Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2013

Sodobno računalništvo je mobilno

Sodobno računalništvo je mobilno

Pravijo, da se šele z otroki zaveš, kako hitro se vrti svet. Bo kar držalo, še posebej, če so tvoji otroci računalniki in jim z leti le s težavo slediš na poti njihovega nenehnega razvoja.

Od nekdaj sem velik ljubitelj glasbe. Ko so v moji mladosti starši ob hrumenju iz domačih zvočnikov pretirano zavijali z očmi, sem si prisegel, da sam nikoli ne bom tak. Kako le, ko pa so mi bili že takrat všeč tako Avseniki kot Beethoven, Beatli, Kylie Minogue in Iron Maiden. Ni bilo note, ki mi ne bi sedla v uho, zato sem bil prepričan, da je tudi v prihodnje ne bo. A prišel je Gangnam Style in v trenutku sem podpisal kapitulacijo. Podobno se mi dogaja pri otrocih  računalnikih. Od nekdaj sem jih rad popravljal, friziral in negoval. Pridobljeno znanje sem s pridom izkoristil tako zasebno kot poslovno. Vedno več je bilo prijateljev s tako ali drugačno težavo, obenem pa se je v službi strmo večalo število bež škatel s kompleksnim vzdrževanjem, kar mi je zagotavljalo udobno življenje.

Računalnike so v podjetjih toplo pozdravili, saj so pomenili bližnjico, ki je učinkovitost zaposlenih povečala in izboljšala konkurenčnost poslovanja. Z mobilnimi telefoni ni šlo tako hitro, sprva so pomenili zgolj strošek, omogočali pa govorne klice, ki so jih zaposleni že tako ali tako opravljali brez njih. A prišli so pametnjakoviči, mobilnim telefonom so izdelovalci dodali sto in eno zmožnost in dodobra zamajali svet. Danes ni dneva, ko mi pri stranki ne bi pomolili pod nos kakšne nove mobilne naprave in zaprosili vsaj za nastavitev elektronske pošte. Vedno več časa mine, da mi pride pod roke bež škatla, na kateri bi bilo treba kaj pametnega postoriti. Programerji, ki so še pred časom imeli na voljo skoraj brezmejne zaslonske površine, se znova učijo varčevati tako pri oblikovanju svojih izdelkov kot izrabi sistemskih virov. Direktorske pisarne so spet brez računalnikov, saj prenosne čudežne škatlice vodstvenemu kadru potešijo potrebo po nadzoru poslovanja in zaposlenih. Ob pomoči nas, računalnikarjev, so telefoni lahko celo učinkovitejši od klasičnih računal. Uspešnost takega dela je odvisna od našega truda in sposobnosti prilagajanja.

Ne le v službi, svet se nam je zamajal tudi doma. Ljudje s telefoni delajo, se zabavajo, komunicirajo, hodijo na stranišče in v posteljo. Mobilne naprave so novi računalniki, tako v službi kot doma. Tudi varanje je postalo mobilno. Računalnikarji smo se včasih pri ljubezenskih težavah zatekali k zvijačam, ki so jih poznali le posvečeni. Večina je žensko premoč v zvitosti premagovala s pomnilniki natipkanega. Saj veste, v računalnik si namestil poseben program, ki se je nemudoma tako pritajil, da ga je bilo moč najti le s predhodno kombinacijo tipk. Ob priklicu na zaslon nam je izpisal vsako besedo, napisano od našega zadnjega obiska. S prakso marsikaterega poklicnega prijatelja se nisem strinjal, dokler nisem slišal naslednje zgodbe.

Nekoč je prijatelj prevaral dekle, ko je bila dlje odsotna. Ljubico je pripeljal v skupno stanovanje in si za nameček »sposodil« njune kondome. Jutranji moralni maček in strah pred odkritjem sta ga takoj naslednji dan napodila v bližnjo lekarno, da je kupil enak izdelek za preprečevanje nosečnosti. Pomirjen je dekle čez teden dni pričakal s šopkom rož in nasmehom na licu. Skuhal ji je kavo. Ko je dišečo pijačo prinesel v sobo, ga je izbranka pričakala s kondomi v roki. »Kaj je?« mu je uspelo izdaviti, čeprav ga je stiskalo pri srcu. »Kondomi so že pravi, datum na njih pa ne,« je bil njen odgovor, ki je tudi mene ob prijateljevem pripovedovanju prepričal o ženski premoči. Pomnilniki natipkanega se naenkrat niso več zdeli tako slaba zamisel. A kaj, ko so v zadnjem času ženske presedlale na telefone, ki jih nikoli, ampak res nikoli, ne dajo iz rok.

Spet smo se začeli učiti. Računalnikarji se sicer že od nekdaj, a tole je nekaj čisto drugega. Novi operacijski sistemi in čudne naprave, ki jih praviloma hitreje zapopade navidez nevedna mladež kot z izkušnjami oplemeniteni starci. Tudi v zasebnem življenju velja, da bo uspelo le tistim, ki so se sposobni prilagoditi. V mobilni eri računalništva je enako kot v krizi, ko večina pada, manjšina pa v njej uvidi priložnost. Spremembe so dobrodošle, dela nam ne bo zmanjkalo. Ljudje so klasične računalnike nadomestili z mobilnimi napravami in z njimi preživijo več časa kot kdaj prej. Pogostejša raba privede do večjih zahtev, ki jih lahko izkoristimo v svoj prid. Poslovnežem olajšamo delo, doma še bolj privijemo svojo boljšo polovico. Ključna beseda je informiranost. Direktor, ki ima telefon vselej ob sebi, bo z učinkovitim informacijskim sistemom (in navezo najrazličnejših aplikacij) početveril uspešnost. Kako stopiti na prste ženam (in, nasprotno, za našo zvesto bralko), pa smo v preteklosti že pokazali. Članek o vohunjenju je mojim poklicnim prijateljem dal kup idej. Kraja seje s Facebooka, prisluškovanje, pregled mobilnega početja in še kaj, nič od naštetega brez mobilnih naprav in njihove izdatne rabe ne bi bilo mogoče. Priložnost, takšna ali drugačna, je tu, le zagrabiti jo je treba. Po pameti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji