijskem dnevniku omenili, kako težko je zagotavljati hkratno dostopnost 18.000 spletnih učilnic in da pri Arnesu širijo kapacitete. Meni je bilo to čisto vseeno, saj sem vsebino spletne strani s predlaganim urnikom dnevnega dela in nalog za prva dva tedna takoj shranil v domači računalnik, četudi sem moral zaradi počasnega odziva strežnika takrat počakati nekaj deset sekund. Sinu sem hkrati razložil, da se ne začenjajo počitnice, ampak da se bo zdaj učil od doma in da bova starša njegova učitelja, razredničarka pa njegova nadzornica, ki bo občasno preverjala njegovo znanje.

Tretji teden se je začelo bolj zares, saj je postalo jasno, da bo treba v karanteni zdržati vsaj še kak mesec. Konec tedna smo razredničarki po elektronski pošti v pregled posredovali rešitve nalog, v ponedeljek pa smo prejeli popravo skoraj brez pripomb in obvestilo razredničarke, da bomo od četrtega tedna naprej po elektronski pošti prejemali naloge za tekoči dan. Elektronska pošta je ena izmed storitev, ki ne zahteva velikih zmogljivosti računalniških sistemov, za preverjanje znanja na daljavo pa bo morda potrebna video povezava. K sreči lahko danes na spletu za nove operacijske sisteme najdemo gonilnike tudi za starejše spletne kamere z odličnimi digitalnimi mikrofoni, ki smo jih morebiti ob prehodu na Windows 10 že pospravili v omaro. Zdaj jih lahko ponovno koristno uporabimo!

Ker postaja vse očitneje, da bomo v prihodnosti vse bolj odvisni od računalnikov in našega računalniškega znanja, sem popravil in nadgradil tudi model velikega traktorja z lopato na daljinsko vodenje, ki je prej zaradi okvarjenega daljinskega upravljalnika v omari nesrečno čakal boljše čase. Zdaj je s sedmimi akumulatorskimi baterijami 1,2 V postal prava zvezda, ki se lahko vozi tudi samo po zadnjih kolesih. Ker je del interneta stvari, ga lahko (programsko) upravljamo iz vseh računalnikov in pametnih telefonov z vmesniki Wi-Fi, v lopati pa sinu včasih dostavi tudi kak bombonček.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji